Instagram je pripremio novo oružje protiv online nasilja

15.07.2019.

Suosjećajna artificijelna inteligencija

Rezultati raznih anketa i drugih istraživanja, posebice u Sjedinjenim Američkim Državama, koja se tiču nasilja na internetu, kako kažu statističari, zabrinjavajući su.

 

 

Instagram je ponudio kompromisno rješenje za taj problem u obliku ručnog i automatskog filtera za nepoželjne komentare. Prvi je odgovor opcija slična blokiranju – ograničavanje, a drugi automatizirani pop-up prozorčić kojeg Instagramov algoritam generira u slučaju da prepozna namjeru objavljivanja neumjesnog komentara.

 

 

Nova “restrict” opcija na popularnoj platformi izumljena je s ciljem eliminiranja online nasilnika. Korisnici od sada imaju mogućnost ograničiti britke komentare svojih nasilnika. Slična opciji blokiranja, restrict ili ograničavanje, omogućava vam da nepoželjne račune stavite u limbo u kojem odlučujete hoćete li odobriti njihove komentare i zaprimati poruke. Umjesto u inbox iliti DM, poruke poput onih na Facebookovom Messengeru prvo pristižu u zasebnu rubriku koja od vas traži odobrenje za nastavak komunikacije, a osim toga takvu poruku ne deklarira kao viđenu tj. seen ograničenom korisniku.

 

 

Drugo oružje u Instagramovom arsenalu protiv nasilja javlja se u sekciji komentara. Naime, artificijelna inteligencija naučena je da raspoznaje zlonamjerne komentare. Naravno, komentar uvredljivog sadržaja svejedno je moguće objaviti, no prilikom unošenja riječi u kutiju za komentare, AI prepoznaje takve primjedbe i postavlja pitanje: “Jeste li sigurni da to želite objaviti?”.

 

 

Pitanje koje, u slučajevima verbalnog zlostavljanja putem interneta, često izostaje u stvarnoj okolini tijekom nekoliko sekundi koje su potrebne da se nekome upropasti dan ili načini još veća šteta. Ako već sami ne promišljate o tome kako vaše riječi utječu na nečije raspoloženje, Instagram će vas podsjetiti da mućnete glavom prije no što onu djevojku koju ne trpite spustite na zemlju zbog vlastitih kompleksa.

Piše: D.M.
Fotografije: Profimedia/Instagram

Pročitajte i...

Stilska inspiracija: Jessie Bush

Jako cool novozelanđanka!

ELLE Countdown: Najvažniji popkulturni momenti desetljeća

Koji su pokreti, pojave i celebovi obilježili desete?

Insta Blic: čudesan svijet kroz oči @ana_kne_

10 pitanja za vaše najdraže travel bogere

Knjiga koja je okrunila svjetski pokret konačno stigla i kod nas

Što skriva bestseller "Urban Jungle: Living and Styling with Plants"

▲ Povratak na vrh