Kako je Craft Room uspješno otvorio Zagreb Craft Beer Week

01.12.2017.

Popularna pivnica na zagrebačkoj Opatovini ovoga tjedna ugostila je renomiranog chefa Toma Gretića i novim konceptom pomaknula svoje granice

Rasprodan prostor zagrebačke craft pivnice Craft Room u srijedu 29. studenog ugostio je poznatog chefa Toma Gretića. Lako razumljivo, ako uzmemo u obzir da je gostovanje Gretića na Opatovini bilo prvo u Zagrebu nakon dužeg vremena, a i činjenicu da se radi o mnogima omiljenoj pivskoj adresi. Pod naslovom The Inglorous Crafters, na koje bi i Tarantino bio ponosan, Gretić je priredio provod koji je prošao na sve načine, ali nikako ”neslavno”.

 

 

U ugodnoj atmosferi uživali smo u pet slijedova koje su kreirali Gretić i njegov team, a svaki su pratili već poznati klasici hrvatskog crafta, uz neke novije hmeljske tvorevine. Osobno omiljeni bio je sam početak, koji je stigao nakon aperitivskog Thornbridge Bang Saray pale alea. Vizuano najljepši tanjur večeri, losos mariniran u APA-i uz kockicu zlatne hladetine s kajenskim paprom, spojio se s wasabi majonezom koja je dala najbolje od wasabi ljutine bez dominantnog okusa majoneze. Salata od daikona poslužila je kao izvrstan ”palate cleanser” prije grickanja trakica prženih svinjskih ušiju. Berba IPA iz Varionice nevjerojatno je pitka s finom gorčinom, a njen hmeljasti, suhi završetak  ovo je jelo upotpunio, pozivajući na slatkasti okus lososa.

 

 

Neporecivo demokratski pobjednik večeri bila je gusta curry juha od slanutka i bijelog graha, s krvavicom. Slana curry juha kremasta sama po sebi, začinjena i blago ljuta da zadovolji različite ukuse, poslužena je bez nepotrebnih kremastih veziva, ali zato s krvavicom koja je bila jedna nadprosječna. Kockice zelene jabuke dale su potrebni kick svježine i hrskavosti cijelom jelu.  Salinitet juhe izjednačio se u zalogajima s crnom tubicom, pa iako je cijela večer bila velika oda comfort foodu, velike su šanse da ćete ovo jelo imati prilike probati do kraja prosinca u Craft Roomu – by popular demand. Ovaj spoj bliskog istoka i mnogima omiljene kobasice, pratila je legendarna Nova Runda C4 IPA, koja je autorici ovog teksta nakon svih probanih piva i dalje pivski vladar, piva naspram koje su sve ostale pive dvorani i podanici, piva koju samo treba pomirisati i probati, i sve će vam biti jasno.

 

 

Pivsko iznenađenje večeri, Zappelin Flamingo American Amber Ale. Flamingo dio je očit čim ugledate jarku crvenu boju. Pitko do bola, gorčina pod nadzorom, u ravnoteži s cvjetnom medastom slatkoćom. Bilo je logično da će se uz ptičicu u čaši, naći i ptičica na tanjuru. Rolada od patke punjena kestenima, na kremi od krumpira i kestena, sa sotiranom raštikom i pačjim jusom. Slatkasti kesteni bili su lako prepoznatljivi u kremi, patkica se našla u društvu koje ju je nadopunjavalo, a ona je uzvratila Flamingu, koji je mijenjalo karakter i odavao još poletnije note uz samo jelo.

Pive su nestajale, tanjuri su se prazni vraćali u kuhinju…

 

 

Uslijedila su juneća rebra u porteru i čokoladi, uz sotiranu heljdu, prokulice na maslacu i karameliziranu mrkvu. Umak taman i viskozan natopio je heljdu, a  falila nam je samo jušna žlica da pokupimo zadnju kap porteraste kreme. Rebra su pokazala cijenjene namirnice i poznavanje tehničke izvedbe. Jedan od prvih hrvatskih portera, Porter Zmajske pivovare, najbolje je svim gostima opisao Domagoj Jakopović, kao ”jedno konkretnije crno pivo, prekrasne arome kave, suhog voća i kakaa”. Piva koja bi lako zamijenila viski u čaši na kraju hladnog kišnog dana, dok sjedite u kožnom naslonjaču ispred vatrice u kaminu, dok iznad vas na zidu lebde rogovlja ili kljove nekih šumskih zvijeri.

