Moda kao eksponat

23.04.2019.

Preporučamo izložbe koje ove godine ne smijete propustiti

Čak i ako niste u prilici posjetiti najzanimljivije modne izložbe ove godine, svakako nabavite popratne kataloge koji osim inspirativnih fotografija imaju i vrijednu edukativnu dimenziju. Vrhunski dizajnirane i glamurozne, ove monografije donose stručan osvrt na neke od najvažnijih trenutaka i ljudi modne industrije te su nezamjenjivi izvor znanja i inspiracije za sve ljubitelje mode.

Tim Walker: Wonderful Things

Victoria & Albert Museum, London

Glasoviti fotograf obilježava dvadeset i pet godina uspješne karijere retrospektivnom u londonskom V&A muzeju. Zaslužan za neke od najmaštovitijih i najčarobnijih modnih fotografija, Walker je svoj umjetnički potpis izgradio na gotovo fantastičnim motivima, igrajući se alegorijama i iluzijama, a fotografije je objavljivao u svim važnim modnim izdanjima. Fotograf izložbu već tri godine priprema u suradnji s kustosima muzeja te će osim svog bogatog opusa predstaviti i deset fotografija snimljenih baš za ovu izložbu i to u samom V&A muzeju gdje je fotografirao druge eksponate koji su ga se posebno dojmili.

Kada? 21. rujan 2019. – 8. ožujak 2020.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tim Walker Photography Fans (@timwalkerfans) on Aug 6, 2016 at 12:52pm PDT

CAMP, Notes on Fashion

Metropolitan Museum, New York

Ovogodišnja izložba modnog odsjeka njujorškog MET-a posvećena je campu te će kroz više od dvjesto i pedeset raskošnih eksponata pokušati dokučiti početke i bit estetike koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Okvir za izložbu definirao je glasoviti roman Susan Sontag iz 1964. godine ‘Notes on Camp’ u kojem autorica preispituje kako su elementi humora, ironije, parodije, teatralnosti i pretjerivanja kroz godine inspirirali modne dizajnere. Unatoč svojoj disruptivnoj prirodi i subverzivnom prizvuku, zbog čega se često odbacuje kao neukus ili kič, camp je zapravo prilično sofisticiran pristup koji je u današnje vrijeme gotovo mainstream, a ako i dalje ne razumijete u čemu je stvar, ne propustite još jedno izvrsno ostvarenje glavnog MET-ovog kustosa Andrewa Boltona.

Kada? 9. svibanj – 8. rujan 2019.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue (@voguemagazine) on Apr 16, 2019 at 3:49pm PDT

Thierry Mugler: Couturissime

Museum of Fine Arts, Montreal

U magičnom svijetu Thierry Muglera, granica između mode i fantazije je vrlo tanka, a njegova neustrašiva i probojna estetika napokon je dobila zasluženu pozornost te je javnosti predstavljena izložbom Couturissime u Montrealu. Pripremana više od dvije godine, izložba uključuje sto i pedeset eksponata nastalih između 1973. i 2001. godine među kojima su i neke dosad neviđene kreacije te bogati kostimi koje je radio za kazalište. Muglerove kreacije kustosi su upotpunili skicama i osobnim bilješkama te fotografijama brojnih renomiranih fotografa koje će vas ostaviti bez daha baš kao i same kreacije.

Kada? 2. ožujak – 8. rujan 2019.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Manfred Thierry Mugler (@manfredthierrymugler) on Mar 28, 2019 at 9:16am PDT

Grace of Monaco: Princess in Dior

Christian Dior Museum, Granville

Diorov muzej u Granvilleu odlučio je obilježiti šezdesetu obljetnicu glamuroznog vjenčanja Grace Kelly i Princa Rainiera III. impresivnom izložbom posvećenom jednoj od omiljenih modnih ikona prošlog stoljeća. Povjesničarka umjetnosti Florence Müller ideju za izložbu je dobila pregledavajući garderobu nekadašnje princeze kada je shvatila da čak trećinu njenog ormara zauzima Dior iz vremena Marca Bohana. Dizajner koji je u to vrijeme radio na čelu pariške modne kuće jako je dobro razumio kakvu garderobu treba žena na njenoj poziciji zbog čega je Kelly upravo u Dioru izabirala neke od svojih najznačajnijih haljina, poput prekrasne toalete u kojoj se 1956. zaručila. Osim spomenute haljine, izložba obuhvaća još 85 modela iz princezine osobne kolekcije koja se i nakon njene smrti pažljivo čuva.

Kada? 29. travanj – 17. studeni 2019.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Musée Christian Dior (@christiandiormusee) on Jan 7, 2019 at 8:02am PST

Cristóbal Balenciaga: Context

Cristóbal Balenciaga Museum, Getaria

Novi postav u sklopu serije izložbi posvećenih otkrivanju Balenciagine modne ostavštine govori o kontekstu – okolnostima, okruženju i vremenu – u kojima je couturier stvarao. Izložba pokušava razotkriti svaki ‘zašto’ i ‘kako’ povezan uz Balenciagine fascinantne kreacije, sagledavajući prvo njegov privatni svijet i kreativni proces, a zatim i ulogu koju su njegove kreacije imale u životima stvarnih žena. Opsežna izložba prostire se kroz šest galerija, a više od 80 pažljivo odabranih kreacija otkrivaju i neke još neviđene komade i kreativne utjecaje koji su kroz godine oblikovali njegov neponovljivi modni opus.

Kada? 1. ožujak 2019. – 12. siječanj 2020.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gino Cruz (@ginocruzzzzz) on Apr 17, 2019 at 4:31am PDT

Piše: Maja Karnik
Foto: Instagram

Preporučujemo

Pročitajte i...

Tko se skriva iza ovog velikog šešira?

Pjevačica i glumica se odlučila za upečatljiv model u dvije nijanse

ELLE Kalendar: gdje se opustiti i zabaviti u narednih tjedan dana?

Koje nam se izložbe, koncerti, predstave i festivali smiješe od 13. do 20. rujna?

▲ Povratak na vrh