8 stvari koje bi svi trebali učiniti prije 8 ujutro

06.12.2017.

Većina nas spava do zadnjeg trenutke prije odlaska na posao, ne doručkujemo kvalitetno ili uopće ne doručkujemo i baš nikad ništa ne stignemo

Zato se valja odmaknuti korak unatrag i objektivno pogledati na vrijeme s kojim raspolažemo. Ako se samo malo bolje organizirate shvatit ćete koliko zapravo imate vremena, stići ćete sve i više ćete uživati u danima.

U tome će vam pomoći lista stručnjaka za motivacijsku psihologiju Benjamina Hardyja, koji tvrdi da bi svaka osoba prije osam sati ujutro trebala učiniti ovih osam stvari:

Naspavati se

San je ključan da bismo normalno funkcionirali i imali energije kroz cijeli dan. Zato nikako nemojte spavati manje od osam sati. Kvalitetan i dovoljno dug san popravlja pamćenje, povećava kreativnost, koncentraciju, smanjuje stres, pomože nam smršavjeti i donosi još niz dobrobiti za naše tijelo i um.

Meditirati

Nakon kvalitetnog sna meditacija je sljedeći korak. Tijekom kratke jutarnje meditacije povežite se sami sa sobom i izrazite zahvalnost za one koji vas okružuju i sve što imate. Tako ćete popraviti koncetraciju i vratiti fokus na ono što je ključno u životu.

Baviti se fizičkom aktivnošću

Vježbanje smanjuje strest, anksioznost i depresiju. Već to bi vam trebala biti dovoljna motivacija da se natjerate na jutarnje trčanje, jogu ili bilo koji drugi oblik fizičke aktivnosti. Osim dobrobiti za tijelo, vježbanje je važno i za um jer nam pomaže razbistriti misli i vratiti fokus.

Konzumirati barem 30 grama proteina

Za doručak pojedite dva do tri jaja, pureću šunku i svježi sir ili u zobene pahuljice ili smoothie dodajte neki proteinski prah. Proteini nas dulje drže sitima, smanjuju potrebu za konzumacijom bijelih ugljikohidrata koji debljaju, a šećer u krvi drže pod kontrolom i tako sprečavaju nalete gladi.

Otuširati se u hladnoj vodi

Kao i nekoliko prethodnih stavki s ovog popisa, i hladan tuš pomaže nam razbistriti misli i vratiti fokus, ali i jača imunitet, popravlja cirkulaciju i probavu. Osim toga, prema jednom istraživanju iz 2007. godine, hladan tuš pomaže i u borbi s depresijom i općenito pozitivno utječe na naše mentalno zdravlje. Benjamin Hardy tvrdi da hladan tuš kod njega djeluje i na kreativnost i inspiraciju.

Pročitati ili poslušati neki inspirativan sadržaj

Blogerica i osnivačica portala “Man Repeller”, Leandra Medine, je sama sebi postavila pravilo da ujutro ne smije pogledati na mobitel dok nije pročitala nešto pametno. Općenito, uspješni ljudi pročitaju barem jednu knjigu tjedno i svatko od nas to može postići. Posudite knjigu u knjižnici ili skinite audio verziju i svakog jutra pročitajte ili poslušajte dio. Brzo ćete vidjeti koliko je lako pročitati jednu knjigu tjedno, a čitanjem iz dana u dan nevjerojatno puno učimo i rastemo.

Osvrnuti se na svoje ciljeve

Ako to još niste učinili, na papir zapišite svoje kratkoročne i dugoročne ciljeve. Svakog jutra ih “preletite” i razmislite o tome što tog dana možete učiniti da se približite svom cilju. Tako ćete se puno brže početi kreatti prema svojim ciljevima i brže ostvariti ono o čemu sanjate.

Napraviti barem jednu stvar za ostvarenje dugoročnog cilja

Lako je postaviti si cilj, a onda već idućeg dana zaboraviti na njega i tražiti izgovore zašto baš danas niste učinili ništa da biste se približili tom cilju. Ujutro smo najsvježiji, najkreativniji i donosimo najpametnije odluke. Zato korak koji ste danas odlučili učiniti prema svom dugoročnom cilju učinite odmah ujutro, prije posla i svih drugih obaveza. Poslije ćete izgubiti energiju i lako odmahnuti rukom uz dobru staru “sutra ću”.

Piše: N.B.
Foto: Toa Heftiba & John-Mark Kuznietsov &  Juja Han Unsplash

Preporučujemo

Pročitajte i...

Pet savjeta za energičnije jutro

Zimi nam uvijek nedostaje energije, no sami na to možemo itekako utjecati

Ovo su najbolje destinacije za putovanje u 2018. prema vašem horoskopskom znaku

Američka astrologinja Janelle Belgrave analizirala je godinu ispred nas i sastavila listu mjesta idealnih za putovanje svakog horoskopskog znaka

Drugačije ideje za umatanje božićnih poklona

Ovih blagdana budite kreativni i isprobajte malo drugačije ideje kad je u pitanju ukrašavanje i umatanje poklona

Pet izgovora kojih se morate riješiti da biste bili uspješni

Uvježbani izgovori koje već napamet izgovaramo kad god naiđemo na prepreku upravo su ono što nas sputava na putu do sreće i uspjeha

Tri savjeta za sretniji početak tjedna

Ponedjeljak je, no to ne znači da trebamo biti negativni i očajavati što je vikend gotov i što se moramo vratiti na posao

Pet trikova uz koje ćete se ujutro brže spremiti

Kroz jutro obično trošimo previše vremena nepotrebno, no uz ove trikove ćete to prestati raditi

▲ Povratak na vrh