 

 

I eto, došli smo do pive u desertu. Jedan od boljih načina kako ga uklopiti u slatko zasigurno jest Gretićev Beer-a-misú. Verzija tiramisua u kojoj je kavu i Disaronno liker zamijenio bogati tamni stout, koji daje potrebnu aromu kave bez koje ovaj desert to ne bi bio. Ono što je ovu verziju podiglo na višu razinu bio je crumble piškota na vrhu, koji je u trenutku inspiracije u kuhinji napravila Sanja Aleksić. Razlog tome nije bio toliko okus muškatnog oraščića u hrskavim mrvicama, već biljni okus currya i žalfije. Jedna zelena nota, gotovo okus smilja koji je dodatno izvukao slatkoću mascarponea i napravio nešto nesvakidašnje. Kremozni Stout The Garden zaključio je večer prateći neočekivane arome novog beer-a-misúa.

 

 

Craft Room pokazao nam je što sve može, a ovakva večer zacijelo je samo vrh ledenjaka njihovog potencijala. Ako je prva održana večer novog koncepta prošla ovako glatko i uhodano, nema sumnje kako još mnogo toga možemo očekivati od ekipe sa zagrebačke Opatovine. Savršeno mjesto za nadolazeće hladne dane. Zgrabite svoj kremasti, čokoladni stout, zavalite se u ugodni stolac i otputujte u svijet toplih mirisa i okusa, dok na vas pazi brižna Craft Room ekipa.

Piše: Hana Čičić
Fotografije: Marijana Zlomislić/Un mondo di sapori

Preporučujemo

Pročitajte i...

Otvorili ste konzervu slanutka i prolili onu vodu? A mogli ste napraviti nešto poput ovog...

Da, istina, nije baš jako atraktivna. Malo ljigava, bez nekog posebnog mirisa, tekućina iz konzerviranog povrća vrlo često iz konzerve ide ravno u odvod. Čitajte dalje kako bi saznali zašto je ovo jedna od najvećih pogrešaka koju možete napraviti u kuhinji

Uskrs je prošao, a ostalo vam je kuhanih jaja? Evo par ideja kako ih iskoristiti!

Nakon blagdana nam obično ostanu velike količine hrane koju više ne možemo ni pogledati, a kamoli jesti danima kasnije

The Garden Brewery: "Trudnice su lude za našim Porterom!"

Zašto je tamno pivo najpopularnije među trudnicama, zašto lokacija uvjetuje ponudu i zašto izdvojiti novce za skuplju pivu - ili pivski koktel! - saznali smo u razgovoru s dečkima iz popularnog Garden Breweryja

Elle jelovnik - brzi i zdravi recepti za svaki radni dan

Kuća-posao, posao-kuća.... I tako pet, za neke i šest dana u tjednu...

Spasonosna vinska srijeda ili kako u pet koraka zaboraviti da je sutra radni dan

Došao je i taj dan. To međurazdoblje. Dan koji frustrira mnoge, onaj dan koji nas vraća u surovu stvarnost nakon božićnog hedonizma, dan nakon Štefanja koji nas već izudaranom budilicom izgura natrag na posao, dan u kojem samo razmišljamo o preostalim božićnim kolačićima i toploj dekici. Dan koji zaziva kraj mjeseca i novu priliku za odmor i slavlje nadolazeće Nove godine

Inspirativna eno-gastro priča iz srca Zagreba

Elleova suradnica Hana Čičić prenosi dojmove s bajkovite večere u izvedbi chefa Mate Jankovića i vinara Tomislava Tomca

▲ Povratak na vrh