Novo lice velikog dizajnera

18.05.2015.

Uoči pretpremijere filmskog hita ‘Saint Laurent’, koji otvara 5. Elle Fashion Film Festival, francuska zvijezda Gaspard Ulliel govori za tiskano izdanje magazina Elle o izazovima pred kojima se našao tumačeći lik jednog od najvećih svjetskih dizajnera

Uloga Yvesa Saint Laurenta u hvaljenom najnovijem biografskom filmu o slavnom kreatoru, 31-godišnjem pariškom glumcu Gaspardu Ullielu donijela je ne samo najveća priznanja francuskog filma – nominaciju za francuskog Césara i nagradu Lumiere za najboljeg glumca – nego i potvrdila svjetsku slavu koju je stekao kao zaštitno lice Chanela i Longechampa.

 

YSL

 

*sponzor pretpremijere filma u sklopu Elle Fashion Film Festivala 2015.

 

Uoči hrvatske premijere filma „Saint Laurent“ Bertranda Bonella, pod sponzorstvom brenda Yves Saint Laurent u sklopu Elle Fashion Film Festivala 28. svibnja, nova zvijezda francuskog filma otkrila nam je kako je dobio ulogu kultnog modnog dizajnera i što je sve otkrio istražujući njegov život i karakter.

 

Yves Saint Laurent

Scena iz filma

 

Je li vas Yves Saint Laurent zanimao prije nego što vas je redatelj Bertrand Bonello angažirao za ulogu u filmu?

“Moja priča sa Saint Laurentom započela je 2006. kada me Gus van Sant, koji je planirao snimati film o njemu, angažirao za glavnu ulogu u njegovoj priči u omnibusu „Pariz, volim te“. Tijekom snimanja, Gus je jedne večeri sjedio u restoranu s Hedijem Slimaneom (aktualnim, a tada bivšim kreativnim direktorom YSL-a – op. prev.), i primijetivši na zidu Saint Laurentovu fotografiju, zapanjio se koliko smo slični. Tada sam bio jako entuzijastičan oko tog njegovog projekta, no danas sam sretan što sam film o YSL-u snimio s Bertrandom. Čim mi je poslao scenarij zainteresirao sam se za ulogu i odmah progutao knjigu Alicije Drake „The Beautiful Fall: Fashion, Genious and Glorious Excess in 1970’s Paris“. Dotad sam vrlo malo znao o YSL-ovom životu i radu, a to je ne samo jedno od najboljih djela o YSL-u nego i fantastičan prikaz tog vremena.”

Kakve vam je Bertrand Bonello dao upute za tu važnu ulogu?

“Bertrand je ponajprije bio moj vodič u razumijevanju YSL-a, redateljske upute bile su u drugom planu. Uoči snimanja često smo se nalazili, pričali, razmjenjivali knjige i informacije. Dao mi je punu slobodu, ali je i neke scene oko kojih smo se kolebali tijekom snimanja okrenuo u sasvim drugom pravcu.”

Kako ste se uspjeli uživjeti u tu kompleksnu ulogu slavne osobe i modne legende, koja kod glumca zasigurno izaziva tremu?

“Istraživao sam koliko god sam mogao. Postoji mnogo YSL-ovih fotografija, ali vrlo malo arhivskih snimki, posebno tonskih zapisa. Yves nije volio davati intervjue, vjerojatno ga je Pierre Bergér od njih štitio. Ponovno sam pročitao „The Beautiful Fall“, kao i većinu drugih njegovih biografija. Igrom slučaja poznajem ljude koji su kupili njegov stan u Rue Babylone, gdje je živio godinama, pa sam mogao tamo odlaziti. Netom prije snimanja došao je trenutak da sve to što sam proučio, ostavim iza sebe. Film je fikcija i bilo bi upravo sramotno pokušavati doslovno rekonstruirati sve pojedinosti i činjenice. Kako bih se osjećao sasvim slobodnim u pokušaju da razumijem Yvesa kakvog su ga u scenariju zamislili Bertrand i Thomas Bidegain, nisam želio razgovarati s ljudima iz YSL-ova okruženja. Prvog dana snimanja osjećao sam se kao na pozornici, kad se zavjesa podigne i ne smiješ pogriješiti: radili smo na sceni u atelijeru, u kojoj se Yves prvi put pojavljuje, u krupnom planu. Prvi put sam glumio stvarnu osobu, lik koji je tako definiran i poznat. Nikad do tada nisam imao tako zahtjevnu ulogu.”

 

Elle za lipanj 2015.

 

Cjelokupni intervju pronađite u tiskanom izdanju magazina ELLE za lipanj 2015. koji je na svim kioscima 20. svibnja… 

Fotografije: press

Pročitajte i...

Yves Saint Laurent

ŠOKANTNO! Yves Saint Laurent predstavlja novi parfem i maskaru

Novi miris Black Opium Floral Shock i nova maskara s efektom lažnih trepavica THE SHOCK

Ona je mladi dizajnerski talent na koji vrijedi obratiti pažnju

Danas nije lako biti mladi dizajner. Konkurencija je jaka, tržište zasićeno, a prilika malo. Zbog toga su itekako dobrodošla natjecanja za mlade talente poput onog koje od 1953. organizira Woolmark Company

Ona je nova ambasadorica za YSL make up

U digitalnom svijetu koji diktira ubrzani ritam života, istinsku i bezvremensku ljepotu definiraju naglašena individualnost, sklonost eksperimentiranju i krajnja odvažnost, koje uravnotežuje izražena samosvijest - upoznajte Staz Lindes

YSL Black Opium Nuit Blanche - gurmanski miris nove generacije

Black Opium Nuit Blanche je inspiriran noćnim provodom u gradu koji nikada ne spava, te obećava misteriozno i nepredvidljivo iskustvo svjetlucave noći u kojoj je sve moguće

Diana Vreeland

Najpoznatiji citati modnih legendi

"Odjeća ništa ne znači dok netko ne živi u njoj."

Što nam donosi ovogodišnje izdanje Elle Fashion Film Festivala?

Šesto izdanje Elle Fashion Film Festivala premijerno će hrvatskoj publici predstaviti najbolju selekciju aktualne produkcije modnih dokumentaraca. Pridružite nam se!

▲ Povratak na vrh