Kad zakaže self-care, vrijeme je za self-parenting!

28.01.2020.

Kako biste se ponašali prema samome sebi kad biste vi bili netko koga bezuvjetno volite?

Priznali si ili ne, u svakom od nas čuči jedan nedorasli impulzivni klinac ili klinka koji ne žele raditi te dosadne “odrasle” stvari. Isprva godi pokazati srednji prst svim pravilima i jedriti na valovima slobode, no kad se naše unutarnje dijete previše raskalaši pa nam stan počne nalikovati svinjcu, plan prehrane meniju fast food restorana, a društveni život biografiji Edie Sedgwick, vrijeme je da probudite svoju unutarnju majku. I održite si lekciju!

Kada sam prvi put otperjala iz roditeljskoga gnijezda, bila sam u ranim dvadesetima. Nježne godine. Labilne, preciznije rečeno. Savršene za stvaranje zdravih temelja ili slanje svega kvragu. Uglavnom, potrpala sam svu svoju imovinu u nekoliko kartonskih kutija i entuzijastično zalupila vrata rasporedu zdravog spavanja, dnevnom redu ručanja u nekoliko nutritivno usklađenih sljedova i pedantno ispeglanoj posteljini koja miriše na opsesivno kompulzivni poremećaj i proljeće u Provansi. U treptaj oka nekoć zdravi i bogati ručkovi kakve je s ljubavlju kuhala gospođa majka pretvorili su se u kasne večere na čijem su meniju dnevnih specijaliteta redovito bile napolitanke, Čokolino i gumeni bomboni. Posteljina odavno nije bila ni ispeglana ni mirisna, posuđe je kampiralo u sudoperu strpljivo čekajući neke bolje dane, a zdrave navike osmosatnog spavanja zamijenili su raskalašeni trodnevni tulumi od utorka do četvrtka i povremeno drijemanje na kauču. Naravno, ako na njemu nije ležalo pola mog ormara, pet mojih prijatelja ili neko čupavo pseto nad kojim sam se sažalila i pokupila ga s ulice dan prije.

Mnogi će ozbiljno konstatirati kako su oni u ranim dvadesetima bili već vrlo odrasli, plaćali svoje račune, odgajali svoju djecu i kupovali nekretnine te će mi vjerojatno prijekorno poručiti da ne bulaznim s traženjem roditeljske figure. No upravo je zato moderna psihologija skovala termin self-parenting. Naime, u svakome od nas čuči jedan nedorasli impulzivni klinac koji ne želi raditi dosadne odrasle stvari. I svaki od tih klinaca treba roditelja. Da, dobro ste pročitali, poanta je u tome da svom unutarnjem djetetu budete roditelj. Dobar roditelj. Ne kolutajte očima. Koliko god na prvu možda zvučalo kao neki new age bullshit, ideja je ustvari poprilično jednostavna i poprilično sjajna. Umjesto da o sebi razmišljamo kao o odrasloj osobi koja ne ispunjava očekivanja i životom korača s kroničnim osjećajem krivnje, zašto o sebi ne bismo mislili kao o nježnoj i toploj roditeljskoj figuri koja vodi brigu o vašem unutarnjem djetetu, usmjerava ga i razumije?

Priča o self-parentingu zapravo je priča o ljubavi, a pojašnjenje ovog fenomena i ostatak fantastičnog teksta naše Tine Lončar, koji je, dakako, napisan s puno ljubavi, pročitajte u najnovijem izdanju ELLE časopisa. 

 

Fotografije: Elle veljača 2020.

Pročitajte i...

Kako izdržati izolaciju kad živite s cimerima?

Biti u karanteni sam je teško, ni u društvu najvoljenijih nije lako, a kako je kad ste 0-24 „zatočeni“ s osobom s kojom ne dijelite ni krevet ni gene već stanarinu? Napeto!

Alexina Graham na naslovnici ELLEa

Elleova cover girl Alexina Graham opisala svoju borbu s koronavirusom

Koronavirus nije zaobišao ni poznatu Victorijinu anđelicu

Pamela Anderson na prosvjedu

Greenfinger: Celebrity aktivizam

Ima li planet vremena da budemo cinični prema zvjezdanim aktivističkim agendama?

Kako prestati dodirivati lice

Trikovi koji će vam pomoći da što manje dodirujete lice

Vrijeme je da se otarasimo ove loše navike

Optimistični instagram profili

Virtualne adrese koje nas ovih dana čine optimističnijima

Instagram profili koji će vam pomoći da se osjećate bolje

▲ Povratak na vrh