Izložba i promocija fotomonografije ‘Prag’

04.03.2014.

Lauba pripremila novu izložbu fotografija Stanka Abadžića

Poznati hrvatski fotograf, Stanko Abadžić, nakon prošlogodišnje izložbe ‘Pariz – skice za portret grada’ u Laubi predstavlja novu izložbu i novu fotomonografiju „Prag“ u izdanju izdavačke kuće Meandarmedia.

“Izborom motiva, načina gledanja, te crno bijele tehnike, ove fotografije kao da su snimljene pola stoljeća ranije. Na tragu novog objektivizma i neorealizma 20-ih i 30-ih godina prošloga stoljeća Abadžić bira dijelove Praga u kojima vlada duh prošlosti, ambijente koji se nisu mijenjali. Stare ulice, izlozi, kavane…, starinske frizure i na isti način odjeveni likovi u kafkijanskim vizurama stvaraju fotografije rafinirane sjete i melankolične elegancije.

Intimizam autorova osobnog kadriranja Praga, naglašenog retropristupa zaobilazi sve oznake suvremene civilizacije. Riječ je o takozvanoj “subjektivnoj dokumentarnosti“ gdje fotograf-redatelj restaurira prizor s nekom namjerom, ne reporterskom, već onom ciljanog djelovanja, prebacujući faktografiju u poruku.

On zna da trenutkom okidanja snimljeni prizor postaje prošlost, kako je to osvijestio Roland Barthes, pa samo produžuje vremensku perspektivu. To je njegov kreativni odgovor na sudbinsku povezanost fotografije i stvarnosti. S jedne strane objektiva nastao je beskrajan fundus fotografskog znanja, a s druge strane nalazi se svijet u stalnoj mijeni “, napisala je Marija Tonković.

Otvorenje izložbe i promocija fotomonografije održat će se 6. ožujka u 19 sati, a izložba ostaje otvorena do 29. ožujka 2014.

Izvor: press, Lauba

Pročitajte i...

ELLE Kalendar: kuda se morate zaputiti u narednih tjedan dana?

Koje nam se izložbe, koncerti, predstave i festivali smiješe od 27. rujna do 5. listopada?

Jeste li gladni umjetnosti i mode?

Otkrijte kako ih pronaći od sutra u Laubi

U Laubi se otvara izložba "Hrvatske planine" iza koje stoji sjajni Stipan Tadić

U četvrtak 18. siječnja s početkom u 20 sati u Laubi – kući za ljude i umjetnost održat će se otvorenje izložbe umjetnika Stipana Tadića – "Hrvatske planine"

Minuta šutnje za planet Zemlju

National Geographic Hrvatska i Lauba predstavljaju izložbu fotografija Zorana Marinovića

Lauba slavi peti rođendan

Rođendanski tjedan u Laubi započinje 14. lipnja otvorenjem nove izložbe Siniše Majkusa, a nastavlja se najvećim rođendanskim tulumom do sada!

▲ Povratak na vrh