Elle jelovnik – brzi i zdravi recepti za svaki radni dan

25.01.2018.

Kuća-posao, posao-kuća.... I tako pet, za neke i šest dana u tjednu...

I onda još treba razmišljati o tome što pojesti na poslu, a možda i o tome kako se oduprijeti broju telefona najbliže pizzerije pri povratku u topli dom.

Nudimo vam nekoliko ideja za ukusne obroke koje možete ponijeti sa sobom u ured, ali i nekoliko njih koje vam pri povratku kući neće oduzeti puno vremena i omogućit će vam uživanje u zdravom obroku i odmoru, bilo da kuhate za sebe ili za svoju obitelj. Danas u nastavku otkrijte recepte za petak:

NA POSLU:

Brzinski riblji rižoto (za 4 porcije)

Ukusan i tek pripremljen, ali i kao hladna varijanta. A ako Vam je pri ruci mikrovalna pećnica, obrok možete dovršiti i na radnom mjestu.

Vrijeme pripreme 20 – 25 minuta

luk, 1 glavica, sitno nasjeckan

češnjak, 1 češanj, sitno nasjeckan ili protisnut

kocka za juhu, po mogućnosti riblja ili povrtna

riža za rižoto, 250 g

dimljena pastrva, bez kože, narezana na komade 250 g

grašak, zamrznuti, oko jedne pune zdjelice

žlica maslaca ili maslinovog ulja

limun, narezan na osmine

1) Luk i češnjak stavite u vatrostalnu posudu (ne metalnu!) s kockom za juhu i 300 ml kipuće vode. Dobro promiješajte i stavite u mikrovalnu pećnicu na postavku ”high”, na 3 minute.

2) Umiješajte u to rižu uz još 300 ml kipuće vode, vratite u mikrovalnu pećnicu na istu jačinu, ovaj put na 10 min. Nakon prvih 5 minuta, promiješajte rižu vilicom (obratite pozornost na funkcije koje nudi mikrovalna, one slabije jačine možda će tražiti malo duže vrijeme kuhanja).

3) Umiješajte u rižu zamrznuti grašak, komade ribe s još 300 ml kipuće vode. Vratite u mikrovalnu pećnicu na istu postavku na još 4-5 minuta. Provjerite dali je riža kuhana, ako nije, kuhajte još minutu na istoj jačini. Nakon kuhanja odložite sa strane na 1-2 minute kako bi riža upila svu tekućinu.

4) Umiješajte u rižoto žlicu maslaca ili maslinovog ulja, začinite solju i paprom. Poslužite vruće s kriškama limuna. Po želji pospite s malo naribanog tvrdog sira.

1 porcija: 323 kcal, 4 g masti (od kojih zasićenih 2 g), 56 g ugljikohidrata, 20 g proteina, 3 g vlakana

A post shared by Rasmus Emborg (@emborgrasmus) on Apr 22, 2016 at 10:39am PDT

KOD KUĆE:

Riblji paketići sa sojom i citrusima (za 4 porcije)

Ovaj način priprema jela, najčešće ribe, naziva se ”en papillote” na francuskom, odnosno ”al cartoccio” na talijanskom. Ovako pripremljena hrana djelomično se kuha i na pari unutar smotuljka papira za pečenje.

Vrijeme pripreme 25 minuta (uz pripremu i sjeckanje)

bijela riba, čvrsti filei, 4 x 155 g

Serrano čili, svježi, 1 manji, sitno nasjeckan

limun, jedan veći, narezan na tanke ploške

soya umak, 2 žlice

sezamovo ulje, 1 žličica

mladi luk (luk kozjak), 2 komada, tanko narezan

1) Zagrijte pećnicu na 200°C.

2) Preko očišćenih fileta ribe pospite komadiće čilija. Stavite filete u papir za pečenje (izrežite na kvadrate veličine 30 cm), na ribu stavite po dvije kriške limuna, pokapajte mješavinom sezamovog ulja i soja umaka.

3) Zatvorite papirnate paketiće, savijajući vrhove kako se ne bi otvarali. Ako treba, papir osigurajte špagom ili drvenim kvačicama za rublje.

4) Stavite paketiće na pleh i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15 minuta.

5) Servirajte cijele paketiće, otvorene, na tanjuru, posipane trakicama mladog luka. Servirajte uz povrće po želji, a odlično će odgovarati uz kuhane mahune začinjene maslinovim uljem i posute sezamom.

1 porcija: 174 kcal, 4.6 g masti (od kojih zasićenih 1.2 g), 0.5 g ugljikohidrata, 32.3 g proteina, 0.5 g vlakana

Piše: Hana Čičić
Foto:  Carissa Gan on Unsplash / Instagram

Preporučujemo

Pročitajte i...

Najnovija modna ljubavna veza? Hrana i piće, od kave Saint Laurent do keksa Celine

Najnoviji trend naći će mjesto na stolu, a ne u našim ormarima

Story & Glovo vam daruju 40 kuna popusta na prvu narudžbu

Glovo, prva “on demand” aplikacija za dostavu u Zagrebu koja dostavlja što god vam je potrebno!

Dan Europe 2019.

U sklopu tjedna Europe, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj obilježava Dan Europe te tom prigodom, 11.svibnja na Europskom trgu, od 10 do 13 sati, priprema veliku gastronomsku feštu Okusi Europe

Kako napraviti domaći piling od lavande?

Donosimo recept za umirujući piling od lavande kojeg možete napraviti kod kuće

Jeste li probali najjednostavniji recept za sladoled od breskve?

Donosimo recept za sladoled sa samo tri sastojka

▲ Povratak na vrh