Kolumna Ivane Biočine iz Berlina – “Berlin ♥ You”, 1. dio

Ivana Biočina
17.11.2014.

Autorica knjige "Modus Vivendi" živi i radi u njemačkoj metropoli iz koje nam je poslala zanimljivu reportažu o mjestima za izlaske i šoping, gdje popiti najfiniju kavu, pronaći kutak mira...

Ivana za ELLE.HR piše…

“Ponajprije, omiljene stvari u Berlinu neizbježno su vezane uz moju četvrt, budući da slobodno vrijeme volim provoditi u šetnji, jednostavno izaći van i hodati, bez sjedanja na bicikl, U-Bahn ili vlak.

 

Ivana Biočina

 

Živim u Schönebergu, mirnijem, obiteljski usmjerenom, dijelu Berlina. Od dvadesetih godina prošlog stoljeća slovi kao četvrt rodne i spolne jednakosti. Kada sam se uselila u stan prvo što sam primijetila, i što me oduševilo, bio je zvuk zvona. Oko moje kuće nalaze se tri crkve, a dvije još jedan blok niže. Dok zvona pozivaju zvonjavom u crkvu, ja zastanem i uživam u samoj ugodnosti zvučanja. Odrasla sam u malom mjestu, a ljeta sam provodila u očevoj kući koja se nalazila neposredno do crkve. I dandanas kad začujem taj zvuk, prožme me poseban osjećaj.

 

Ivana Biočina Ivana Biočina

 

U mojoj je ulici živio David Bowie, i Einstein, stoga, iako mirna, četvrt ima mnogo duha i mjesta za maštu i inspiraciju. Predstavlja izniman zbir osjećanja, i može biti lijepo okruženje, za stvaraoca, ili promatrača.

 

Ivana Biočina

 

Omiljeno mjesto mi je Rudolph-Wilde Park, točnije, mjesto u parku odmah iza stanice Rathaus Schöneberg. Stanica se nalazi ispod mosta, u staklu, a most na neki način razdvaja park na dva dijela. S jedne strane je livada s vodoskokom i kipom zlatnog jelena (Hirschbrunnen) , a s druge se nalazi jezero.

Rub između stanice i jezera je zapravo donji dio mosta pa možete sjesti i promatrati labudove, jezero, šaš i šumu, dok vam iza leđa jure vlakovi. No, budući da ste odvojeni golemim prozorima, ne čujete ih, već su tu samo kao lijepe kulise. Vlakovi iza leđa i jezero ispred vas, osim što čine neobičan i jedinstven doživljaj, u jednu ruku opisuju Berlin i njegovu raznolikost i kotradikcije. Svaki slobodan trenutak, pogotovo ako je sunčan dan, provodim ovdje, gledam u jezero, patke, vlakove, pišem i čitam. Posljednji dani ovdje, su ipak, više obavijeni izmaglicom.

 

Ivana Biočina

 

Ponajviše volim šetati, izaći i pustiti da me grad nosi i iznenadi. Na taj se način, rekla bih, najbolje može upoznati grad i njegova duša, ritam i osobnost. Izađite s praga i uputite se. Gdjegod. Ako krenem niže niz ulicu, grad se mijenja. Dolazim do Potsdamer Platza, turističko-poslovnog središta, sa sasvim drugačijom atmosferom. Drugim putem dolazim do Kreuzberga, popularnog okupljališta mladih. Berlin je, kao i svaki veliki grad, grad mnogih svjetova, na vama je da, ovisno o danu i osjećanju, na raskršću izaberete onaj koji vam u tom trenutku najviše odgovara…

 

Ivana Biočina

 

U drugim trenucima, nakon svoje uobičajene šetnje, za kratke odmore valja odabrati kavanu, i to one koje su nešto između male kavane i slastičarne u turskom duhu, gdje uz kavu ili čaj možete pojesti baklavu ili neku drugu slasticu. Postoje i modernije verzije gdje poslužuju doručak (u Berlinu svakako jedan dan morate otići na berlinski doručak, tri mjesta gdje poslužuju odličan doručak: Matilde, Fuchsbau, Hudson (mjesto s engleskim doručkom) te The California breakfast slam.

Moj savjet je, kao što sam već napomenula, prepustiti se gradu i kroz šetnju otkrivati, ako ugledate zanimljivo mjesto, uđite. Meni zanimljiva i draga mjesta su ulica Akazienstrasse, Deer – mjesto gdje u ugodnom okruženju možete raditi, pojesti kolač i slušati klasičnu glazbu, DoubleEye, [P103] Mischkonzern i Neptüs – shisha bar , iznad kojeg se nalazi meni jedan od najljepših berlinskih balkona.

Zatim, Soulcat (možete poslušati uživo jazz i blues glazbu), Tier, Natthanja & Heinrich

Fotografije: privatni album Ivane Biočine

Pročitajte i...

"Modus vivendi" Ivane Biočine

Knjigu već od danas možete pronaći i naručiti u Superknjižari, te knjižarama i antikvarijatima Jesenski i Turk u Zagrebu, a bit će dostupna i na skorašnjem Interliberu

Pronašli smo online adresu na kojoj ćemo provesti sate otkrivajući ikonična umjetnička djela!

Digitalizirana arhiva londonskog muzeja Royal Academy of Arts sjajna je razbibriga!

ELLE Stilske Vježbe vas pozivaju da se sredite i za po doma!

Konačno imate legitiman razlog za srediti se head-to-toe!

▲ Povratak na vrh