Koja će mlada snaga hrvatskog dizajna odnijeti DIPMOD nagradu za najbolju kolekciju?

24.04.2019.

Otkrijte koje ćemo revije gledati na zagrebačkoj modnoj manifestaciji

DIPMOD je manifestacija koja predstavlja finalni korak studiranja na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, a na kojoj mladi neafirmirani dizajneri javnosti pokazuju svoj rad. Revija se tradicionalno održava u Francuskom paviljonu, a ovogodišnji DIPMOD_5 održat će se 6. svibnja u 20:30 sati.

Revija je organizirana pod mentorstvom izv. prof. mr. art. Jasminke Končić, a diplomanti koji će ove godine predstaviti svoje radove su Filip Čančer, Mina Dobrić i Tena Zovak, dok će kao gosti izlagati Matija Čop, Ivana Janjić i Mia Kovač.  Kontekstualizirani modni dizajn kao posljedični autorski odgovor modnog dizajnera na vrijeme i prostor u kojem se današnja moda odvija, zajednička je karakteristika u promišljanju i oblikovanju modnih kolekcija koje će biti predstavljene.

Filip Čančer u kolekciji Frank G. Deviant Voice kao dizajnerski predložak uzima dinamičnu ljusku arhitektonskih rješenja Franka Gehryja prepoznajući u njoj idealan predložak za implementaciju skulpturalnih i dinamičnih arhitektonskih oblika u odjevnu siluetu. Osim toga, u kolekciju unosi i tzv. deviant voice uličnog grafita prepoznajući ga kao ilegalnu komponentu u kontekstu tumačenja vrhunske arhitekture, ali i kao oblik devijantnosti suvremenog urbanog prostora.

 

 

Kolekcijom Line No. 7 Mina Dobrić proučava ulogu urbanog prostora milijunskih japanskih gradova kao sinonima za izumiranje sve većeg broja različitih životinjskih vrsta. Koristeći grafički jasne vizuale  podzemnih željeznica japanskih gradova, dizajnerica radi apstraktne uvećane predloške za tisak na tekstil od kojeg oblikuje odjevne siluete koje siluetom prate izgled ugroženih vrsta poput divovskog salamandera, crvenokapog ždrala, amami kunića, tupika i brojnih drugih.

 

 

Tena Zovak se u kolekciji Disc – 12 okreće intimnom mentalnom prostoru. Kolekcija se temelji na istraživanju stigmatizacije mentalnog poremećaja u modernom dobu te pokušaju konceptualiziranja tabua “ludog genija“ kroz likovnu umjetnost i modni dizajn. Autoportrete, nastale unutar radionice koju vodi sa udrugom čiji članovi pate od mentalnih oboljenja, dodatno obrađuje i pretvara u predložak za tisak na tekstil od kojeg nastaju pojedinačni odjevni predmeti.

 

 

Stručni žiri zadužen za proglašenje najbolje diplomske kolekcije ove godine čine: Damir Begović (prošlogodišnji pobjednik i junior dizajner u Varteksu), Nambi Kezić (glavna urednica Ellea), Jasminka Končić (organizatorica i art direktorica), Mare Milin (fotografkinja), Sanja Švraka (dizajnerica u AMDS Jeans).

Zahvaljujemo se Studentskom centru na suradnji kojom će se publici omogućiti da uživa u reviji diplomanata s Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Ulaz je slobodan.

Fotografije: Press

Pročitajte i...

Tko su nova imena na domaćoj modnoj sceni?

Mlade nade oduševile publiku na petom izdanju DIPMOD-a

Pogledajte sjajne kolekcije mladih snaga hrvatskog dizajna

U ponedjeljak će se u predvorju kina SC održati još jedan DIPMOD, revija diplomskih kolekcija studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta

ELLE Intervju: Goran Bogdan

Razgovor s jednim od najpopularnijih domaćih glumaca

Znate li koji stil yoge izabrati za sebe?

Donosimo kratki vodič za sve buduće vježbače najpopularnijeg treninga na svijetu

Kimono: Novo lice japanskog klasika

Dinamična povijest kimona kao fokus nove izložbe londonskog muzeja Victoria & Albert

Tri serije kojima ćemo ove godine biti opsjednute

Cate Blanchett kao konzervativna političarka, Reese Witherspoon u još jednoj suburbanoj drami, par ekranizacija bestselera i jedna Gloria Steinem

▲ Povratak na vrh