Dokumentarac o slavnom fotografu i oskarovcu Cecilu Beatonu koji ne smijete propustiti

02.07.2018.

Iako Cecil Beaton pripada nekom drugom vremenu, sada napokon možemo proniknuti u njegov fotografski genij u dokumentarcu "Love, Cecil"

Kao jedna od nezaboravnih figura umjetničke, modne i društvene scene dvadesetog stoljeća, Cecil Beaton nije bio samo fotograf, već i ilustrator, pisac, scenograf, kostimograf, ljubitelj mode, estetike i šušura. Zbog toga ne čudi da je njegova biografija privukla mladu režiserku Lisu Immordino Vreeland koju smo već upoznali kao autoricu hvaljenih dokumentaraca “Diana Vreeland: The Eye Has to Travel” i “Peggy Guggenheim: Art Addict”.

Immordino Vreeland je ovom filmu “Love, Cecil” pristupila s velikim strahopoštovanjem, oduševljena prije svega Beatonovim fotografijama. A kad je krenula s dubljim istraživanjem, shvatila je kako je Beaton bio mnogo više od fotografske zvijezde. Kroz film nas vodi sam Beaton, čije dnevničke zapise u filmu prenosi Rupert Everett, ali i kroz razgovore s ljudima koji su ga poznavali ili istraživali njegov rad.

U filmu se osjeti njena očaranost Beatonovim opusom i karakterom, ista ona očaranost koju su prema njemu gajili svi s kojima je radio. “Nitko nije znao zamahnuti mađioničarskim štapićem i raspršiti čaroliju kao Cecil Beaton,” govori u filmu Sir Roy Strong, direktor londonske Nacionalne galerije portreta i muzeja V&A. Dio te čarolije donosi film “Love, Cecil”, dokumentarac koji nikako ne smijete propustiti.

Piše: Maja Karnik
Foto: Screenshot

Preporučujemo

Pročitajte i...

ELLE filmska preporuka: Duet for Cannibals by Susan Sontag

Bizarna radnja i pregršt odličnih lookova

Intimu možeš prodati samo jednom

Denis Butorac o svojoj izložbi “Poslanica”

Modna priča kroz dva objektiva

Luana Muškić i Stella Mešić zazivaju antičke muze

Koji se klasik iz 90-ih vraća na velika platna?

Uz glumački ansambl koji smo imali prilike vidjeti "Pose" i "Orange Is the New Black"

ELLE Kalendar: gdje se opustiti i zabaviti u narednih tjedan dana?

Koje nam se izložbe, koncerti, predstave i festivali smiješe od 13. do 20. rujna?

▲ Povratak na vrh