Ivana Omazić: “IO odjeća se može sagledati kao moj modni dnevnik”

27.05.2018.

Postoji li bolja inspiracija od same inspiracije?

Dizajnerica Ivana Omazić proljetnu kolekciju svoga brenda IO obojila je vlastitim uspomenama

Za proljetnu kolekciju brenda IO odlučili ste se inspiraciju uzeti izravno s izvora, iz vlastitog zbira doživljaja i uspomena… Mogli bismo je nazvati svojevrsnom intimnom ispovijesti. Jeste li u njoj pronašli emotivni ili samo kreativni outlet?

IO Ivana Omazić pokrenula sam, među ostalim, jer sam htjela stvoriti projekt koji će mi omogućiti drukčiji pristup izradi odjeće od onoga koji sam dotad poznavala. Taj je pristup drukčiji jer mi omogućuje resurse koje smatram neophodnima za proizvodnju kvalitetne odjeće, a oni su ponajprije vrijeme i ručna izrada.

Kada odjeću proizvodite polagano i ručnim radom, dajete joj dodatnu vrijednost zbog vlastite energije koju u nju upisujete, a proizvod je tada neizostavno emotivan. Sličan proces imam i prilikom koncipiranja kolekcije. Inspiraciju pronalazim u svemu što me okružuje, u knjigama koje čitam, u ljudima koje susrećem ili mjestima koja posjećujem. Ta moja iskustva čine zbir doživljaja koje pretačem u IO odjeću i ona se može sagledati kao moj modni dnevnik, a takvo izražavanje uvijek je ispovjesno i emotivno.

Ivana Omazić

Dio inspiracije za kolekciju pronašli ste na Pagu, ali i u nekolicini svjetskih destinacija. Možete li nam reći nešto više o tome?

Ishodišna ideja za IO SS18 rodila se prilikom posjeta pariškome muzeju oružja u kojem sam vidjela izložene vojničke uniforme iz 18. stoljeća, od kojih sam preuzela osnovnu siluetu. Izložene uniforme bile su dekorirane bogatim vezom koji sam u kolekciji zamijenila hrvatskim bijelim zlatom, paškom čipkom. Izrada jedne takve košulje u suradnji s paškim čipkaricama trajala je tri mjeseca. U kolekciji su također printovi inspirirani motivima japanskih tetovaža i za IO karakteristične apstraktne geometrijske kompozicije, koje kombinirane s printovima brojeva podsjećaju na znakovlje s gradskih parkirališta.

IO SS18

Puno pozornosti posvećujete ručnom radu pri realizaciji novih komada. Znaju li kupci prepoznati jedinstvenost i vrijednost tako izrađenih komada?

Ručna izrada jedno je od osnovnih obilježja IO odjeće. Konstrukcija je rezultat danas u industriji neuobičajeno velikog broja fittinga na živom modelu, zbog čega je odjeća udobna za nošenje, ergonomski oblikovana i stoga trajna. Sve dekoracije na odjeću se apliciraju ručno, a dosad smo je oslikavali, ukrašavali pailletima, žigovima od lipina drveta, 23-karatnim zlatom ili paškom čipkom. Teška pletiva izrađujemo također ručno u suradnji s pletiljama u Sarajevu. Odjeća koju izrađujemo, osim u našem webshopu, dostupna je kod više od 30 retailera u gradovima od Madrida do Tokija. Povremeno u našem zagrebačkom studiju organiziramo i dane otvorenih vrata za naše kupce, a izravan kontakt s njima uvijek nam je poticajan.

IO SS18

Printovi orlova i japanskih tetovaža neočekivana su suprotnost pročišćenim linijama i pretežno neutralnom koloritu proljetne kolekcije. Baš kao i dodiri sunčano žute koji se u kolekciji samo sramežljivo provlače u nekoliko komada. Funkcioniraju li oni kao faktor iznenađenja i za vas?

Žuta boja suncokreta novost je u IO odjeći, u dosadašnjim kolekcijama nismo imali cijele odjevne komade u žutoj. Jedan od predmeta koji smo izradili u žutoj jest i kabanica. Kako ste i sami primijetili, žuta boja asocira na sunce pa možda i nije očit izbor za odjeću po kišnom vremenu, no upravo takvi spojevi suprotnosti, kao i primjerice upečatljivi printovi tetovaža na paučinastom voileu, meni su zanimljiv kontrapunkt.

IO SS18


Intervju u cijelosti pročitajte u aktualnom broju Ellea koji možete pronaći na svim kioscima, a komade Ivane Omazić potražite na Elle Boutiqueu by Smartwater koji će se 9. lipnja održati u lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Piše: Nambi Kezić
Foto: Mare Milin / Ivan Posavec

Preporučujemo

Pročitajte i...

Mali uvid u novi ELLE i kako nositi trend sezone

Karirano i Nikolina Matičević pred objektivom Mladena Šarića

Elle 2019 Women In Hollywood: najbolje crne haljine!

Naši američki kolege odali su počast heroinama Hollywooda

Domaći mladi modni dvojac pokorava piste

Kakav stil njeguje Les Emaux?

Zbog kojeg je kontroverznog pitanja Joaquin Phoenix otišao s intervjua?

Glumac je poznat po čestim odlascima s pressica

Insta Blic: tko se krije iza profila @f.e.t.c.h.i.n.g?

10 pitanja za vaše omiljene blogerice

Zašto ne biste zaplesali balet?

Intervju s Andreom Solomun o novom projektu &Ballet

▲ Povratak na vrh