Jeste li nasjeli na ovu varku na Instagramu?

22.08.2019.

Lažna opasnost za sigurnost podataka

Vjerojatno ste ovih dana, bezbrižno scrollajući Instagramom, primijetili veći broj reposteva zabrinjavajuće poruke u kojoj stoji da sve što ste ikad objavili postaje javno, uključujući i privatne poruke. Među ostalim piše i da se, repostanjem ove slike, zabranjuje Instagramu da distribuira i koristi vaše fotografije, kao i da se vaš materijal koristi na sudu.

 

 

Repostanjem, odjednom, kao magičnim štapićem, vaše objavljene fotografije postaju povjerljive i privatne informacije. Čak je naveden i nekakav zakon po Rimskom statutu koji navodi da je zakonom kažnjiva svaka povreda privatnosti. Ovu poruku repostali su brojni celebrityiji uključujući Juliu Roberts, Julianne Moore, Ushera i Rob Lowea, što je sigurno kod nekih korisnika povećalo kredibilnost.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by taraji p henson (@tarajiphenson) on Aug 20, 2019 at 5:10pm PDT

O čemu se zapravo radi? Prvo i najvažnije, poruka je lažna i kao takva cirkulira u nepravilnim intervalima još od 2012. godine. Ono što je svakako istina, čega nažalost svaka osoba s Instagram profilom nije svjesna, jest činjenica da nitko nije vlasnik svojih fotografija na profilu, te kako ih bilo tko u bilo koje svrhe može besplatno koristiti.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ray (@crimzcamden1) on Aug 22, 2019 at 12:11am PDT


Na to da se vaše fotografije bez vašeg pristanka mogu koristiti, pa čak i prodavati, pokušao je ukazati poznati slikar i fotograf Richard Prince koji je prije nekoliko godina na Frieze sajmu u New Yorku izložio ogromne screenshotove tuđih fotografija s Instagrama. Nije obavijestio originalne autore, nije ih tražio dopuštenje, štoviše, prodao je svaki print za 90 000 dolara po komadu. Možda vam zvuči čudno, ali sve Prince je postupio potpuno legalno i u skladu sa zakonima. Radi se o tome da su zakoni o autorskim pravima zastarjeli, neodređeni i napreduju puno sporije od tehnologije.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sked Social (@getskedsocial) on Aug 21, 2019 at 11:42pm PDT

Ne zaboravite, sve što objavite, čak i ako obrišete, ostaje negdje u bespućima interneta i može se protiv vas iskoristiti u bilo kojem trenutku, a nikakav repost vas od toga ne može spasiti.

 

Piše: L.H.
Fotografije: Profimedia/Instagram

Pročitajte i...

Stilska inspiracija: Jessie Bush

Jako cool novozelanđanka!

ELLE Countdown: Najvažniji popkulturni momenti desetljeća

Koji su pokreti, pojave i celebovi obilježili desete?

Insta Blic: čudesan svijet kroz oči @ana_kne_

10 pitanja za vaše najdraže travel bogere

Knjiga koja je okrunila svjetski pokret konačno stigla i kod nas

Što skriva bestseller "Urban Jungle: Living and Styling with Plants"

▲ Povratak na vrh