Bilbao: savršena ljetna destinacija

12.07.2016.

Glavni grad španjolske pokrajine Baskije poznat je po vibrantnom noćnom životu, a zadnjih godina i po impresivnim arhitektonskim zahvatima, među kojima se izdvajaju spektakularni Muzej Guggenheim i zakrivljeni ‘bijeli’ most Zubizuri

bilbao (1)Iako kroz povijest nije uživao status lijepog ili turistima naročito zanimljivog grada, već je najčešće služio isključivo kao tranzitna točka, Botxo, kako ga zovu njegovi stanovnici, izgradnjom samo jedne zgrade uspio je zadobiti pažnju cijeloga svijeta. Riječ je, naravno, o Muzeju Guggenheim, veličanstvenoj umotvorini Franka Gehryja čijim oblim plohama izrađenim od titanija nijedan turistički objektiv ne može odoljeti. Jedno od najvažnijih arhitektonskih dostignuća 20. stoljeća podjednako je impresivno i u svojoj unutrašnjosti, ispunjenoj najvrednijim primjerima moderne i suvremene umjetnosti. Nekadašnji centar industrijalizacije, najveći uz Barcelonu, tako je, zahvaljujući ovom muzeju, postao jedno od ključnih umjetničkih i kulturnih središta Španjolske i Europe.

 

bilbao (5)

 

Godina 1997., ključna za turizam baskijskog grada, obilježila je velik porast posjetitelja, ali i dala snažan vjetar u leđa drugim art entuzijastima koji su u narednim godinama grad obogatili nizom malenih galerija i muzeja. Nije samo Gehry bio taj koji je svoj kreativni pečat ostavio na ovom gradu. Brojni arhitekti svjetskoga glasa dali su obol. Primjerice, kultni francuski dizajner Philippe Starck u suradnji s Thibautom Mathieuom 2010. gradu je predstavio redizajnirani centar Azkuna, prethodno poznat kao vinski podrum imena Alhóndiga Bilbao, a sada višenamjenski kompleks čiji bi vam raznoliki sadržaji poput kina, biblioteke, fitnes centra, trgovina i restorana mogli oduzeti cijeli jedan dan.

 

Štoviše, cijeli ovaj grad malena je arhitektonska poslastica. Nervión, rijeku koja protječe kroz grad presjeca čak 17 mostova među kojima najviše pažnje privlači „bijeli” (Zubizuri na baskijskom), za čiji je dizajn zaslužan još jedan od arhitektonskih velikana, Santiago Calatrava. Tu impresivan popis ne staje; njihov metro sistem u potpunosti je osmislio Norman Foster, a prethodno neočekivanoj smrti, iračka arhitektica Zaha Hadid dovršila je plan obnove umjetnog poluotoka Zorrotzaurre čija se provedba i transformacija iz industrijske zone u suvremenu četvrt uskoro očekuje.

 

bilbao (3)

Putovanje u baskijske krajeve preporučuje se tijekom ljeta koje, zbog blage oceanske klime, vrućinom ne ometa putnike koji ne uzimaju predaha, ali i kraj listopada jednako je dobar timing. Naime, tada se održava Bilbao Tango Festival i grad kroz dva dana zabave i plesa poprima svoje najraskošnije lice. No, ako se ipak tijekom kolovoza nađete u gradu, imajte na umu da se početkom trećeg tjedna mjeseca održava Veliki tjedan (Semana Grande) koji unatoč svom nazivu pruža čak devet dana ispunjenih tradicionalnom glazbom i plesovima, slasnim street-foodom, borbama bikova i vatrometima. Rezervirajte vrijeme i za staru gradsku jezgru, takozvanih Sedam ulica, temeljito restauriranu nakon poplava 1983., koja osvaja starinskim šarmom i obiljem malenih lokala u kojima ćete pronaći izvorno baskijsko gastro iskustvo. Na uglovima ovih za pješake rezerviranih ulica kriju se i brojni ostaci povijesti – katedrala Sv. Jakova, crkva sv. Antona, Arheološki muzej, Muzej Baskije, gradska knjižnica, ali i trgovi na kojima se vikendima odvijaju kulturne aktivnosti, sajmovi i iskaču tržnice s najboljom lokalnom ponudom.

 

bilbao (2)

U staroj gradskoj jezgri pronaći ćete i zanimljive lokacije za shopping, a svakako prošetajte i kroz ulice Calle Artekale, Calle de la Tenderia i Calle Bidebarrieta, koje skrivaju mnoštvo malih trgovina prepunih lokalnog dizajna i gastro delicija. Za sinestetički gurmanski doživljaj, obavezno hodočastite na tržnicu Ribera, jednu od najvećih i najljepših u Europi. Ispod njezinih secesijskih svodova i šarenih stakala koji prostor ispunjavaju razigranom svjetlošću, inspirirajte se vrhunskom selekcijom svježe hrane i jedinstvenih delicija. Pritom imajte na umu da će vas zamamni zalogaji ovdje pronaći na svakom koraku pa se povedite primjerom lokalaca. Naziv poznatih tapasa, omiljenih u cijeloj državi pa i puno šire, dolazi od glagola tapar koji znači nabosti. Bistroa, barova i restorana s ponudom zalogajčića naći ćete napretek – pružite im šansu. No ostavite nešto energije i za večer jer ovdje se jede kasno, a zabava se nerijetko produži do ranih jutarnjih sati.

Tekst: Nambi Kezić
Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Ovo su najpoželjnije destinacije za putovanja

Popularni portal za putovanja TripAdvisor sastavio je top listu prema komentarima korisnika

Sunce, more i topli pijesak pod nogama – postoji li bolji recept za sreću?

Tajland također skriva jedan čarobni dragulj, poznatiji pod nazivom Krabi

Tridesetom donacijom medicinskih uređaja uspješno završena humanitarna akcija "Palčić gore”

Na svoju 5. godišnjicu, jedna od najvećih nacionalnih humanitarnih akcija postigla je svoj cilj i u 30 hrvatskih bolnica donirala opremu potrebnu za liječenje i skrb prijevremeno rođene djece. U sklopu zadnje donacije sudjelovala je i manifestacija Sajam vjenčanja u organizaciji Adria Medije Zagreb, donacijom uređaja za neinvazivnu potporu disanju novorođenčadi i nedonoščadi Acutronic nCPAP

Novi proljetni meni najboljeg zagrebačkog japanskog restorana

MLJAC! Asian fusion u svom najsvježijem izdanju do sad

Kojim TV serijama posvetiti pažnju ovog proljeća?

Predstavljamo vam novi set serija idealnih za večernje maratone

Uz Julius Meinl stihom možete platiti kavu

Uživajte u jedinom danu u godini kada stihovi vrijede više od novca

▲ Povratak na vrh