Modna ikona Iris Apfel proslavila 98. rođendan!

02.09.2019.

Iris radi u 98. godini, hoćemo li mi morati?

Prije nekoliko dana jedna od originalnih trendseterica, Iris Apfel, proslavila je 98. rođendan.

Iris je svakako jedna od najvećih modnih ikona svih vremena, a svojim ekstravagantnim stilom oduševljava i u dubokoj starosti, koja je, izgleda, u njezinom slučaju, samo brojka na papiru. Vođena idejom više je više, pretvorila je svoje prepoznatljive velike okrugle naočale, niske i niske šarenih perlica te široku paleta boja u sinonime za nepogrešivi stil.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel) on Jul 16, 2019 at 8:05am PDT


Iris je slavu u fashion svijetu stekla potpuno slučajno, o čemu svjedoči i naslov njezine knjige Iris Apfel: Accidental Icon. Nakon studija povijesti umjetnosti počinje graditi karijeru u dizajnu interijera, a sudjelovala je u redizajnu Bijele kuće za čak devet američkih predsjednika – Trumana, Eisenhowera, Kennedyja, Johnsona, Nixona, Forda, Cartera, Reagana i Clintona. Sa suprugom Carlom 1948. pokreće tekstilnu tvrtku koju zajedno vode sve do 1992. godine kad odlaze u zasluženu mirovinu. U rujnu 2005. godine Institut za kostime njujorškog Metropolitan muzeja organizirao je izložbu posvećenu njezinom ekscentričnom stilu. Izložba Rara Avis (Rare bird): The Irreverent Iris Apfel prva je Metropolitanova izložba o osobnom stilu neke živuće osobe koja nije modni dizajner.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel) on May 2, 2019 at 7:25am PDT


Ova redovita gošća prvog reda fashion weeka ostvarila je i nekoliko suradnji unutar modne i beauty industrije, od koje se ističe kampanja za MAC. Ove je godine Iris u dobi od 97 godina potpisala ugovor s modelling agencijom IMG, a prošle je godine Mattel kreirao barbiku po njezinoj slici i prilici.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel) on Sep 7, 2018 at 10:04am PDT


Ako želite bolje upoznati legendarnu Iris Apfel, preporučujemo vam dokumentarac Iris iz 2014. godine s potpisom renomiranog redatelja Alberta Mayslesa.

 

Piše: L.H.
Fotografije: Instagram/Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

Skandinavski brend koji osvaja srca fashionistica

Estetika koju obožavaju modni insideri

ELLE modni radar: Talijanke besprijekornog stila

Od talijanskih djevojaka učimo kako izgledati luksuzno svaki dan

Trendseterice i ovog ljeta vole #allwhite outfite

Styling koji obožavamo svakog ljeta

Zvijezda se rađa: tko je nova holivudska "it" cura?

Dok svi odmaraju, ona se pretvara u globalni fenomen

▲ Povratak na vrh