Koji su filmovi odnijeli nagrade na 17. Zagreb Film Festivalu?

18.11.2019.

Filmovi o kojima će se još puno pričati

U subotu je u kinu Tuškanac završio službeni dio programa ovogodišnjeg ZFF-a, a tom su prigodom proglašeni i pobjednici.  Neugodne političke okolnosti i gubitak prostora Kina Europe nisu uspjeli poljuljati viziju i ambicije vrijedne ekipe koja stoji iza festivala, stoga im na još jednom uspješnom festivalu i rasprodanim projekcijama od srca čestitamo.

U bogatom programu ovogodišnjeg festivala posebno su se istaknuli filmovi koje su stručni žiri i publika izabrali kao pobjednike. Pa krenimo redom-  Zlatna kolica za najbolje dugometražno ostvarenje dodijeljena su rumunjsko-srpskom filmu Ivana Grozna redateljice Ivane Mladenović. Žiri sastavljen od Dane Budisavljević, Elmira Jukića i Ágnes Kocsis svoju odluku je obrazložio na sljedeći način:  “Nagradu dodjeljujemo filmskom portretu generacije koja je, čini se, zaglavila u vječnom pubertetu. Prepametni da bi nastavili živjeti kao njihovi roditelji, ali preslabi da bi izgradili novi svijet. Film s lakoćom pronalazi put do srca gledatelja zbog spontanosti i autoironije glavne glumice koja je ujedno i redateljica. Riječ je također o filmu koji se poigrava i pomiče granice između dokumentarizma i fikcije.”

Posebno priznanje u istoj kategoriji, zahvaljujući između ostalog vizualnom stilu i moćnim likovima, dobio je kolumbijski film Monos redatelja Alejandra Landesa.

 

Nagrade za kratkometražni film podijeljene su u dvije kategorije koje razlikuju međunarodne i domaće uspjehe. U međunarodnoj konkurenciji Zlatna kolica dodijeljena su srpskom ostvarenju Posljednja slika o ocu Stefana Đorđevića, potresnoj priči o odnosu oca i sina, dok je posebno priznanje u kategoriji osvojio kinesko-francuski film Odustajanje Qui Yanga. Glavnu nagradu u domaćoj konkurenciji kratkog filma odnio je film Druker Rine Barbira koji vještom kombinacijom komedije i socijalne kritike donosi priču o problemima odrastanja i pripadanja. Posebnim priznanjem prepoznat je potencijal mladog redatelja Josipa Lukića i njegovog filma Južno voće.

Nagradu Zlatni bicikl za najbolji film iz programa koji okuplja filmove redatelja čija su djela prikazana na prethodnim izadnjima ZFF-a ove godine je prvi put birala publika, a odluka je pala na film Jojo Rabbit Taike Waititija.

U žiriju programa PLUS zagrebačke srednjoškolke nagradu su dodijelile filmu Dnevnik Diane Budisavljević redateljice Dane Budisavljević, a festivalska je publika najboljim dugometražnim filmom proglasila australski film Mliječni zubi redateljice Shannon Murphy. Proglašeni su i pobjednici Pitching foruma Industrije Mladost, a prvo mjesto osvojili su studenti AGRFT-a Ljubljana Martin Emeršić i Jaka Žilavec za projekt Tempest, dok su studenti zagrebačke ADU Suzana Erbežnik i Marko Dugonjić dobili postprodukciju za projekt Žeđ na mjesečini.

Svim pobjednicima i ekipi iza festivala zahvaljujemo na još jednom uspješnom izadnju festivala bez kojeg bi zagrebačka filmska publika postala ozbiljno osiromašena.

Piše: L.H.

Fotografije: Press

Preporučujemo

Pročitajte i...

Što nam ove godine donosi Zagreb Film Festival?

Filmovi o kojima svi pričaju uskoro u Zagrebu!

Geraldine Chaplin stiže u Zagreb

Glumačka ikona i kći slavnog Charlieja Chaplina predstavit će romantičnu komediju Sidro i nada kojim se zatvara 16. ZFF

HT najavljuje vrhunski doživljaji na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu

HT najavljuje vrhunski doživljaji na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu I ekskluzivnu ponudu festivalskih filmova u MAXtv Videoteci i na MAXtv To Go!

Tri načina pripreme turske kave: za dobro jutro, nakon ručka i za druženje s prijateljicama

Bilo da je pijete ujutro, tijekom dana na poslu ili je ona povod za druženje s frendicama, kava će vas kao piće bogato kofeinom održati budnima i dati vam dovoljno energije za sve ono što trebate izvršiti tijekom dana. Iako vjerujemo kako imate svoj način pripreme kave, predlažemo da od sada način pripreme kave prilagodite dobu dana kada je pijete.

Samo dobre vijesti

Naša preporuka: svako jutro uz doručak pogledajte ovaj profil

▲ Povratak na vrh