Kako se Banksy infiltrirao na Venecijanski bijenale 2019.?

23.05.2019.

"Iz nekog razloga, nikad nisam bio pozvan.", izjavio je umjetnik

Za rijetko kojeg umjetnika se može reći kako kontinuirano uspjeva zainteresirati javnost svojim umjetničkim djelima, kao što to već godinama radi Banksy.

 

Ovog puta britanski umjetnik je postavio video na svoj Instagram profil koji prikazuje umjetnika koji postavlja nelicencirani štand s montažom idiličnih ulja na platnu u Veneciji. Neslužbeno nazvana “Venecija u nafti/ulju”. Uokvirena djela koja se čine dio neovlašten instalacije prikazuju masivni brod za krstarenje okružen sićušnim venecijanskim gondolama. Zvijezda kratkog videa je neimenovani čovjek (možda je i sam umjetnik) kojem se lokalna policija obraća kako bi premjestila njegov štand negdje drugdje, nakon što se oko instalacije okupila gomila prolaznika.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Banksy (@banksy) on May 22, 2019 at 8:01am PDT

 

Kroz snimku, prolaznici su naizgled zaintrigirani političkom porukom koja okružuje instalaciju. Banksy u ovom djelu navodno pokušava usmjeriti pažnju na globalno stanje izbjeglica, možda posebno, migracijsku krizu u Veneciji, dok je grad više zadivljen vrhunskim umjetničkim festivalom. “Unatoč tome što je to najveći i najprestižniji umjetnički događaj na svijetu, iz nekog razloga, nikada nisam bio pozvan”, šaputao je Banksy na objavi na Instagramu.

 

Piše: N.B.
Fotografije: Banksy/Instagram

Preporučujemo

Pročitajte i...

Banksy u borbi protiv zagađenja

Na zidu garaže u Port Talbotu novo umjetničko djelo

KVIZ: Koliko se poznajete prije nego što se vjenčate?

Mladenci, dođite na Sajam vjenčanja ovog vikenda u Opatiju i sudjelujte u kvizu „Koliko se poznajemo prije nego što se vjenčamo?“

Projekt Raširimo krila zajedno pruža pomoć djeci kojoj je potrebna terapija jahanjem

Hvalevrijedna akcija koju su pokrenule tvrtke Henkel i Konzum nakon sjajnih rezultata nastavlja se i u 2019.

Kanye West sprema operu?!

O čemu je riječ?

Brunch kao gastro ritual koji ne izlazi iz mode

Bagel & Lobster Barr ultimativno je odredište za brunch

▲ Povratak na vrh