Jeste li nasjeli na ovu varku na Instagramu?

22.08.2019.

Lažna opasnost za sigurnost podataka

Vjerojatno ste ovih dana, bezbrižno scrollajući Instagramom, primijetili veći broj reposteva zabrinjavajuće poruke u kojoj stoji da sve što ste ikad objavili postaje javno, uključujući i privatne poruke. Među ostalim piše i da se, repostanjem ove slike, zabranjuje Instagramu da distribuira i koristi vaše fotografije, kao i da se vaš materijal koristi na sudu.

 

 

Repostanjem, odjednom, kao magičnim štapićem, vaše objavljene fotografije postaju povjerljive i privatne informacije. Čak je naveden i nekakav zakon po Rimskom statutu koji navodi da je zakonom kažnjiva svaka povreda privatnosti. Ovu poruku repostali su brojni celebrityiji uključujući Juliu Roberts, Julianne Moore, Ushera i Rob Lowea, što je sigurno kod nekih korisnika povećalo kredibilnost.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by taraji p henson (@tarajiphenson) on Aug 20, 2019 at 5:10pm PDT

O čemu se zapravo radi? Prvo i najvažnije, poruka je lažna i kao takva cirkulira u nepravilnim intervalima još od 2012. godine. Ono što je svakako istina, čega nažalost svaka osoba s Instagram profilom nije svjesna, jest činjenica da nitko nije vlasnik svojih fotografija na profilu, te kako ih bilo tko u bilo koje svrhe može besplatno koristiti.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ray (@crimzcamden1) on Aug 22, 2019 at 12:11am PDT


Na to da se vaše fotografije bez vašeg pristanka mogu koristiti, pa čak i prodavati, pokušao je ukazati poznati slikar i fotograf Richard Prince koji je prije nekoliko godina na Frieze sajmu u New Yorku izložio ogromne screenshotove tuđih fotografija s Instagrama. Nije obavijestio originalne autore, nije ih tražio dopuštenje, štoviše, prodao je svaki print za 90 000 dolara po komadu. Možda vam zvuči čudno, ali sve Prince je postupio potpuno legalno i u skladu sa zakonima. Radi se o tome da su zakoni o autorskim pravima zastarjeli, neodređeni i napreduju puno sporije od tehnologije.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sked Social (@getskedsocial) on Aug 21, 2019 at 11:42pm PDT

Ne zaboravite, sve što objavite, čak i ako obrišete, ostaje negdje u bespućima interneta i može se protiv vas iskoristiti u bilo kojem trenutku, a nikakav repost vas od toga ne može spasiti.

 

Piše: L.H.
Fotografije: Profimedia/Instagram

Preporučujemo

Pročitajte i...

Insta Blic: tko se krije iza profila @f.e.t.c.h.i.n.g?

10 pitanja za vaše omiljene blogerice

Insta Blic: fotografski snovi @iperborea_

10 kratkih pitanja za vaše najdraže blogere

Kako je Instagram izmislio mjesto koje ne postoji?

Turistička destinacija koja postoji samo na Instagramu

Upoznajmo modnog fotografa koji je osmislio live stream

Instagramove revije uživo bile bi nezamislive bez ovog genija

▲ Povratak na vrh