Kako je to biti zvijezda domaće kriminalističke serije “Uspjeh”? Otkrila nam je predivna Iva Mihalić

11.03.2019.

Mirjana Brabec razgovarala je s talentiranom glumicom

Premda su joj samo trideset i tri godine, za zagrebačkom glumicom Ivom Mihalić bogato je kazališno i filmsko iskustvo koje je stekla u radu s renomiranim redateljskim imenima, od Paola Magellija, Janusza Kice, Renea Medvešeka, Krešimira Dolenčića, Tomaža Pandura do Vite Taufera, ili Željka Ogreste i Vinka Brešana na filmu.

 

 

No širokoj publici zasigurno je trenutačno najprezentnija u ulozi Vinke, jedne od četiriju glavnih uloga u odličnoj seriji HBO-a “Uspjeh“ u režiji oskarovca Danisa Tanovića. Iva je jednostavno izvrsna kao Vinka, nama najbolja ikad dosad. Uoči posljednje dramske premijere predstave “Glumice“ njezina matičnog HNK, nastale prema tekstu i u režiji Francuza Pascala Ramberta, u kojoj igra medicinsku sestru glumačke zvijezde na samrti, u danima koji su koincidirali s gripom i virozama, bila je neuhvatljiva. No nakon što se ekipa ove teške drame poklonila na cvijećem zatrpanoj sceni, snimanje i razgovor više nisu bili mission impossible.

 

 

Nedugo prije premijere “Glumice” na HBO-u počela se prikazivati odlična serija “Uspjeh” oskarovca Danisa Tanovića, u kojoj imaš jednu od glavnih uloga. Kako si dobila tu ulogu?

Imali smo audicije, čak tri kruga. Kažu da uloga nađe glumca, ovako ili onako. Imala sam sreću što je redatelj bio prisutan u drugom audicijskom krugu, što jako olakšava posao jer odmah znaš u kojem smjeru treba raditi. Danis odmah razjasni motivaciju lika, smisao scene, što je glumcu jako važan orijentir. Bila sam presretna kada sam doznala da sam dobila ulogu, ali i uplašena jer sam znala koliko je zahtjevna te da mi predstavlja veliki izazov. Odlično je raditi s Danisom, imali smo probe za svaku epizodu pa na set dođeš siguran, točno znaš što ćeš i kako snimiti, doista se radilo timski. Jako volim takav način rada, tako se radi i u kazalištu – sve što se događa na sceni uvijek je timski rad. Najvažniji je partner, međusobno povjerenje.

Kako je snimati za velike strane produkcije? Primijeti li se bolja organizacija, veći budžet?

Snimali smo jedanaest dana po epizodi, što je mnogo dulje nego što sam naviknula. Nismo bili pod pritiskom vremena, premda smo imali itekakav tempo s obzirom na broj scena. Da, razlika se primijeti. Budžet je bio nešto veći, ali ne drastično, svakako ne poput američkog ili skandinavskog.

Ima li glumac veće izglede da bude primijećen ako snimi seriju u stranoj produkciji?

Samo matematički gledano, ali teško je o tome govoriti. To se dogodi ili ne dogodi. Nadam se da će naš rad biti prepoznat i izvan regije.

Je li bilo uloga u kojima si se teško snašla?

Bilo je i takvih. Znalo mi se dogoditi da pomislim: Uf, zašto baš to? A onda bih nakon nekog vremena otkrila lik i uloga bi mi legla. Recimo, uloga Helene Kuragine u “Ratu i miru“ u Pandurovoj režiji svakako je bila presudna za jedan segment mojeg glumačkog sazrijevanja. Dogodio se klik, trenutak kad sam osjetila da sam s tom ulogom napravila korak dalje, skočila stepenicu više u kazališnoj glumi. Imala sam problem s ulogom Anje u “Višnjiku“ u režiji Vite Taufera jer se nikako nisam slagala sa smjerom kojim je htio voditi taj lik, premda sam s Tauferom voljela raditi. Bilo je to, nazovimo to tako, kreativno razmimoilaženje. No i to je dio procesa, nešto sam naučila. Atmosfera je bila dobra, a unatoč drukčijim kreativnim pogledima, i dalje mi je to jako drag projekt.

Ostatak intervjua možete pronaći na kioscima u ožujskom izdanju časopisa Elle.

 

Fotografije: Nikola Zelmanović

Pročitajte i...

Stigao je horoskop za ožujak!

Kome će na početku proljeća zvijezde biti naklonjene?

Koje nadnaravne sile vladaju svijetom mode?

Vječna ljubav mode i mistike

Intervju: Marija Tadić, osnivačica brenda L'aventure en Primitivance

Obožavani domaći beauty brend o kojem svi pričaju!

Kad zakaže self-care, vrijeme je za self-parenting!

Kako biste se ponašali prema samome sebi kad biste vi bili netko koga bezuvjetno volite?

▲ Povratak na vrh