Savjeti za čišćenje

25.03.2014.

Slijedite našu listu savjeta za bezbolno pospremanje ormara

Iako već neko vrijeme sanjamo o stvarima s liste želja, s obzirom na stanje ormara, prvo moramo učiniti neizbježno – pospremiti ormar. S obzirom da čišćenje u isto vrijeme može biti uzbudljivo, olakšavajuće i stresno, Elle za vas ima savjete za hrabro ali jednostavno iskustvo.

1. Neka svira motivirajuća playlista

Ovo možda i ne treba naglašavati, ali glazba u pozadini pomaže pri čišćenju i održava motivaciju dok prolazite kroz hrpu vesta koje ste kupili na sniženju obeshrabreni “vječnom” zimom. Preporučujemo Madonnu uz koju se usput možete i dobro rasplesati (no to ipak ne znači da smijete preskočiti redovitu tjelovježbu).

2. Riješite se nepotrebnih stvari

Razmišljajte o procesu kao detoksikaciji bez sokova i ostalih neobičnih napitaka. Iako ovo zahtijeva nered na podu, krevetu, sobi, ne možete odlučiti što je zaista vrijedno ako sve ostavite na policama. Budite iskreni, postavite si pitanje “hoću li to ikad nositi” i ako se dvoumite oko odgovora, riješite se toga.

3. Postavite prioritete

Nakon što ste izvadili svu odjeću, vodite se izrekom “podijeli pa vladaj”. Organizirajte stvari na tri dijela, ono što želite spremiti, vratiti u ormar i baciti. Znamo da nije lako maknuti onu kožnu jaknu koju obožavate ili toplu vunenu vestu, pa dio ormara možete ostaviti za stvari koje će vam zatrebati bez obzira na godišnja doba.

4. Slijedite “pravilo jedne godine”

Ako nešto niste obukli duže od godinu dana, zašto biste to više ikad nosili? Ako se ne možete sjetiti barem tri kombinacije u kojima bi se to odlično uklopilo ili ako super izgleda na vješalici ali ne i na vama, predlažemo da kažete zbogom. Naravno, uvijek postoje neke iznimke, poput svečanih haljina.

5. Investirajte u organizaciju

Odrasli ste, a odrasli kupuju kutije i košare za razne stvari, pa biste i vi trebali. Tanke vješalice i platneni pretinci za cipele će vaš život učiniti lakšim tisuću puta, obećajemo. Oslobodite Pinterest divu u sebi i bacite se na Do-It-Yourself projekte.

6. Angažirajte prijateljicu – i fino vino

Ovaj proces bit će lakši uz prijateljicu/cimericu čijem ukusu vjerujete. Još jedan par očiju može biti koristan kad razmišljate da li ćete skraćeni uski top možda nekad nositi ili je ipak vrijeme da ga se riješite. Naravno ako dodate i bocu vinu (preporučujemo Rosé), sve će biti još lakše i zabavnije.

7. Organizirajte u tri vrećice

Ništa ne bacajte već sve stavite u jednu od tri vrećice: prodaj, doniraj ili baci. Lakše je riješiti se stvari kad znate da će završiti u rukama nekoga tko ih zaista treba ili da ćete zaraditi na njima. Odjeću i obuću koja zbog oštećenja nije nosiva, bacite u kontejnere za recikliranje, a onu manje vrijednosti donirajte udrugama koje je prikupljaju. Vrijednije torbe i cipele možete prodati putem online shopova, poput eBaya.

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

ELLE Kalendar: gdje se opustiti i zabaviti u narednih tjedan dana?

Koje nam se izložbe, koncerti, predstave i festivali smiješe od 23. do 30. kolovoza?

Mlada aktivistica zaplovljava preko Atlantika

Greta Thunberg se otisnula, a njezino putovanje možete pratiti uživo

Mračna tajna tvornica trapera šokirala modni svijet

Radnice prisiljene na seksualne odnose s šefovima

Jeste li nasjeli na ovu varku na Instagramu?

Lažna opasnost za sigurnost podataka

Kako je Instagram izmislio mjesto koje ne postoji?

Turistička destinacija koja postoji samo na Instagramu

Bajkoviti nadrealizam uvodi nas u modnu jesen

Rujan donosi romantičnu snagu ženskog duha

▲ Povratak na vrh