Hommage Sigmundu Freudu

05.05.2014.

U knjižarsko – galerijskom centru „Fadil Hadžić“ nakladničke kuće V.B.Z. 6. svibnja otvara se izložba novog ciklusa radova Dimitrija Popovića

Datum otvorenja izložbe nije slučajan – otac psihoanalize i suvremene psihijatrije rođen je upravo 6. svibnja 1856. godine. Sam autor posebno naglašava važnost Freudove znanstvene metode i učenja te problematike podsvijesti kao značajnih utjecaja na modernu umjetnost.

Na otvorenju izložbe o radovima će govoriti akademik Tonko Maroević koji u predgovoru kataloga piše: „Dug Freudu kreativno su ispunili mnogi slikari i pisci, pogotovo od nadrealizma do naših dana. Slikar i pisac Dimitrije Popović, također neosporne nadrealističke provenijencije, nije mogao ostati po strani od zadatka da se oduži Freudu. Nakon što je i literarno i likovno sveo svoje račune sa snomornim svijetom Franza Kafke, došao je na red i Freudov onirički univerzum.

 

Dimitrije Popović

 

I prije ovog ciklusa, nazvanog ,,Frojdizmi“ naš je autor učestalo radio na brazdi psihoanalitičkih uviđaja, svoja viđenja hranio građom morbidnih erotskih slučajeva, svojim crtačkim skalpelom zadirao u rane i pukotine duševnih i fizičkih poremećaja, odnosno iza vida i privida standardne ljudske tjelesnosti nazirao mrak egzistencijalne mučnine i tamu nesvijesti i nespokoja.

Koliko god psihoanalitička sonda rovala po našoj duševnosti, manifestacije otajnih psihičkih procesa očituju se na fizičkoj razini. Dimitrije Popović smatra i vidi kako je djelovanje nagona izmijenilo i našu vanjštinu, kako je opsesija spolnošću (a posebno devijacijama i hipertrofijom) utjecala na doživljaj tjelesnosti.“ Ciklus se sastoji od tridesetak radova – crteža, akvarela, objekata te jedne instalacije. Izložba je prodajnog karaktera i traje do 31.svibnja.

 

Dimitrije Popović

 

Fotografije: press

Preporučujemo

Pročitajte i...

Odana obožavateljica

Promocija knjige Dimitrija Popovića okupila je brojna poznata lica

Kanye West sprema operu?!

O čemu je riječ?

Brunch kao gastro ritual koji ne izlazi iz mode

Bagel & Lobster Barr ultimativno je odredište za brunch

Intimu možeš prodati samo jednom

Denis Butorac o svojoj izložbi “Poslanica”

Uron u kariranu modu, pernatu avangardu i ode ženskoj snazi

Svo bogatstvo kasnojesenske mode od danas na kioscima

▲ Povratak na vrh