Muškarci se zaljubljuju brže od žena

22.02.2017.

Dokazane činjenice!

Tko je kome u vašoj vezi prvi izjavio ljubav? Nedavno istraživanje objavljenoThe Journal of Social Psychology dokazuje da se muškarci zaljubljuju brže od njihovih partnerica, dajući tako naslutiti kako su muškarci ti koji lakše “padaju”.

Istraživanje koje je uključivalo 172 studenata oba spola krenulo je s pretpostavkom da su žene te koje se brže zaljubljuju, ali podaci su pokazali da su upravo dečki ti koji prvi u vezi izjave ljubav.

Važno je naglasiti kako je istraživanje uključivalo samo studente, ali teorija savršeno funkcionira za svaku dob. “Mislim da žene nesvjesno odgađaju ljubav naspram muškaraca”, pojasnila je dobivene rezultate autorica studije Marissa Harrison.

“Žene imaju puno više toga za izgubiti u reproduktivnom smislu od muškaraca pa se teže obvezuju”, dodala je. Tu se nameće i biološka determinacija koja bi dodatno objasnila zaljubljivost muškaraca, a riječ je o njihovoj urođenoj potrebi za razmnožavanjem.

“Muškarac je najčešće taj koji je lovac i koji lako podliježe stimulaciji. Žena je više okrenuta k dugotrajnoj stabilnosti”, dodala je psihologinja Ingrid Collins iz London Medical Centrea. “Iz mog iskustva s klijentima, muškarci su skloniji brzo se uzbuditi oko potencijalne partnerice, ali i skloniji su tražiti dalje”.

Jesu li stvari baš tako jednostavne? Nismo sigurni, ali rezultati istraživanja su svakako zanimljivi…

Foto: Getty
N.K.

Preporučujemo

Pročitajte i...

Provjerite kako je bilo na National Geographic znanstvenim radionicama na Krku

U suradnji s časopisom National Geographic Hrvatska na Krku su održane znanstvene radionice za djecu na temu glagoljice i mikroplastike

Jeste li čuli za "Ljubav 2.0"?

Što nam donosi nova era romanse?

Kviz: koliko se poznajete prije nego što se vjenčate?

Mladenci, dođite na Sajam vjenčanja ovog vikenda u Opatiju i sudjelujte u kvizu „Koliko se poznajemo prije nego što se vjenčamo?“

Biste li otišle nenašminkane na prvi dejt?

Pitamo se ima li smisla predstavljati se ljepšim osobi od koje očekujemo da nas prihvaća i voli onakve kakvi jesmo

▲ Povratak na vrh