U MUO se otvara izložba raskošnih dizajnerskih svjetiljki

07.02.2018.

Muzej za umjetnost i obrt u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu izložbom Italian Light predstavlja hrvatskoj javnosti izvanredne primjere talijanskog dizajna na području kućne rasvjete od početka 50-ih do kraja 90-ih godina 20. stoljeća iz Zbirke Cortopassi

Odabrane avangardne lampe jasno dočaravaju jednu od najvažnijih i najupečatljivijih karakteristika talijanskog dizajna na području kućne rasvjete – on nikada nije bio isključivo funkcionalan, a još manje uvjetovan zakonima proizvodnje. Ova izložba o lampama za koju kustoski posao potpisuje Studio Archeo900 iz Ferrare, predstavlja privilegirani pogled na talijanski dizajn i njegove teorijske postavke kroz tri ključna razdoblja.

Proizvođač ImagoDP, Model Richo, Dizajn Studio G14, 1969.

Razdoblje od 1950. do 1965.  kada se razvija područje rasvjetne tehnologije i njegova proizvodnja, razdoblje od 1965. do 1980. kada dizajniranje rasvjetnih tijela nema za cilj samo rješenje tehničkog problema ispravnog osvjetljenja, već propitivanje funkcionalnih običaja kroz novi pogled na svijet, na društvo i na sudbinu samog dizajnerskog projektiranja, te razdbolje od 1980. do 2000. kada veliku slobodu u oblikovanju predvode nemirne i neskladne boje, snažne teksture plastičnih površina, neravnoteža u formi i različiti materijali koji se ne daju imitirati.

Proizvođač Valenti, Model Medusa, Dizajner Olaf Von Bohr, 1968.

U MUO će se izložiti i projekti kao što je postmodernistički rad Alda Rossija, Kazuikija Takahame, materijalni eklekticizam Tonija Cordera i dramatički simbolizam Gaetana Pescea. Izložba se otvara 15. veljače, a trajat će do 18. ožujka.

Proizvođač Stilnovo, Model Spinnaker, Dizajneri Costantino Corsini i Giorgio Wiskemann, 1970.

Proizvođač New Lamp, Model Spirale, Dizajner Ingrad Hsalmarson,1970.

Tekst i foto: PR

Preporučujemo

Pročitajte i...

Marcella Zanki novom izložbom propituje definiciju pojma "žena"

 Izložba Womanhood će biti postavljena u splitskoj galeriji Škola od 21. studenog do 19. prosinca

Mara Bratoš predstavila izložbu „Crus, crura“

Novi ciklus fotografija fokusiran je na ljepotu ženskih nogu bez obzira na dob

Etro u velikom stilu obilježava pedeset godina postojanja

U milanskom muzeju Mudec postavljena je izložba koja posjetiteljima otkriva kako je mala obiteljska tvrtka prerasla u uspješan globalni brend.

Da je ružičasta važna boja svjedoči njoj posvećena izložba

Fashion Institute of Technology je otvorio izložbu posvećenu roza boji

Upoznajte "face blindness" Ivane Jurić

Izložba dvojezičnog naziva „Nevidljivo Lice / Face Blindness“ bit će predstavljena u Studiju Moderne galerije “Josip Račić” 20.rujna

Otvara se prva velika retrospektiva Diora u SAD-u

Izložbom će se predstaviti više od 70 godina duga povijest modne kuće Dior

▲ Povratak na vrh