Koji ste tip šopingholičarke?

04.01.2017.

Znanstveno je izmjereno da žena u životu propješači oko 184.000 km, a većina kilometraže otpada na šoping! No, jeste li znali da postoji čak pet načina na koji kupujemo i koji puno toga otkrivaju o nama

Žene vole šoping? Žene obožavaju šoping! Ta javna ljubav predmet je brojnih znanstvenih istraživanja, a jedno od njih, koje je vodila upravo žena, Stella Minahan s melburškog sveučilišta Deakin, dokazalo je kako postoji pet osnovnih načina na koji žene kupuju.

Sve opsežne materijale (jer nismo ni očekivale da će biti kratki i sažeti) pretočili su u knjigu ‘Zašto žene kupuju’.

 

Terapijski šoping

Postoje žene koje kupuju nastojeći zaboraviti brige koje imaju (zvuči poznato, zar ne?) i takvih je najviše na svijetu. Bilo da smo imale naporan radni dan, netko nas je kod kuće naljutio ili prijateljica izigrala za dogovor – eto razloga da si kupimo nešto, pa makar i sitnicu, koja će nam ‘podići’ raspoloženje. Ne mora to biti ništa skupo – ponekad je dovoljan dezodorans, ulje za tijelo i(li) pleteni šal da zaboravimo na razloge nezadovoljstva.

 

Zgrabi i bježi!

Postoje osobe koje preziru svaku vrstu kupovine, a baš ako moraju kupuju na brzinu, tehnikom zgrabi i bježi. One ne podnose gužve i činjenicu da trebaju birati između ‘tone’ stvari kako bi pronašli što im najbolje stoji. Podsjeća li vas to na muški rod? Naime, većina muškaraca mogla bi se uvrstiti u ovu kategoriju, jer jednom kad ih upijemo nagovoriti da moraju kupiti novu košulju ili hlače, najveći postotak njih će otići u trgovinu gdje su prije kupovali i odabrati prvo što im padne pod ruku.

 

Lovci

Treći tip su žene koje obožavaju velika sezonska sniženja i ne žale ni vremena ni truda da ih iskoriste. One nestrpljivo stoje prve u redu ispred vrata trgovine, a čim se trgovine otvore, poput torpeda jure ka izloženoj robi i groznjičavo trpaju što više odjeće koju nose prema garderobi.

 

šoping garderoba

 

Cure na šoping-izletu

Postoje žene koje kupuju u društvu, a pri tome nužno ne odlaze u šoping u drugu zemlju. Kupovina i u vlastitom gradu pretvara se u cjelodnevni događaj isprepleten stankama za ručak i kavu. S njima u društvu je obavezno najbolja prijateljica koja jedina smije komantirati kako joj nešto stoji i koja je najidealnija sugovornica za ručak i kavu.

 

Osamljene lutalice

Zadnja su kategorija žene koje šoping doživljavaju kao vrijeme opuštanja izvan kuće i u njemu najradije uživaju same. Njima kupovanje predstavlja osobni užitak, vrijeme za ‘punjenje baterija’ i ‘meditaciju’. One ne trpe da je pored njih netko tko stalno komentira kako im nešto stoji te forsira razgovor i kada se nema o čemu pričati. Najzadovoljnije su kada same pronađu ono što su tražile.

Znanstvenici su, dakle, pokušali okarakterizirati tipove žena u kupovini, no s obzirom da se ništa u životu ne može generalizirati, tako svi mi, povremeno, unatoč tome što se možemo deklarirati u pojedini tip, ‘navratimo’ i u sve druge kategorije. Jer, osim što kupujemo da bi se utješile, vrlo često naletimo na nešto, zgrabimo to i kupimo, ponekad priželjkujemo slobodan dan za solo-šoping, obožavamo sniženja i, naravno, najmirnije smo kada skupi predmet želja kupujemo same!

Na koncu, kako je znanstveno dokazano da se šopingom skidaju kilogrami – a to je u pravilu prvi prioritet na našoj listi novogodišnjih želja – imamo više nego valjanih razloga da na još jednom potvrdimo činjenice kako šoping liječi i dušu i tijelo!

 

N. Petan
Fotografije Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

Aleksandar Selak snimio editorial za zagrebačku Garderobu

Pobjednik ovogodišnjeg Elle Fashion Foto Talenta objektivom je ovjekovječio skandinavske trendove za novu sezonu

Skandinavska moda za zimske dane i blagdanske večeri

Garderoba, konceptualni dućan skandinavske mode u Zagrebu, predstavlja predproljetne kolekcije brendova Baum und Pferdgarten, By Malene Birger, Ganni i Rodebjer koje donose sjajne komade za zimske dane i blagdanske večeri

U zagrebačke concept trgovine stižu dva svjetski poznata brenda!

Zagrebačke concept trgovine Garderoba i Magali uskoro u Zagreb dovode dva nova svjetski poznata brenda koje obožavaju trendseterice diljem svijeta

Zagreb je postao bogatiji za izvrsnu shopping destinaciju

Konceptualni dućan "Garderoba" u Zagreb donosi minimalističku modu skandinavskih brendova

Što spakirati za produženi vikend?

Bježite iz grada na nekoliko dana i ne znate što ponijeti? Imamo nekoliko prijedloga za vas...

8 znakova da je vaš stil dosadan

Zapeli ste u modnu kolotečinu? Znamo kako se izvući iz nje!

▲ Povratak na vrh