Instagram je pripremio novo oružje protiv online nasilja

15.07.2019.

Suosjećajna artificijelna inteligencija

Rezultati raznih anketa i drugih istraživanja, posebice u Sjedinjenim Američkim Državama, koja se tiču nasilja na internetu, kako kažu statističari, zabrinjavajući su.

 

 

Instagram je ponudio kompromisno rješenje za taj problem u obliku ručnog i automatskog filtera za nepoželjne komentare. Prvi je odgovor opcija slična blokiranju – ograničavanje, a drugi automatizirani pop-up prozorčić kojeg Instagramov algoritam generira u slučaju da prepozna namjeru objavljivanja neumjesnog komentara.

 

 

Nova “restrict” opcija na popularnoj platformi izumljena je s ciljem eliminiranja online nasilnika. Korisnici od sada imaju mogućnost ograničiti britke komentare svojih nasilnika. Slična opciji blokiranja, restrict ili ograničavanje, omogućava vam da nepoželjne račune stavite u limbo u kojem odlučujete hoćete li odobriti njihove komentare i zaprimati poruke. Umjesto u inbox iliti DM, poruke poput onih na Facebookovom Messengeru prvo pristižu u zasebnu rubriku koja od vas traži odobrenje za nastavak komunikacije, a osim toga takvu poruku ne deklarira kao viđenu tj. seen ograničenom korisniku.

 

 

Drugo oružje u Instagramovom arsenalu protiv nasilja javlja se u sekciji komentara. Naime, artificijelna inteligencija naučena je da raspoznaje zlonamjerne komentare. Naravno, komentar uvredljivog sadržaja svejedno je moguće objaviti, no prilikom unošenja riječi u kutiju za komentare, AI prepoznaje takve primjedbe i postavlja pitanje: “Jeste li sigurni da to želite objaviti?”.

 

 

Pitanje koje, u slučajevima verbalnog zlostavljanja putem interneta, često izostaje u stvarnoj okolini tijekom nekoliko sekundi koje su potrebne da se nekome upropasti dan ili načini još veća šteta. Ako već sami ne promišljate o tome kako vaše riječi utječu na nečije raspoloženje, Instagram će vas podsjetiti da mućnete glavom prije no što onu djevojku koju ne trpite spustite na zemlju zbog vlastitih kompleksa.

Piše: D.M.
Fotografije: Profimedia/Instagram

Preporučujemo

Pročitajte i...

Upoznajmo modnog fotografa koji je osmislio live stream

Instagramove revije uživo bile bi nezamislive bez ovog genija

Instagram zapošljava stručnjaka za memeove

Ako ne znate što poslije sezonskog posla...

ELLE modni radar: Talijanke besprijekornog stila

Od talijanskih djevojaka učimo kako izgledati luksuzno svaki dan

5 ELLE beauty minuta: Ines Heli

Uvid u beauty rutinu popularne influencerice

Stilska inspiracija: Brittany Xavier

Bombastično dobar stil!

▲ Povratak na vrh