Top 5 modnih dokumentaraca koje fashionistice obožavaju

30.07.2019.

Modno-filmska lektira

Ako vas zanima kako stvarno izgleda privatni život i profesionalni put nekih od najvećih legendi modnog dizajna, imamo za vas dobre vijesti.

Naime, u nastavku vam donosimo 5 dokumentaraca koji će vam dati uvid u unutarnji proces omiljenih dizajnera Manola Blahnika, Rafa Simonsa, Valentina Garavanija, Yves Saint Laurenta i Karla Lagerfelda. Preostaje vam samo da napravite kokice i odaberete kojim ćete ih redoslijedom pogledati!

Manolo: Kralj Cipela (2017.)

Zanimljivog izvornog naslova na engleskom jeziku, Manolo: The Boy Who Made Shoes For Lizards, ovaj dokumentarac donosi intimni portret najboljeg dizajnera cipela 20 i 21. stoljeća. U filmu ćete susresti mnoge poznate fanove, poput Anne Wintour, Rihanne, Naomi Campbell, Iman i Palome Picasso.I da, Manolo je zaista za vrijeme djetinjstva na jednom malom španjolskom otoku radio cipele za guštere, a glavni materijal su mu bili omoti od bombona.

Dior i ja (2014.)

Ovaj film odvest će vas na uzbudljivo putovanje kreiranja debitantske couture kolekcije Rafa Simonsa za Dior, u samo osam tjedana. Da, točno ste pročitali, osam tjedana. Film isto tako služi kao hommage krojačicama koje Simonsovu viziju uspješno pretaču u stvarnost.

Valentino: Posljednji car (2008.)

Povodom odlaska u mirovinu 2007. godine nakon vrlo uspješne 50-godišnje karijere, snimljen je dokumentarac o jednom od najuspješnijih svjetskih dizajnera, Valentinu Garavaniju. Film će vam predočiti crtice iz privatnog i profesionalnog života Valentina, s posebnim naglaskom na odnos s Giancarlom Giammettijem, Valentinovim poslovnim i životnim partnerom.

L’Amour Fou (2010.)

I ovaj poznati dokumentarac fokusira se na odnos dizajnera i njegovog ljubavnika te poslovnog partnera, no ovaj put su protagonisti Yves Saint Laurent i Pierre Bergé. Fascinantan uvid u privatni život modne ikone također prati priču Pierrea koji se priprema za aukciju svoje ogromne kolekcije umjetničkih djela.

Lagerfeld povjerljivo (2007.)

Uvijek vas je zanimalo kako izgleda svakodnevna rutina jednog od najpovučenijih dizajnera koji svoj privatni život drži daleko od očiju javnosti i uvijek se skriva ispod velikih crnih sunčanih naočala? Imate sreće, jer osim navedenog, dobit ćete uvid i u djetinjstvo i same početke Lagerfeldove karijere, kao i ekskluzivan pogled u njegov pariški stan.

Piše: L.H.
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Kakve čizme ove zime nose domaće trendseterice?

Koje su najpopularnije cipele hladne sezone

Ne, odjeća za vježbanje ne mora biti dosadna!

Pronašli smo sjajnu kolekciju u jarkim bojama

Kampanja koja će fotografijama zašareniti i najtmurniji dan

Prabal Gurung izbacio kampanju za novu kolekciju

▲ Povratak na vrh