Elle jelovnik – brzi i zdravi recepti za svaki radni dan

Kuća-posao, posao-kuća.... I tako pet, za neke i šest dana u tjednu...
I onda još treba razmišljati o tome što pojesti na poslu, a možda i o tome kako se oduprijeti broju telefona najbliže pizzerije pri povratku u topli dom.
Nudimo vam nekoliko ideja za ukusne obroke koje možete ponijeti sa sobom u ured, ali i nekoliko njih koje vam pri povratku kući neće oduzeti puno vremena i omogućit će vam uživanje u zdravom obroku i odmoru, bilo da kuhate za sebe ili za svoju obitelj. Danas u nastavku otkrijte recept za ponedjeljak:
NA POSLU:
Kuskus Teglica (za 4 porcije)
Vrijeme pripreme 15 minuta (na radnom mjestu dodatnih 5-7 minuta čekanja)
kuskus, 250 g
maslinovo ulje ili maslac, 3 žlice
kumin u prahu, 1 čajna žličica
bosiljak, korijander, peršin, origano ili začinsko bilje po želji
slatka paprika mljevena, 1 čajna žličica
pinjoli, 1 žlica
suhe marelice, 6-8 komada, sitno narezane
grožđice ili drugo suho voće po želji (datulje), sitno narezane
mladi luk, sitno narezan
temeljac, kipući (instant ili u obiku kocke, koji možete otopiti u kipućoj vodi)
Ako radite jednu porciju, odvažite sve sastojke pažljivo i rasporedite ih u 4 veće staklene teglice.
1) Sve sastojke osim temeljca pomiješajte i stavite u teglice, a masnoću i svježe začinsko bilje stavite na vrh mješavine.
2) Kada dođe vrijeme ručka na radnom mjestu, jednostavno dolijte u teglicu kipući temeljac (ili vodu, u kojem slučaju dodajte sol, papar te luk i češnjak u prahu u baznu mješavinu), toliko da tekućina prekrije sve sastojke, promiješajte vilicom i zatvorite teglicu kako bi se kuskus napario i skuhao u vrućoj tekućini.
3) Nakon 5-7 minuta, vilicom još jednom promiješajte sve sastojke u teglici kako bi bili rahli i ravnomjerno začinjeni.
Ovo je bazni recept, pa umjesto suhog voća i orašastih plodova u teglicu možete dodati što god volite: slanutak, narezane cherry rajčice, avokado, komadiće kuhane piletine, sitno narezano grožđe, itd. Kao odličan dodatak za slađi dresing, uz maslinovo ulje dodajte balzamičnog octa i med.
1 porcija: 310 kalorija, 7.5 g masti (od kojih zasićenih 1g), 58.5 g ugljikohidrata, 9.4 g proteina, 4.7 g vlakana
KOD KUĆE:
Topla salata od dimljenog lososa, špinata i krumpira ( za 4 porcije)
Vrijeme pripreme 15 min (uz prethodno kuhanje krumpira)
mladi krumpir, 400 g, narezan na četvrtine
vrhnje za kuhanje (ili kiselo vrhnje ako želite svježiji okus), 2 žlice
majoneza, 75 g
svježi kopar, sitno nasjeckan, 2 žlice
svježi baby špinat, rukola ili tanke zelene mahune, 100 g
svježe rotkvice, 6-9 komada, narezane na tanke ploške
dimljeni losos (pakiran već narezan) ili fileti dimljene pastrve, narezano na manje komade, 200 g
1) Krumpir skuhajte u vodi, na pari ili u mikrovalnoj pećnici dok ne postane mekan. Stavite sa strane i prekrijte folijom ili poklopcem kako se ne bi sušio.
2) U malenoj zdjelici izmiješajte vrhnje s majonezom i nasjeckanim koprom.
3) Stavite krumpir u veliku zdjelu, posolite i popaprite. Dodajte špinat, ploškice rotkvica i dimljeni losos i nježno promiješajte.
4) Rasporedite na tanjure i prelijte dresingom. Po želji dodajte još sitno nasjeckanog svježeg kopra po vrhu jela.
1 porcija: 248 kcal, 12.8 g masti (od kojih zasićenih 4 g), 17.2 g ugljikohidrata, 14.8 g proteina, 2.8 g vlakana