Mračna strana francuskog noira u sklopu petog izdanja Noir festivala

20.04.2015.

Sve posjetitelje Noir Festivala očekuje nekoliko vrlo zanimljivih predavanja i gostovanja, a ljubitelji filma doći će na svoje jer će se u sklopu festivala prikazivati francuski noir klasici Sur mes lèvres, Touchez pas au grisbi, Bob le flambeur i Quai des orfèvres

U uvijek zanimljivoj galeriji Velvet, predivnoj građevini Francuskog paviljona, Kinu Studentskog centra te u nezaobilaznom Kinu pod zvijezdama koje se ove godine smjestilo u dvorište SC-a, od 23. do 25. travnja 2015. održat će se peto izdanje Noir Festivala.

Ove godine u suradnji s Festivalom Francuske u Hrvatskoj, organizirane su francuske večeri noira, te će se zagrebačkoj publici predstaviti Tonino Benacquista, cijenjeni pisac romana, novela, kazališnih predstava i scenarija za stripove i filmove čija je knjiga Malavita doživjela veliki globalni uspjeh.

 

Velimir Grgić

Velimir Grgić

 

A svoj roman “Bog Vas mrzi” predstavit će i pisac Velimir Grgić u kojem na jedan iznimno kvalitetan način spaja sve elemente klasičnog i dobro poznatog noir žanra. On će u zanimljivoj panel diskusiji objasniti i koji su razlozi buđenja balkanskog noira odnosno velikog povratka hrvatske kriminalističke književnosti na kulturnu scenu. Drugi dan festivala rezerviran je za druženje s direktorom najvećeg noir festivala Eddiem Mullerom te holivudskom divom Peggy Cummins što će ujedno biti i povod za prikazivanje filma Gun Crazy u kojem upravo ona tumači glavnu ulogu te koji joj je donio veliku svjetsku slavu.

 

Tonino Benacquista

Tonino Benacquista

 

Dio festivala kao i prošle godine bit će i Game Noir u kojem će svoje znanje o videoigrama i transmediji polaznicima radionica prenijeti dr. Jasmina Kallay – scenaristica, autorica i transmedijska kreatorica, Lovro Nola – direktor prvog hrvatskog centra za game dizajn MACHINA, te gost predavač Christian Fonnesbech, svojevrsni mag gejming industrije. Kao i prethodnih godina i ovogodišnje izdanje Noir festivala nudi pregršt dobrih sadržaja, odličnih filmova i zanimljivih tema koje će oduševiti sve istinske ljubitelje noira, a ulaz za sva događanja je slobodan!

Fotografije: press Noir festival

Pročitajte i...

Otvoreno peto izdanje Noir festivala u Zagrebu

Dežmanova ulica svojim je ambijentom tijekom sinoćnje večeri uistinu podsjećala na scenografiju popularnih noir filmova

Majstor kriminalističkog romana

Ian Rankin dolazi u Zagreb

Kad zakaže self-care, vrijeme je za self-parenting!

Kako biste se ponašali prema samome sebi kad biste vi bili netko koga bezuvjetno volite?

ELLE Intervju: Goran Bogdan

Razgovor s jednim od najpopularnijih domaćih glumaca

Znate li koji stil yoge izabrati za sebe?

Donosimo kratki vodič za sve buduće vježbače najpopularnijeg treninga na svijetu

Kimono: Novo lice japanskog klasika

Dinamična povijest kimona kao fokus nove izložbe londonskog muzeja Victoria & Albert

▲ Povratak na vrh