Elle jelovnik – brzi i zdravi recepti za svaki radni dan

21.01.2018.

Kuća-posao, posao-kuća.... I tako pet, za neke i šest dana u tjednu...

I onda još treba razmišljati o tome što pojesti na poslu, a možda i o tome kako se oduprijeti broju telefona najbliže pizzerije pri povratku u topli dom.

Nudimo vam nekoliko ideja za ukusne obroke koje možete ponijeti sa sobom u ured, ali i nekoliko njih koje vam pri povratku kući neće oduzeti puno vremena i omogućit će vam uživanje u zdravom obroku i odmoru, bilo da kuhate za sebe ili za svoju obitelj. Danas u nastavku otkrijte recept za ponedjeljak:

NA POSLU:

Kuskus Teglica (za 4 porcije)

Vrijeme pripreme 15 minuta (na radnom mjestu dodatnih 5-7 minuta čekanja)

kuskus, 250 g

maslinovo ulje ili maslac, 3 žlice

kumin u prahu, 1 čajna žličica

bosiljak, korijander, peršin, origano ili začinsko bilje po želji

slatka paprika mljevena, 1 čajna žličica

pinjoli, 1 žlica

suhe marelice, 6-8 komada, sitno narezane

grožđice ili drugo suho voće po želji (datulje), sitno narezane

mladi luk, sitno narezan

temeljac, kipući (instant ili u obiku kocke, koji možete otopiti u kipućoj vodi)

 

Ako radite jednu porciju, odvažite sve sastojke pažljivo i rasporedite ih u 4 veće staklene teglice.

 

1) Sve sastojke osim temeljca pomiješajte i stavite u teglice, a masnoću i svježe začinsko bilje stavite na vrh mješavine.

2) Kada dođe vrijeme ručka na radnom mjestu, jednostavno dolijte u teglicu kipući temeljac (ili vodu, u kojem slučaju dodajte sol, papar te luk i češnjak u prahu u baznu mješavinu), toliko da tekućina prekrije sve sastojke, promiješajte vilicom i zatvorite teglicu kako bi se kuskus napario i skuhao u vrućoj tekućini.

3) Nakon 5-7 minuta, vilicom još jednom promiješajte sve sastojke u teglici kako bi bili rahli i ravnomjerno začinjeni.

Ovo je bazni recept, pa umjesto suhog voća i orašastih plodova u teglicu možete dodati što god volite: slanutak, narezane cherry rajčice, avokado, komadiće kuhane piletine, sitno narezano grožđe, itd. Kao odličan dodatak za slađi dresing, uz maslinovo ulje dodajte balzamičnog octa i med.

1 porcija: 310 kalorija, 7.5 g masti (od kojih zasićenih 1g), 58.5 g ugljikohidrata, 9.4 g proteina, 4.7 g vlakana

KOD KUĆE:

Topla salata od dimljenog lososa, špinata i krumpira ( za 4 porcije)

Vrijeme pripreme 15 min (uz prethodno kuhanje krumpira)

mladi krumpir, 400 g, narezan na četvrtine

vrhnje za kuhanje (ili kiselo vrhnje ako želite svježiji okus), 2 žlice

majoneza, 75 g

svježi kopar, sitno nasjeckan, 2 žlice

svježi baby špinat, rukola ili tanke zelene mahune, 100 g

svježe rotkvice, 6-9 komada, narezane na tanke ploške

dimljeni losos (pakiran već narezan) ili fileti dimljene pastrve, narezano na manje komade, 200 g

 

1) Krumpir skuhajte u vodi, na pari ili u mikrovalnoj pećnici dok ne postane mekan. Stavite sa strane i prekrijte folijom ili poklopcem kako se ne bi sušio.

2) U malenoj zdjelici izmiješajte vrhnje s majonezom i nasjeckanim koprom.

3) Stavite krumpir u veliku zdjelu, posolite i popaprite. Dodajte špinat, ploškice rotkvica i dimljeni losos i nježno promiješajte.

4) Rasporedite na tanjure i prelijte dresingom. Po želji dodajte još sitno nasjeckanog svježeg kopra po vrhu jela.

1 porcija: 248 kcal, 12.8 g masti (od kojih zasićenih 4 g), 17.2 g ugljikohidrata, 14.8 g proteina, 2.8 g vlakana

Piše: Hana Čičić
Foto: ludicrouslyfood / vispilanviemaa / Brooke Lark on Unsplash

Preporučujemo

Pročitajte i...

▲ Povratak na vrh