Metropolitan izlaže najcjenjeniju privatnu kolekciju odjeće

30.11.2019.

Presjek 20. stoljeća u 15 000 komada

Metropolitanova izložba „U potjeri za modom: Kolekcija Sandy Schreier“ ekstrakt je jedne od najcjenjenijih privatnih modnih kolekcija na svijetu. Ime Sandy Schreier uglavnom je nepoznato izvan malog kruga ljudi iz modne zajednice. Prosječna osoba možda prepozna lica poput Lagerfelda ili Saint Laurenta, ali ono što vjerojatno ne znaju jest da je Schreier skupljala i gotovo tipološki katalogizirala djela prepoznatljivih imena više od pola stoljeća.

 

.

Institut za kostime u Metropolitanu izlaganjem ove kolekcije odaje počast Schreierici i jednom cijelom stoljeću koje je uspjela sažeti u najbolje komade. Izložba je otvorena od 27. studenog do 17. svibnja, ako se slučajno u tom periodu nalazite na Manhattanu, nikako ju ne propustite.
Za razliku od modernih kolekcionara mode poput Anne Dello Russo, koja je prodala dio svoje modne arhive prošle godine na aukciji, Schreier čak nikada nije odjenula odjeću koju je skupljala. To je još jedan razlog zbog kojeg se ovo smatra jednom od najcjenjenijih privatnih modnih kolekcija na svijetu. Muzejski postav prikazuje 80 odjevnih predmeta koje je Schreier darovala Metu i tek je mali dio kolekcionarkine zbirke s više od 15 000 predmeta. Riječ je o komadima koji su pomogli definirati američku i francusku modu kroz različite stilove odijevanja, bilo da je to zlatno doba Hollywooda ili poslijeratna, suzdržana moda. Izložba uključuje komade poput ručno izvezene haljine Paula Poireta iz 1925., a s druge strane i Moschinov hommage čuvenoj „Mondrian“ haljini Yves Sainta Laurenta iz 1993.

 

 

Schreierina kolekcija posebno je ohrabrujuća u trenutku kada se toliko mode tretira kao jednokratni proizvod, figurativno – u korist nečeg novijeg i boljeg za nezasitni Instagram i doslovno – kada tone odjeće svakodnevno završavaju na odlagalištima. Schreierini pokloni Metu koji sažimaju povijest i bogate ju svojim razumijevanjem nijansi kulturne evolucije mode, kako opisuje suradnica kustosice Metropolitana, Jessica Regan, jednako su važni kao i postavi s naslovnih stranica poput „Notes on Camp“ ranije ove godine ili „Heavenly Bodies“ godinu prije, koji su, prisjetimo se, bili i središnje teme posljednje dvije Met Gale.

Piše: D.M.

Fotografije: Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

Tri načina pripreme turske kave: za dobro jutro, nakon ručka i za druženje s prijateljicama

Bilo da je pijete ujutro, tijekom dana na poslu ili je ona povod za druženje s frendicama, kava će vas kao piće bogato kofeinom održati budnima i dati vam dovoljno energije za sve ono što trebate izvršiti tijekom dana. Iako vjerujemo kako imate svoj način pripreme kave, predlažemo da od sada način pripreme kave prilagodite dobu dana kada je pijete.

Samo dobre vijesti

Naša preporuka: svako jutro uz doručak pogledajte ovaj profil

Vrijeme je za boksačke rukavice

Q BOX-boks, yoga i aerobik u jednom

▲ Povratak na vrh