Dokumentarac “Vitke/Zaobljene” otvara brojne teme

Rasprava o ljepoti
17.08.2015.

Debata o ljepoti, a posebno onoj ograničenoj verziji kakvu promovira modna industrija, sve se više zahuktava

Raspravi će zasigurno doprinijeti i novi dokumentarac Vitke/Zaobljene (izvorno Straight/Curve) koji prati razvoj njujorške scene modela s oblinama i promovira različite oblike ženske ljepote.

„Imamo problem,“ upozorava na početku filma plus-size model Leah Kelley „Znam mnogo lijepih žena koje su prirodno mršave, ali nametati mršavost i onima koji se u taj kalup ne uklapaju nije realno i šteti našem društvu.

Pri tome se posebno naglašava loš utjecaj koji promoviranje ekstremne mršavosti ima na mlade djevojke koje gube samopouzdanje i pribjegavaju opasnim metodama mršavljenja kako bi pokušale dostići nerealne ideale.

 

Straight/CurveTeaser from Jenny McQuaile on Vimeo.

 

Film je režirala novinarka Jenny McQuaile nastojeći odgovoriti na pitanje kako, zašto i kada je veličina 32 (američki „size 0“) postala normativ, a sve iznad 40 takozvani „plus-size“, iako većina žena spada baš u tu kategoriju. Uz to, autorica se pita kada će modna industrija prestati ignorirati krupnije žene i kao rastućem tržištu im ponuditi modernu odjeću.

Naravno da odgovore na ova pitanja nije lako pronaći, ali svaka slična inicijativa dobrodošla je kao ohrabrenje djevojkama koje zbog par kilograma viška ne vole svoje tijelo.

Piše: Maja Karnik
Fotografije: Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

Savjeti za prirodnu ljepotu Adut Akech

Zlatna beauty pravila slavne manekenke

15 odličnih seruma s vitaminom C

Čudotvorni vitamin C koji jednostavno obožavamo u njezi kože!

15 proizvoda s aloe verom koje se isplati uključiti u ljetnu rutinu njege kože

Zašto je upravo aloe vera naš najbolji ljetni prijatelj?

▲ Povratak na vrh