Kako su najveći umjetnici 20. stoljeća shvaćali i koristili modu?

22.06.2019.

Moda iz perspektiva ikona 20. stoljeća

Moda se kao tako veliki dio svakodnevnog života uspjela proširiti jer je jedna od disciplina koje se mogu prakticirati na bilo kojoj razini posvećenosti. Možete ju shvaćati frivolno, pratiti trendove, graditi svoj osobni stil, savjetovati druge ili pretvoriti svoju ljubav u umjetnost.

 

 

Razni su načini na koje se moda kao forma koristi, a razna su i njezina shvaćanja. Među jednim od najvećih ikona 20 stoljeća stoji Frida Kahlo. Dobro je znana po svojoj obrvi i šarenim odjevnim kombinacijama. Detaljnije promatranje Fridinog odjevnog stila otkrit će nam paralelu s njenim slikama. Naime, kako je voljela prikazivati dualnost i bit priče naglasiti usporedbom na platnu, tako je i njezin stil vješto spajao ono zapadno s tradicionalno meksičkim osvještavajući kulturni i nacionalni identitet i feminizam. Njezin se imidž komercijalizira još i danas.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Frida Kahlo (@fridakahlo) on May 13, 2019 at 5:13am PDT

 

Salvador Dali možda nije prva osoba koja pada na pamet kad se radi o modi, no vječito uglađeni gospodin brkova koji prkose gravitaciji imao je doista zanimljiv pogled na modu. Svoje je kreacije stvarao većinom u svrhu umjetnosti, kako što je ogrtač s ladicama ili jastog haljinu, koje više podsjećaju na skulpture već odjevne predmete. Zanimlljivo je njegovo veoma praktično shvaćanje svakodnevne mode. Primjerice, kad bi čitao svoje manifeste, obuo bi premale cipele ne bi li ga stiskanje učinilo dostvojanstvenijim.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Salvador Dalí (@salvadordali_arty) on May 11, 2019 at 4:33am PDT

 

Od svih umjetnika, najužu povezanost s modom imao je Andy Warhol. Njegov pravac, pop art, često je motiv, tema ili čak sinonim modnim kolekcijama. Od kad je izložio svoje printove Campbell’s juhe s čijim je motivom haljine nakon toga prodavao i sam Campbell’s, krojački svijet ga se ne može zasititi. Kako je Andy imao naviku glamurizirati obične stvari, na tapetu je naravno došla i odjeća. Oslikavao je razne odjevne predmete, a vrhunac njegovog motiva mode jest naslovnica Vougea. ”Moda više nije ono što nosiš kad ideš negdje, već sam razlog da odeš.”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andy Warhol Foundation (@warholfoundation) on May 7, 2019 at 7:55am PDT


Piše: D.M.
Fotografije: Instagram/Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

AI preuzima svijet umjetnosti?

Ako se pita aukcijske kuće, ne baš

Boja koja je neočekivano okupirala street style

A ove je jeseni popularna u svim nijansama!

Iskrivljena stvarnost umjetnice Alexe Meade koja će vas oduševiti

Umjetnica čija će vas djela natjerati da se pogledate dva put

▲ Povratak na vrh