Novo lice velikog dizajnera

18.05.2015.

Uoči pretpremijere filmskog hita ‘Saint Laurent’, koji otvara 5. Elle Fashion Film Festival, francuska zvijezda Gaspard Ulliel govori za tiskano izdanje magazina Elle o izazovima pred kojima se našao tumačeći lik jednog od najvećih svjetskih dizajnera

Uloga Yvesa Saint Laurenta u hvaljenom najnovijem biografskom filmu o slavnom kreatoru, 31-godišnjem pariškom glumcu Gaspardu Ullielu donijela je ne samo najveća priznanja francuskog filma – nominaciju za francuskog Césara i nagradu Lumiere za najboljeg glumca – nego i potvrdila svjetsku slavu koju je stekao kao zaštitno lice Chanela i Longechampa.

 

YSL

 

*sponzor pretpremijere filma u sklopu Elle Fashion Film Festivala 2015.

 

Uoči hrvatske premijere filma „Saint Laurent“ Bertranda Bonella, pod sponzorstvom brenda Yves Saint Laurent u sklopu Elle Fashion Film Festivala 28. svibnja, nova zvijezda francuskog filma otkrila nam je kako je dobio ulogu kultnog modnog dizajnera i što je sve otkrio istražujući njegov život i karakter.

 

Yves Saint Laurent

Scena iz filma

 

Je li vas Yves Saint Laurent zanimao prije nego što vas je redatelj Bertrand Bonello angažirao za ulogu u filmu?

“Moja priča sa Saint Laurentom započela je 2006. kada me Gus van Sant, koji je planirao snimati film o njemu, angažirao za glavnu ulogu u njegovoj priči u omnibusu „Pariz, volim te“. Tijekom snimanja, Gus je jedne večeri sjedio u restoranu s Hedijem Slimaneom (aktualnim, a tada bivšim kreativnim direktorom YSL-a – op. prev.), i primijetivši na zidu Saint Laurentovu fotografiju, zapanjio se koliko smo slični. Tada sam bio jako entuzijastičan oko tog njegovog projekta, no danas sam sretan što sam film o YSL-u snimio s Bertrandom. Čim mi je poslao scenarij zainteresirao sam se za ulogu i odmah progutao knjigu Alicije Drake „The Beautiful Fall: Fashion, Genious and Glorious Excess in 1970’s Paris“. Dotad sam vrlo malo znao o YSL-ovom životu i radu, a to je ne samo jedno od najboljih djela o YSL-u nego i fantastičan prikaz tog vremena.”

Kakve vam je Bertrand Bonello dao upute za tu važnu ulogu?

“Bertrand je ponajprije bio moj vodič u razumijevanju YSL-a, redateljske upute bile su u drugom planu. Uoči snimanja često smo se nalazili, pričali, razmjenjivali knjige i informacije. Dao mi je punu slobodu, ali je i neke scene oko kojih smo se kolebali tijekom snimanja okrenuo u sasvim drugom pravcu.”

Kako ste se uspjeli uživjeti u tu kompleksnu ulogu slavne osobe i modne legende, koja kod glumca zasigurno izaziva tremu?

“Istraživao sam koliko god sam mogao. Postoji mnogo YSL-ovih fotografija, ali vrlo malo arhivskih snimki, posebno tonskih zapisa. Yves nije volio davati intervjue, vjerojatno ga je Pierre Bergér od njih štitio. Ponovno sam pročitao „The Beautiful Fall“, kao i većinu drugih njegovih biografija. Igrom slučaja poznajem ljude koji su kupili njegov stan u Rue Babylone, gdje je živio godinama, pa sam mogao tamo odlaziti. Netom prije snimanja došao je trenutak da sve to što sam proučio, ostavim iza sebe. Film je fikcija i bilo bi upravo sramotno pokušavati doslovno rekonstruirati sve pojedinosti i činjenice. Kako bih se osjećao sasvim slobodnim u pokušaju da razumijem Yvesa kakvog su ga u scenariju zamislili Bertrand i Thomas Bidegain, nisam želio razgovarati s ljudima iz YSL-ova okruženja. Prvog dana snimanja osjećao sam se kao na pozornici, kad se zavjesa podigne i ne smiješ pogriješiti: radili smo na sceni u atelijeru, u kojoj se Yves prvi put pojavljuje, u krupnom planu. Prvi put sam glumio stvarnu osobu, lik koji je tako definiran i poznat. Nikad do tada nisam imao tako zahtjevnu ulogu.”

 

Elle za lipanj 2015.

 

Cjelokupni intervju pronađite u tiskanom izdanju magazina ELLE za lipanj 2015. koji je na svim kioscima 20. svibnja… 

Fotografije: press

Preporučujemo

Pročitajte i...

Brojni poznati na predstavljanju novog Yves Saint Laurent parfema

Otkrijte tko je sve slavio novi miris kuće Yves Saint Laurent

Tko je bila Loulou, jedna od najvećih muza Yvesa Saint Laurenta?

Saznajte sve o novoj knjizi koja prati život još jedne muze i prijateljice Yves Saint Laurenta

Ovo su najbolji svjetski muzeji posvećeni modi

Planirate putovanje? Obično putovanje u Pariz znači posjet Louvreu, posjet New Yorku odlazak u MET, no mi vam predlažemo odlazak na još zanimljivija mjesta

Buntovna muza Yvesa Saint Laurenta ponovno nosi njegove komade

Yvesova bliska prijateljica i muza odabrana je kao lice najnovije reklamne kampanje za Saint Laurent kolekciju jesen/zima 2018.

Slavni dizajneri i njihove muze

Smatramo li da su dizajneri umjetnici ili ne, oni žive kao umjetnici, a za stvaranje novih kolekcija, potrebna im je inspiracija

Yves Saint Laurent osobno

"Marakeš mi je dao boje," izjavio je svojevremeno Yves Saint Laurent. "Prije Marakeša, dizajnirao sam samo u crnoj."

▲ Povratak na vrh