Instagram i službeno počeo “sakrivati” lajkove

19.07.2019.

Velika promjena na najpopularnijoj društvenom mreži

Instagram je u svibnju prvi puta u javnost pustio objavu kako planira “sakrivati” lajkove na postovima svojih korisnika, a vijest je izazvala oprečne reakcije. Dok je jedan tabor jadikovao kako će spomenuta promjena “uništiti influencere”, drugi je tabor bio oduševljen jer će se konačno moći opustiti i ne ganjati lajkove.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Instagram (@instagram) on Jul 8, 2019 at 11:31am PDT


Najpopularnija društvena mreža podigla je neviđenu količinu prašine objavivši kako će uskoro broj lajkova na fotografijama moći vidjeti samo korisnici profila, dok će oni za “javnost” biti skriveni. I dok su mnogi smatrali kako nema šanse da Instagram povuče tako “riskantan” potez, čini se kako će se najavljena promjena ipak obistiniti. Naime, Instagram je s testiranjem započeo 18. srpnja, a test će uskoro zahvatiti sedam država: Australiju, Brazil, Kanadu, Irsku, Italiju, Japan i Novi Zeland. U prvom valu testiranja, maleni postotak kanadskih korisnika uskoro bi mogao dobiti poruku na vrhu svog feeda koja glasi: “a change to how you see Likes”.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Instagram (@instagram) on Jul 10, 2019 at 11:15am PDT

 

Iz stožera društvene mreže poručili su da promjene uvode (ponajviše) zbog generacije Z i opsesivnog fokusa na lajkove što se posljedično odražava na mentalno stanje korisnika i njihov osjećaj vrijednosti. “Želimo da se vaši pratitelji koncentriraju na vaše fotografije i videe, a ne na to koliko ste lajkova prikupili. I dalje ćete moći vidjeti tko je sve lajkao vaš sadržaj, ali taj podatak neće biti dostupan vašim followerima”, poručila su iz Instagrama. Objava je, razumljivo, potaknula brojne rasprave, a mnogi su zaključili kako je like gumb nešto što čini srž društvenih mreža od njihovih početaka te kako je bez njega “nezamisliv”, a kako će se njegov nedostatak sigurno odraziti na angažman korisnika.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Instagram (@instagram) on Jul 5, 2019 at 9:06am PDT


Bez obzira na to što će lajkovi na Instagramu postati “nevidljivi”, algoritam će i dalje funkcionirati na isti način i postove s najvećim brojem lajkova činiti “najvidljivijima” drugim korisnicima. Kako će se ta promjena odraziti na ponašanje korisnika Instagrama i na njihov angažman, te što će to značiti za sve one koji svoju zaradu duguju promociji na ovoj društvenoj mreži, zasad možemo samo pretpostavljati.

Piše: T.L.
Fotografije: Instagram

Preporučujemo

Pročitajte i...

Jeste li nasjeli na ovu varku na Instagramu?

Lažna opasnost za sigurnost podataka

Kako je Instagram izmislio mjesto koje ne postoji?

Turistička destinacija koja postoji samo na Instagramu

Upoznajmo modnog fotografa koji je osmislio live stream

Instagramove revije uživo bile bi nezamislive bez ovog genija

Instagram zapošljava stručnjaka za memeove

Ako ne znate što poslije sezonskog posla...

ELLE modni radar: Talijanke besprijekornog stila

Od talijanskih djevojaka učimo kako izgledati luksuzno svaki dan

5 ELLE beauty minuta: Ines Heli

Uvid u beauty rutinu popularne influencerice

▲ Povratak na vrh