5 kultnih filmova koje morate pogledati za Halloween

20.10.2019.

Bliži nam se najstrašnije doba godine, i to doslovno

Zadnji dan listopada već je dugi niz godina u američkoj, a u manjoj mjeri i europskoj kulturi rezerviran za Halloween, odnosno Noć Vještica. Ako vam još nije stigla pozivnica za neki super cool maskirani party kao npr. onaj legendarni u organizaciji Heidi Klum, sigurno ćete više sreće imati sljedeće godine, a do tad možete uživati u prigodnim filmovima koji smo pripremili za vas. Većinu njih ste vjerojatno gledali, no s obzirom da se radi o pravim draguljima sedme umjetnosti, nije naodmet da se ušuškate pod dekicu i ponovno ih pogledate uz veliku zdjelu kokica.

 

The Addams Family, 1991.

 

The Addams Family film je koji ostavio ogroman utjecaj na pop kulturu te iznjedrio neke od najpopularnijih maski za Halloween – na svakom tulumu vjerojatno ćete susrest barem dvije Wednesday i barem jednu Mortitiu.

 

The Witches of Eastwick, 1987.

 

Jedan od najslavnijih filmova o vješticama svih vremena donosi zvjezdanu glumačku postavu koja uključuje Jacka Nicholsona, Cher, Michelle Pfeiffer i Susan Sarandon. Film je adaptacija istoimenog romana Johna Updikea.

Halloween, 1978.

 

Na ovakvim popisima uvijek ćete naići film Halloween, a njegov najveći kulturni doprinos leži u činjenici da je služio kao inspiracija slasher podžanru horor filmova. Serijal ovih legendarnih hororaca dosegao je broj od već 11 nastavaka, a kako stvari stoje, bit će ih još.

Edward Scissorhands, 1990.

 

Velik broj filmova Tima Burtona opravdano bi se mogao naći na ovoj listi, no ovaj put smo odlučili preporučiti ovu filmsku poslasticu s Johnny Deppom i Winonom Ryder u glavnim ulogama. Jedna od najomiljenijih celebrity romansi 90-ih počela je upravo na snimanju Edwarda Scissorhandsa.

 

Death Becomes Her, 1992.

Ova horor-komedija s Meryl Streep i Isabellom Rossellini uvijek je dobra ideja, a dodatan plus je što vjerojatno nećete morati spavati s upaljenim svjetlom nakon što je pogledate.

 

Piše: L.H.
Fotografije: Instagram/Profimedia

Pročitajte i...

ELLE Countdown: filmašice koje su obilježile desetljeće

Vaš vodič za Movie Night: Girl Power Edition! Top lista nekih od najboljih filmova dekade, koje redom potpisuju žene

Kako biti elegantna gotičarka na Noć vještica?

Tri gotička looka za najcool Halloween

Filmovi na španjolskom jeziku koje trebate pogledati

Za sve ljubitelje španjolskog jezika i kulture

▲ Povratak na vrh