Po čemu pamtimo Gae Aulenti?

19.10.2019.

Ikona svjetske arhitekture

Povodom skorašnje godišnjice smrti prisjećamo se Gae Aulenti (1927-2012), najpoznatije talijanske arhitektice i jedne od ikoni svjetske arhitekture. Čak i ako vam se to ime čini nepoznato, vjerujemo da ste za barem jedno njezino djelo zasigurno čuli, ako ga niste i vidjeli, naime njezino najpoznatije djelo jest pariški Musee d’Orsay. Radikalna transformacija bivšeg željezničkog kolodvora u jedan od najposjećenijih izložbenih prostora današnjice osigurala joj je 1986. godine važno mjesto u povijesti arhitekture.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Musée d’Orsay (@museeorsay) on May 7, 2019 at 5:10am PDT


Iako su prvotne reakcije stručnjaka bile podijeljene, projekt za d’Orsay otvorio joj je vrata u projektiranju muzejskih prostora te je ubrzo bila angažirana na brojnim sličnim projektima diljem svijeta, neki od kojih su projekti za Georges Pompidou Centar u Parizu, Palazzo Grassi u Veneciji, Muzej katalonske umjetnosti u Barceloni i Muzej azijske umjetnosti u San Franciscu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ET Architecture (@y.architecture) on Jul 22, 2016 at 11:35am PDT


Kao i brojni kolege iz struke, svoju kreativnost nije izražavala samo u strogom području arhitekture, već je rado zalazila u dizajn interijera, namještaja i svakodnevnih predmeta, scenografiju i dizajn rasvjete. Osamdesetih godina dizajnirala je između ostalog kemijske olovke i šalove za Louis Vuitton, a posebno su cijenjeni njezini projekti showroomova za Olivetti. Za dizajnericu Adrienne Vittadini projektirala je 6 trgovina, a u onoj na losanđeleskom Rodeo Driveu dizajnirala je i lutke u izlogu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by E M I L Y F O R G O T (@emilyforgot) on Jul 21, 2019 at 12:39am PDT


Utjecaj Gae Aulenti na svijet arhitekture i dizajna neupitan je, osobito u talijanskoj kulturi, stoga je jedan od najvažnijih milanskih trgova, centar modernog Milana, nazvan upravo po njoj.

 

Piše: L.H.
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Ako želite pogled na more predlažemo da nabavite rad Josipe Krolo

Uljepšajte svoje zidove ovim jedinstvenim printevima domaće umjetnice

Louis Vuitton u subotu otvara svoj prvi restoran

Kulinarska avantura legendarne francuske kuće

Ove predmete jedva ćete čekati vidjeti u svom domu!

Složili smo wishlistu divnih detalja za dom!

▲ Povratak na vrh