Izložba vizualnog izričaja

Branka Donassy
14.06.2014.

Zagrebački salon ove se godine održava 49. put

Godišnji pregled najboljih radova iz čitave Hrvatske posvećen je primijenjenim umjetnostima i dizajnu, a koncepciju Salona, pod nazivom ‘Pomicanje granica – komunikacija i nova mobilnost’ potpisuje kustosica Višnja Slavica Gabout.

Kustosica je u natječajnom pozivu, među ostalim, napisala: „Granice u umjetnosti imaju široko i slojevito značenje. Pod granicama općenito podrazumijevamo fizičke ili mentalne zapreke. Granice postoje u svim područjima djelovanja. One asociraju na razdvajanje – ali i na svojevrsno spajanje pojedinaca i naroda. One mogu biti barijera, ali i poveznica. Mogu značiti mentalnu zakočenost, ali i izolaciju u vremenu i prostoru. Kategorija granice može dati sigurnost i zaštićenost privatnosti, ali može značiti i nesnošljivost i nedostatak komunikacije.”

 

 

“Umjetnici su se uvijek među prvima borili za pomicanje granica. A kad je to bilo izboreno, donijelo je i uspostavu drukčijih odnosa. Umjetničkih – i unutar toga medijskih, perceptivnih, značenjskih. Ali i šire: socijalnih, društvenih, mentalnih, komunikacijskih…Donijelo je širenje, spajanje, povezivanje. Isto tako, suradnju, zajedničko djelovanje i razumijevanje, ali i otvorenu mogućnost intervencije u svakodnevicu, te kritičko djelovanje.“

Salon će se održati od 17. lipnja do 3. srpnja u tri izložbena prostora: središnja izložba ‘Pomicanje granica – komunikacija i nova mobilnost’ bit će postavljena u Tehničkom muzeju i tu će se predstaviti 28 autora ili grupa autora koji prezentiraju područje primijenjenih umjetnosti u širokom rasponu od grafičkog i produkt dizajna, preko fotografije i videa, do dizajna tekstila i metala. U Galeriji ULUPUH izlaže 8 autora i umjetničkih kolektiva, pod zajedničkim nazivom ‘Laboratorij nove stvarnosti / distorzije. U Galeriji Karas na izložbi naziva Komunikacijski kodovi i greške u komunikaciji moći će se pogledati radovi 9 autora i autorskih grupa.

 

 

Detaljan program događanja na 49. zagrebačkom salonu objavljen je i na stranici 49zagrebackisalon.com

Foto: press

Preporučujemo

Pročitajte i...

ELLE Kalendar: kuda se morate zaputiti u narednih tjedan dana?

Koje nam se izložbe, koncerti, predstave i festivali smiješe od 27. rujna do 5. listopada?

Fotografije renomiranog kineskog umjetnika Ren Hanga u Zagrebu!

Galerija Kranjčar će u četvrtak ugostiti dugo očekivanu izložbu fotografija

▲ Povratak na vrh