Koje će se dvije glumice natjecati za Oscar ove godine?

13.09.2019.

Nakon premijera na filmskom festivalu u Torontu, favoritkinje za Oscar su i više nego jasne

Filmski festival u Torontu, TIFF, već nam godinama daje svojevrsni preview favorita koji će se nadolazeće sezone utkrivati za Oscar. Kada publika u Torontu filmu priušti ovacije, možete staviti novac na taj film kada dođe vrijeme za najslavniju nagradu, onu američke Akademije. Iako popularnost Oscara rapidno pada već godinama kada je riječ o ozbiljnijim filmskim razmatranjima te se čitava institucija Oscara našla na udaru u nekoliko navrata zbog manjka inkluzivnosti, riječ je i dalje o najpoznatijem događaju toga tipa na svijetu.

Oscare pratimo, u najgorem slučaju, kako bismo uživale u večernjim haljinama, navijale za vlastite favorite i kasnije se žalile koliko su pobjedničke produkcije bezveze. Možda čak i ustvrdimo kako ih više ni nećemo gledati. I onda im se ponovno vraćamo sljedeće sezone.

Ove godine osobiti je utisak ostavilo nekoliko filmova, a čini se da je favorit publike bio Marriage Story, koji predvode Adam Driver i Scarlett Johansson. Iako dosad nikada nije nominirana, Johansson ima iza sebe ozbiljnu karijeru, a posljednja suradnja s omiljenim indie redateljem Noahom Baumbachom mogao bi se ispostaviti savršenim narativom za Oscar!

S druge strane, triput nominirana, nikada ovjenčana Renée Zellweger u svome je posljednjem filmu imala i svoju apsolutno najbolju izvedbu. Nakon šest godina podalje od reflektora, Zellweger se vratila sa stilom, u dugoiščekivanom biopicu o kultnoj Judy Garland. Iako se inače ne ističe vokalnim sposobnostima, njezina je gluma u filmu Judy besprijekorna. No, nažalost, čini se da je sami film znatno slabiji, što može i umanjiti šanse koje Renée ima za Oscar…

Možemo izdvojiti još nekoliko mogućih favoritkinja, za koje bismo voljele da zablistaju na oskarovskoj pozornici, no teško je predvidjeti hoće i dobiti priliku. Među njima je britanska glumica Cynthia Erivo, koja je odigrala naslovnu ulogu u filmu o Harriet Tubman, zatim iz redova Sundance hitova Alfre Woodard za ulogu u filmu Clemency i Awkwafina u The Farewell, te Lupita Nyong’o za hvaljenu izvedbu u hororu Us. A ne zaboravimo na Meryl Streep, kojoj ne nedostaje nominacija niti kipića, no mogla ponovno ukrasti pozornost zahvaljujući filmu The Laundromat Stevena Soderbergha, u kojemu briljantno nosi ulogu, iako prema reakcija prvih kritičara, film kao takav nije oduševio. Na koga se okladiti ove godine?

Piše: A.F.

Preporučujemo

Pročitajte i...

Alternativne oskarovske nominacije

... budući da američka Akademija nije napravila svoj posao

Best dressed s dodjele nagrada Critic's Choice

Modni izvještaj s glamuroznog eventa

Celebrity manikeri otkrili kakvi će trendovi vladati na noktima

Samo bacite pogled na manikure s dodjele nagrada Zlatni globus

Best dressed sa sinoćnje dodjele Zlatnih globusa

Čiji su nam stylinzi zapeli za oko?

▲ Povratak na vrh