Kako je izgledala talijanska moda kroz povijest?

26.02.2018.

Nova izložba otvorena na početku milanskog Tjedna mode propituje talijanski modni identitet

Postavljena u impozantnoj palači Palazzo Reale, izložba “Italiana: taly Through the Lens of Fashion 1971-2001” analizira i secira noviju modnu povijest Italije od prve modne revije koju je u Milanu održao dizajner Walter Albini pa sve do modernog doba i ključnih kreacija najvećih talijanskih imena.

Prada, Valentino, Armani i Versace čine glavni postav izložbe koja se osim mode bavi i ključnim društvenim pitanjima, a ukupno 130 eksponata podijeljeno je tematski, umjesto kronološki. Ukupno devet tema – identitet, demokracija, logomanija, diorama, projekti, bazaar, post-proizvodnja, glocal i Italija, zemlja objekata – daju naslutiti kako talijanski dizajneri modi ne pristupaju samo kroz prizmu funkcionalnosti, nego joj daju mnoga lica i zadaće, ovisno o pitanjima koja ih provociraju. Kustosi izložbe Stefano Tonchi i Maria Luisa Frisa krenuli su od nimalo lakog zadatka – predstaviti Italiju, talijansku kulturu, mentalitet i tradiciju kroz prizmu mode – i odlučili pokazati javnosti što se zaista krije iza etikete “made in Italy”.

Tonchi je u razgovoru za NY Times naglasio kako je u promatranih trideset godina od 1971.-2001. talijanska moda još uvijek bila većinom lokalna, obiteljska stvar, dok su se kasnije u posao umiješale globalne korporacije i modnoj industriji donijele neke nove ciljeve i mjerila. “Talijanski modni sustav je kompleksan, jedinstven u svijetu, sustav koji ne čine samo velike modne kuće i upravo tu kompleksnost i raznolikost želimo pokazati ovom izložbom,” istaknula je Frisa. Izložba je otvorena do 5. svibnja.

Piše: M.K.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

Boja koja je neočekivano okupirala street style

A ove je jeseni popularna u svim nijansama!

ELLE Report: Top 8 trenutaka Tjedna mode u Milanu

Sve novosti koje morate znati iz talijanske modne prijestolnice!

Tko se skriva iza ovog velikog šešira?

Pjevačica i glumica se odlučila za upečatljiv model u dvije nijanse

▲ Povratak na vrh