Mia Petričević: “Na glumu sam se odvažila iz znatiželje”

26.09.2017.

Arhitektica koja je ravno s plaže otplivala u glumačke vode, ponijela je "Ne gledaj mi u pijat", film koji glasi kao ponajbolji hrvatski film posljednjih godina na festivalsku turneju i vratila se s pet nagrada za najbolju glumu…

Već je ušla u anale priča o djevojci kojoj je na viškoj plaži ponuđena glavna uloga filma koji će uskoro postati jedan od najhvaljenijih i najkontroverznijih hrvatskih filmova godine, ali njezin zaplet još nije posve završio. Ljetna festivalska sezona sada je iza Mije Petričević, a u njezinom su džepu Zlatna arena za najbolju žensku ulogu te priznanja Bratislava International Film Festivala, Pula Film Festivala, festivala Kino Pavasaris i nekolicine drugih u istoj kategoriji za sjajnu izvedbu u prvom dugometražnom filmu mlade redateljice Hane Jušić pod naslovom “Ne gledaj mi u pijat”, koji je nedavno odabran i kao hrvatski kandidat za Oscara!

Uhvatili smo je između turneje i rada u birou da vidimo kakva je to magija mladu arhitekticu bez glumačkog iskustva pretvorila u međunarodno nagrađivanu glumicu. Osim što je gotovo nepošteno multitalentirana, Mia je nevjerojatno fotogenična, šarmantna i karizmatična pa nam je ubrzo bilo jasno kako je zaiskrila i u Haninim pronicljivim očima.

Insajderski pogled u snimanje jednog od najhvaljenijih filmova godine.

Spoiler alert!

Počnimo od kraja. Mnogi su izrazili nevjericu da bi mlada žena koja živi u tako konzervativnoj obitelji, s tolikim financijskim i emocionalnim teretom na kraju ipak odlučila ostati u rodnoj kući. Nije li to tužan završetak mučnom filmu?

Meni bi mnogo tužnije bilo da je otišla! Jedan je strani kritičar slično prokomentirao, ali mislim da je riječ o nerazumijevanju podneblja u kojemu je smještena radnja. Ja sam iz malog mjesta kraj Splita, lik sam gradila na stvarnim osobama i pričama, ali mladi ljudi koji rano moraju početi financijski izdržavati čitavu obitelj nađu se posvuda. Možda ovdje nije ni pitanje toliko financijske ovisnosti koliko emocionalne, a u Dalmaciji je obiteljska veza iznimno važna. Marijana ne bi mogla samo tako napustiti svoju bespomoćnu obitelj, osobito brata jer, kada se radi o osobi s posebnim potrebama, svatko tko je ikada imao to iskustvo zna da je ta veza još snažnija, da ta ljubav ima drugu dimenziju. Ona je dugo trpjela i situacija je eskalirala njezinim pokušajem da otputuje u Zagreb, ali niti je ona dovoljno izgrađena osoba da bi to uzmogla niti bi taj film pričao svoju priču da je ona zaista otišla u Zagreb. U središtu je radnje njezina unutarnja borba, a izlazak iz autobusa bila je njezina vlastita odluka, koja proizlazi iz svega što se prije toga dogodilo. Ako se to i ne vidi sasvim očito, oni se vole više od ičega; u Dalmaciji smo svi po temperamentu malo prgavi, često se svađamo, ali to ne znači da nam nedostaje ljubavi.

Slatke muke na setu

Koja ti je bila najteža scena za snimanje?

Bilo mi je teško tući Nikšu jer nisam školovana glumica – kad je mene Arijana tukla, nisam ništa osjetila, iako izgleda kao da me dobro nalupala, ali ja sam sirotog Nikšu stvarno ispljeskala! A scena seksa; tri momka, ja i cijeli set, bilo nam je toliko neugodno! Svi su prešutno dali sve od sebe da bude što manje ponavljanja i Hana nas je stvarno poštedjela, mislim da je to bio jedini dan kad smo završili ranije, i to nekoliko sati ranije! (smijeh) Nikada nismo isprobavale te najteže scene, poput tučnjava ili posljednje scene. Dok smo došli do posljednje scene, bila sam potpuno iscrpljena. Tako nabrijana, samo sam htjela da mi stave umjetne suze i da završimo, ali sam uhvatila Hanin pogled – šutjela je, ali sam vidjela da je razočarana pa sam odlučila ipak pokušati. Bilo je mučno, vladala je potpuna tišina u ekipi, u tih dvadeset pet minuta koliko je snimanje te scene trajalo, mislim da nitko nije disao samo kako bih se ja mogla koncentrirati. Uspjela sam, plakala sam kao malo dijete, cijelo mi se tijelo treslo, a svi su bili sretni jer je scena dobila pravu emociju.

Je li te ikad prije interesirala gluma?

Pa ne, nimalo, uopće ne znam kako sam se odvažila, bilo je to iz znatiželje. Kad mi je Hana rekla da mi je dala ulogu, bila sam istovremeno sretna i prestravljena, ali Hana je sve odradila jako taktički, polagano me uvodila, sve je demistificirala, navikavala me na kameru. Provodile smo skupa mnogo vremena razgovarajući o liku, kako se ponaša, kako reagira u danim situacijama, a Admir (Šehović, sarajevski glumac i Mijin višegodišnji momak) je oblikovao Marijanu prema mome karakteru, naučio me pristupiti svakoj sceni, dijalogu, pokazivao mi na kojim je rečenicama naglasak. Sama to ne bih mogla, a mislim da ni s Hanom ne bih mogla, ali kad me kroz to vodila osoba koja me toliko dobro poznaje, onda to postaje moje. U tom periodu, ja sam živjela tu curu.

Piše: Ana Fazekaš
Foto: Petra Mrša

Intervju je u cijelosti objavljen u hrvatskom izdanju magazina Elle za listopad 2017. godine.

Preporučujemo

Pročitajte i...

Dokumentarac o slavnom fotografu i oskarovcu Cecilu Beatonu koji ne smijete propustiti

Iako Cecil Beaton pripada nekom drugom vremenu, sada napokon možemo proniknuti u njegov fotografski genij u dokumentarcu "Love, Cecil"

Angelina Jolie izgleda poput vojvotkinje u besprijekornoj haljini

Slavna glumica jučer se trebala susresti s kraljicom Elizabetom II odjevena u ovu divnu kombinaciju

Ovo su najbolji beauty savjeti Marilyn Monroe

Slavna glumica je spavala barem 10 sati i svakog dana jela sladoled

Tihana Lazović: "Bila sam jedina od nas deset koja je na festival došla bez agenta"

Tihana Lazović, glumica s prestižnom titulom European Shooting Star, nakon što je snimila serije za HBO i Netflix, na 65. Festival u Puli dolazi s debitantskim filmom "Aleksi" Barbare Vekarić

Sienna Miller nosi haljinu od 250 kuna

Sienna Miller ovih dana boravi u New Yorku gdje je viđena u šetnji s kćerkom

Cate Blanchett zna kako nositi pastelne tonove

Slavna glumica ovih dana promovira svoj novi film "Oceanovih 8" i ne skida se iz sjajnih odijela

▲ Povratak na vrh