Instagram i službeno počeo “sakrivati” lajkove

19.07.2019.

Velika promjena na najpopularnijoj društvenom mreži

Instagram je u svibnju prvi puta u javnost pustio objavu kako planira “sakrivati” lajkove na postovima svojih korisnika, a vijest je izazvala oprečne reakcije. Dok je jedan tabor jadikovao kako će spomenuta promjena “uništiti influencere”, drugi je tabor bio oduševljen jer će se konačno moći opustiti i ne ganjati lajkove.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Instagram (@instagram) on Jul 8, 2019 at 11:31am PDT


Najpopularnija društvena mreža podigla je neviđenu količinu prašine objavivši kako će uskoro broj lajkova na fotografijama moći vidjeti samo korisnici profila, dok će oni za “javnost” biti skriveni. I dok su mnogi smatrali kako nema šanse da Instagram povuče tako “riskantan” potez, čini se kako će se najavljena promjena ipak obistiniti. Naime, Instagram je s testiranjem započeo 18. srpnja, a test će uskoro zahvatiti sedam država: Australiju, Brazil, Kanadu, Irsku, Italiju, Japan i Novi Zeland. U prvom valu testiranja, maleni postotak kanadskih korisnika uskoro bi mogao dobiti poruku na vrhu svog feeda koja glasi: “a change to how you see Likes”.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Instagram (@instagram) on Jul 10, 2019 at 11:15am PDT

 

Iz stožera društvene mreže poručili su da promjene uvode (ponajviše) zbog generacije Z i opsesivnog fokusa na lajkove što se posljedično odražava na mentalno stanje korisnika i njihov osjećaj vrijednosti. “Želimo da se vaši pratitelji koncentriraju na vaše fotografije i videe, a ne na to koliko ste lajkova prikupili. I dalje ćete moći vidjeti tko je sve lajkao vaš sadržaj, ali taj podatak neće biti dostupan vašim followerima”, poručila su iz Instagrama. Objava je, razumljivo, potaknula brojne rasprave, a mnogi su zaključili kako je like gumb nešto što čini srž društvenih mreža od njihovih početaka te kako je bez njega “nezamisliv”, a kako će se njegov nedostatak sigurno odraziti na angažman korisnika.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Instagram (@instagram) on Jul 5, 2019 at 9:06am PDT


Bez obzira na to što će lajkovi na Instagramu postati “nevidljivi”, algoritam će i dalje funkcionirati na isti način i postove s najvećim brojem lajkova činiti “najvidljivijima” drugim korisnicima. Kako će se ta promjena odraziti na ponašanje korisnika Instagrama i na njihov angažman, te što će to značiti za sve one koji svoju zaradu duguju promociji na ovoj društvenoj mreži, zasad možemo samo pretpostavljati.

Piše: T.L.
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Stilska inspiracija: Jessie Bush

Jako cool novozelanđanka!

ELLE Countdown: Najvažniji popkulturni momenti desetljeća

Koji su pokreti, pojave i celebovi obilježili desete?

Insta Blic: čudesan svijet kroz oči @ana_kne_

10 pitanja za vaše najdraže travel bogere

Knjiga koja je okrunila svjetski pokret konačno stigla i kod nas

Što skriva bestseller "Urban Jungle: Living and Styling with Plants"

▲ Povratak na vrh