Koji ste tip šopingholičarke?

04.01.2017.

Znanstveno je izmjereno da žena u životu propješači oko 184.000 km, a većina kilometraže otpada na šoping! No, jeste li znali da postoji čak pet načina na koji kupujemo i koji puno toga otkrivaju o nama

Žene vole šoping? Žene obožavaju šoping! Ta javna ljubav predmet je brojnih znanstvenih istraživanja, a jedno od njih, koje je vodila upravo žena, Stella Minahan s melburškog sveučilišta Deakin, dokazalo je kako postoji pet osnovnih načina na koji žene kupuju.

Sve opsežne materijale (jer nismo ni očekivale da će biti kratki i sažeti) pretočili su u knjigu ‘Zašto žene kupuju’.

 

Terapijski šoping

Postoje žene koje kupuju nastojeći zaboraviti brige koje imaju (zvuči poznato, zar ne?) i takvih je najviše na svijetu. Bilo da smo imale naporan radni dan, netko nas je kod kuće naljutio ili prijateljica izigrala za dogovor – eto razloga da si kupimo nešto, pa makar i sitnicu, koja će nam ‘podići’ raspoloženje. Ne mora to biti ništa skupo – ponekad je dovoljan dezodorans, ulje za tijelo i(li) pleteni šal da zaboravimo na razloge nezadovoljstva.

 

Zgrabi i bježi!

Postoje osobe koje preziru svaku vrstu kupovine, a baš ako moraju kupuju na brzinu, tehnikom zgrabi i bježi. One ne podnose gužve i činjenicu da trebaju birati između ‘tone’ stvari kako bi pronašli što im najbolje stoji. Podsjeća li vas to na muški rod? Naime, većina muškaraca mogla bi se uvrstiti u ovu kategoriju, jer jednom kad ih upijemo nagovoriti da moraju kupiti novu košulju ili hlače, najveći postotak njih će otići u trgovinu gdje su prije kupovali i odabrati prvo što im padne pod ruku.

 

Lovci

Treći tip su žene koje obožavaju velika sezonska sniženja i ne žale ni vremena ni truda da ih iskoriste. One nestrpljivo stoje prve u redu ispred vrata trgovine, a čim se trgovine otvore, poput torpeda jure ka izloženoj robi i groznjičavo trpaju što više odjeće koju nose prema garderobi.

 

šoping garderoba

 

Cure na šoping-izletu

Postoje žene koje kupuju u društvu, a pri tome nužno ne odlaze u šoping u drugu zemlju. Kupovina i u vlastitom gradu pretvara se u cjelodnevni događaj isprepleten stankama za ručak i kavu. S njima u društvu je obavezno najbolja prijateljica koja jedina smije komantirati kako joj nešto stoji i koja je najidealnija sugovornica za ručak i kavu.

 

Osamljene lutalice

Zadnja su kategorija žene koje šoping doživljavaju kao vrijeme opuštanja izvan kuće i u njemu najradije uživaju same. Njima kupovanje predstavlja osobni užitak, vrijeme za ‘punjenje baterija’ i ‘meditaciju’. One ne trpe da je pored njih netko tko stalno komentira kako im nešto stoji te forsira razgovor i kada se nema o čemu pričati. Najzadovoljnije su kada same pronađu ono što su tražile.

Znanstvenici su, dakle, pokušali okarakterizirati tipove žena u kupovini, no s obzirom da se ništa u životu ne može generalizirati, tako svi mi, povremeno, unatoč tome što se možemo deklarirati u pojedini tip, ‘navratimo’ i u sve druge kategorije. Jer, osim što kupujemo da bi se utješile, vrlo često naletimo na nešto, zgrabimo to i kupimo, ponekad priželjkujemo slobodan dan za solo-šoping, obožavamo sniženja i, naravno, najmirnije smo kada skupi predmet želja kupujemo same!

Na koncu, kako je znanstveno dokazano da se šopingom skidaju kilogrami – a to je u pravilu prvi prioritet na našoj listi novogodišnjih želja – imamo više nego valjanih razloga da na još jednom potvrdimo činjenice kako šoping liječi i dušu i tijelo!

 

N. Petan
Fotografije Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

4F je novi brend sportske odjeće u kojem će hrvatski sportaši zasjati na Olimpijskim igrama

4F popularni poljski brand, aktivan u preko 30 zemalja i na 4 kontinenta konačno je došao i u Hrvatsku. Riječ je o proizvođaču visokokvalitetne sportske opreme, posebnom po svom bogatom asortimanu za aktivne profesionalce, rekreativce, ali i osobe koje jednostavno vole iznimno udobnu sportsku odjeću i obuću

Aleksandar Selak snimio editorial za zagrebačku Garderobu

Pobjednik ovogodišnjeg Elle Fashion Foto Talenta objektivom je ovjekovječio skandinavske trendove za novu sezonu

Skandinavska moda za zimske dane i blagdanske večeri

Garderoba, konceptualni dućan skandinavske mode u Zagrebu, predstavlja predproljetne kolekcije brendova Baum und Pferdgarten, By Malene Birger, Ganni i Rodebjer koje donose sjajne komade za zimske dane i blagdanske večeri

U zagrebačke concept trgovine stižu dva svjetski poznata brenda!

Zagrebačke concept trgovine Garderoba i Magali uskoro u Zagreb dovode dva nova svjetski poznata brenda koje obožavaju trendseterice diljem svijeta

Zagreb je postao bogatiji za izvrsnu shopping destinaciju

Konceptualni dućan "Garderoba" u Zagreb donosi minimalističku modu skandinavskih brendova

Što spakirati za produženi vikend?

Bježite iz grada na nekoliko dana i ne znate što ponijeti? Imamo nekoliko prijedloga za vas...

▲ Povratak na vrh