Autor popularnog projekta na Plitvicama, godinu dana nakon otvorenja: „O našim kućicama na drvetu pisali su svi svjetski turistički magazini“

01.10.2019.

Arhitekt Ivan Plemenčić iz zagrebačkog Abstracto studia predstavio je u petak kolegama arhitektima i dizajnerima svoje recentne projekte u sklopu InDIzajn sajma u Areni Zagreb

„Kad sam vidjela projekt turističkog naselja s kućicama među krošnjama bila sam uvjerena da su to radili neki Skandinavci“, komentirala je sudionica predavanja arhitekta Ivana Plemenčića u Areni Zagreb koje je u petak održano u sklopu InDizajn sajma. I nije bila jedina koja je iskazala oduševljenje projektom. Mladi arhitekt tom je prilikom predstavio recentne radove svog studija među kojima su i kućice među krošnjama u sklopu Plitvice Holiday Resorta.

 

S pet kućica na drvetu, koje su bile novost na hrvatskom tržištu, te devet manjih kućica za odmor s umjetnim jezerom pogodnim za kupanje u ljetnim mjesecima, koncept predstavljen prije godinu dana je oduševio javnost. Smještene visoko u krošnjama borova luksuzne kućice jedinstvenog dizajna savršene su za odmak od užurbanosti i vreve svakodnevnog života i pružaju savršenu priliku za povezivanje s prirodom.

 

 

„Kad smo dovršili projekt nadali smo se dobrim reakcijama i gostiju i investitora i struke, no nismo očekivali baš takvo oduševljenje. Imali smo sreće da se koncept svidio investitoru, da je podržao ideju i da smo zajedničku viziju pretvorili u stvarnost.  Danas, s odmakom, koncept izgleda sasvim logično, priroda je bila tako oblikovana, a mi smo je dopunili sadržajem. Bilo je, doduše, puno posla i puno izazova tijekom izgradnje. To je bio prvi put da se kod nas radi nešto tog tipa, pa je to bila novost i za izvođače radova. Morala je postojati sinergija između svih nas da se tako nešto napravi i privede kraju. Projekt smo napravili 2016., godinu kasnije počeli graditi, a godinu kasnije ga i dovršili“, prisjetio se arhitekt.

 

 

Inspirirala ih je, kaže, lokacija.

„Imali smo dvije zelene vrtače i okolo visoku šumu, a investitor je htio smještaj.  Razmišljali smo i došli do ideje: idemo napraviti vodene površine da postignemo wow efekt, podići ćemo sve gore na stabla, a za one koji to ne vole, napravit ćemo i prizemne kućice“, otkriva arhitekt.

 

 

Ni danas ne bi ništa mijenjali.

„Imali smo jedan element iznenađenja. Kako kod nas nema puno čeličnih građevina, kad smo stavili kućicu na čelični stup visok 6m, iznenadilo nas je što se ona malo ljulja. Osjećaj je kao da ste na brodu ili „među krošnjama“. Strancima to ne smeta, ali naši ljudi nisu baš navikli. Na to nismo računali. Ali kućice su sasvim sigurne i neće se srušiti“, govori nam Plemenčić uz smijeh.

 

 

Imaju kaže još zanimljivih projekata. Neke će tek predstaviti.

Abstracto studio je osnovan 2011. godine. Trenutno ih je 10 u uredu, mlada su miješana ekipa koja se najviše bavi turističkim projektima – kampovima i hotelima, ali i stambenim projektima.

 

Zanima nas i ima li on neki omiljeni stil u arhitekturi?

„Arhitektura je istraživanje, nema tu omiljenih stilova. Uređujem investitoru, ne sebi, njemu prilagođavamo stil, važno je što se investitoru sviđa, a mi ćemo to na svoj način realizirati. Naši projekti nisu isti. Mi se također razvijamo, ovisno o projektu, lokaciji… Treba procijeniti je li investitor zainteresiran za nešto neviđeno ili je više za klasiku. Mi možemo sugerirati, ali nećemo raditi protiv njega“, zaključuje.

 

Fotografije: Studio Abstracto/ Darko Mihalić

Pročitajte i...

Nova Guess Jeans kolekcija zrači bojama

Naglašana silueta, neonska energija i novi materijali za novu sezonu

Police x Lewis Hamilton

Kampanja prestavljena u suradnji s poznatim fotografom Rankinom

Muzej za umjetnost i obrt svečano obilježio 140 godina postojanja

Muzej za umjetnost i obrt korača prema budućnosti i osuvremenjivanju komunicirajući najraznolikije vidove umjetničkog rada i kontinuiranog razvoja

▲ Povratak na vrh