Filip Vidović: “Kad sam dobio ulogu u “Ciganinu” počeo sam vrištati od sreće!”

02.06.2018.

Filip Vidović dobitnik je nagrade Marko Marulić za glavnu ulogu u hit predstavi zagrebačkog HNK "Ciganin, ali najljepši", a u intervjuu za ELLE otkrio je nešto više o sebi

Na pitanje koja mu je uloga dosad najdraža, 27-godišnji Filip Vidović sa sjajem u očima odgovara u dahu: “Pa Ciganin, naravno”. Glavna uloga u hit predstavi HNK “Ciganin, ali najljepši”, dramatizaciji nagrađivanog romana Kristijana Novaka u režiji Ivice Buljana, veliko je priznanje, posebno mladome glumcu koji se našao pred teškim zadatkom da izbori svoje mjesto na glumačkoj sceni, koju su snažno obilježila oba njegova roditelja: prerano preminuli tata Ivica postao je legenda tijekom života zahvaljujući briljantnim interpretacijama brojnih kazališnih i filmskih uloga, a mama Gordana Gadžić respektabilno je glumačko ime te osnivačica i voditeljica Teatra Rugantino. Samo šest mjeseci ranije Filipu je prvu glavnu ulogu dodijelio Georgij Paro u “Talijanskom slamnatom šeširu” kazališta Komedija.

Bravo! Dvije velike uloge ubrzo nakon diplome.

Nije to bilo baš tako brzo. Završio sam ADU prije tri godine, i dosta toga sam napravio dok sam bio student. Prvo, “I živjeli su sretno” u režiji Frane Marije Vranković, zatim u Žar ptici “Ezop.Basne”, sa Sašom Božićem, pa s Robertom Raponjom “Tonkica Palonkica frrr”, a bio sam i godinu dana pripravnik u Trešnji. Zatim gotovo godinu dana nisam radio ništa novo. Počela me lagano hvatati panika, ali sam na sreću ubrzo počeo pripremati predstavu “Moja nuklearna ljubav” u Rugantinu s Oljom Lozicom. To mi je bilo dragocjeno iskustvo, mislim da sam dobro utjelovio ulogu, i tako na neki način vratio poljuljano samopouzdanje.

Obje si uloge dobio nakon audicije?

Da, za “Talijanski slamnati šešir” ulogu sam dobio u alternaciji s Janom Kerekešem. Golem posao, ples, pjevanje, doista zahtjevna rola, ali to je ponajprije bio rad s velikim kazališnim majstorom Parom. No nakon tog iskustva ponovno se dogodilo zatišje, prošlo je ljeto, a ja ništa novo nisam imao na vidiku. Tada sam vidio poziv za audiciju za “Ciganina”.

Kako si doznao da si dobio ulogu u “Ciganinu”?

Bio sam vani s djevojkom i prijateljem, bilo je oko 22 sata, večerali smo, kad mi je na telefon stigla Buljanova poruka da ga nazovem. Kad mi je rekao da sam dobio ulogu, počeo sam vrištati od sreće. A kad su u restoranu čuli o čemu je riječ, počastili su nas pićem. Lijepo smo to proslavili.

Kako si se pripremao za tu ulogu?

Kad sam počeo raditi na ulozi, nisam baš puno znao o Romima. Prvo sam pogledao  “Skupljače perja”, divan film, svojevrsni klasik. Ali, “Skupljači perja” su jedno, a “Ciganin” je nešto posve drugo. Nisam znao što me čeka, ali i najbolje je kad nemaš velika očekivanja. Veselio sam se što ću nešto raditi, pogotovo jer je to divna priča. Upoznao sam Kristijana, koji je vrlo topla osoba, i nekako sam tijekom rada na ulozi imao snažan osjećaj da mi svi daju podršku i vjetar u leđa, što je jako važno jer je u negativnoj atmosferi teško raditi. Rad na toj predstavi predivno mi je iskustvo, baš kao i rad s Ivicom Buljanom, s kojim sam puno razgovarao o ulozi. Imali smo mnogo proba, pogotovo Nina (Violić, op.a.) i ja, i sve se nekako samo od sebe složilo.

Imaš li problema s tremom?

Ne baš. Na Akademiji me trema prilično mučila, no sada je uglavnom nemam. Mislim da je tako kad se za nešto dobro pripremiš i kad te kolege podržavaju. Rad tada postane igra, razmjenjivanje osjećaja, i to je prelijepo.

Cijeli intervju s Filipom Vidovićem kao i s mladim glumcima Ivanom Colarićem i Robertom Budakom, potražite na svim kioscima u aktualnom izdanju magazina ELLE.

Piše: Mirjana Brabec

Preporučujemo

Pročitajte i...

Mali uvid u novi ELLE i kako nositi trend sezone

Karirano i Nikolina Matičević pred objektivom Mladena Šarića

Elle 2019 Women In Hollywood: najbolje crne haljine!

Naši američki kolege odali su počast heroinama Hollywooda

Domaći mladi modni dvojac pokorava piste

Kakav stil njeguje Les Emaux?

Zbog kojeg je kontroverznog pitanja Joaquin Phoenix otišao s intervjua?

Glumac je poznat po čestim odlascima s pressica

Insta Blic: tko se krije iza profila @f.e.t.c.h.i.n.g?

10 pitanja za vaše omiljene blogerice

Zašto ne biste zaplesali balet?

Intervju s Andreom Solomun o novom projektu &Ballet

▲ Povratak na vrh