Kako se prema modi odnositi osviješteno uz pomoć knjiga i aplikacija?

09.06.2019.

Donosimo vam listu najboljih štiva o održivoj modi

Aplikacija Good on You

Tim koji radi za aplikaciju Good on You prikuplja podatke iz više od dvije tisuće marki: radni uvjeti radnika, potrošena prirodna bogatstva, razmjera onečišćenja zraka, stavovi prema životinjama, opasni kemijski elementi koje marka može koristiti u proizvodnji. Također, u aplikaciji se pojavljuju korisni podatci o etičkoj potrošnji: kolekcije marki kupaćih kostima i donjeg rublja iz recikliranih materijala i vijesti o ekološkim razvojima u industriji. Jedna od najnovijih ambasadorica aplikacije je glumica Emma Watson.

 

Knjiga Overdressed: šokantno visoka cijena jeftine mode, Elizabeth Klein

Modna industrija nastoji postati sve više etička, u njoj se pojavljuje novi potencijal. Smisao ulaganja u skupe stvari savršene kvalitete, koje će služiti iz godine u godinu, potrebno je i s ekonomskog stajališta i iz etičkog. U knjizi je Elizabeth Klein opisala kako jeftina odjeća ima štetan učinak na globalnu ekonomiju i ekologiju. Upozorenje, nakon čitanja najvjerojatnije više nećete htjeti kupiti komade proizvedene na masovnom tržištu.

 

 

 

Knjiga održive mode u kružnom gospodarstvu, Sveučilište Aalto

Modna industrija je druga na listi po zaslugama kada se radi o onečišćenju okoliša. Danas su velike međunarodne korporacije i lokalni projekti zainteresirani za ekološku proizvodnju. Tvrtka Kering, koja posjeduje marke Gucci i Saint Laurent, pokrenula je poseban tečaj o održivosti u segmentu luksuzne mode na Londonskom koledžu za umjetnost. LVMH nadgleda projekte održive mode studenata Central Saint Martins. Etička produkcija važna je tema za istraživanje na finskom sveučilištu Aalto, a njoj je posvećena i nova knjiga. Zanimljivo je da autori (oni su također nastavnici Sveučilišta Aalto) proučavaju održivost sa stajališta ne samo proizvodnje, već i dizajna i poslovne strategije.

 

 

Knjiga „To Die For: Is Fashion Wearing Out the World?“ Lucy Siegle

Kako se zapravo prave lijepe stvari koje nosimo svaki dan? Ovo pitanje postavlja autorica knjige Lucy Siegle – i otkriva zastrašujuće činjenice o tome kako se pamuk uzgaja u Uzbekistanu. Kako se suprotno načelima ljudskosti životinje tretiraju u nekim industrijama i koliko zaposlenika velikih brandova radi u strašnim uvjetima od jutra do noći.

 

More or Less

Odgovorna potrošnja postala je najvažnije pitanje u suvremenom svijetu: primjerice, rujansko izdanje britanskog ELLE časopisa bilo je posvećeno održivosti. Uz edukativne materijale i intervjue, urednici su kroz snimanje rasvijetlili problem. Primjerice, vintage predmeti snimani su uz megahite nove sezone. Također u 2018. u Londonu pokrenut je magazin More or Less, posvećen svjesnoj potrošnji. Popis suradnika uključuje ljubiteljice vintage komada Kate Moss i Chloe Sevigny, britanske dizajnere, uključujući Vivienne Westwood, Simone Rocha i Erdema Moralioglua. Posebno su za magazin izradili Couture haljine od ostataka odbačene tkanine, a legendarna stilistica Lucinda Chambers pripremila je editorijal s vintage odjećom koju je pronašla na londonskoj tržinici Portobello.

 

Piše: N.B.
Fotografije: Profimedia/Instagram

Pročitajte i...

Genijalna kolekcija torbica posvećena snažnim ženama

Kolekcija s potpisom brenda Olympia Le-Tan

ELLE knjiga dana: intrigantna priča o majci koja je kćeri ukrala identitet

Axton Betz-Hamilton o otkrivanju krivca krađe identiteta koja je trajala 20 godina

Aplikacija koja otkriva kopije među luksuznim torbicama

LVMH traži pomoć umjetne inteligencije

Ljeto je ljepše i ispunjenije... uz novu Sensu

Stigao je kolovoz, a s njim i nova Sensa. Od petka 2. 8. potražite je na kioscima i ne zaboravite na limitirani paket Sensa s knjigom za 39.90 kuna!

▲ Povratak na vrh