Neugodna istina o Oscarima

17.01.2016.

Već dvije godine među nominiranim glumcima nema niti jednog tamnoputog - što to govori o Akademiji?

Već dvije godine zaredom, među dvadeset glumaca nominiranih za Oscare, nema niti jednog tamnoputog. Znači li to da je industrija rasistički nastrojena?

Teško je ne zaključiti upravo to, a ako su sve glavne uloge pisane za bijelce, radi se o problemu koji nije poželjno gurati pod tepih. Ipak, takav poredak ne čudi, barem kad govorimo o nominacijama za najprestižniju filmsku nagradu, posebno uzme li se u obzir kako je biračko tijelo Akademije i samo vrlo neraznovrsno.

93% glasača s Akademije čine bijelci, 76% muškarci, dok je prosječna dob 63 godine. Takav uzorak poprilično objašnjava trenutno stanje stvari i nepravednu naklonjenost filmskih moćnika zvijezdama bijele puti.

Nažalost, ne postoje indicije kako će se žiri u skorije doba mijenjati, pa niti u narednim godinama najvjerojatnije nećemo doživjeti značajnije promjene. Ipak, takve je propuste i nelogičnosti potrebno osvijestiti, upirati u njih prstom i postavljati pitanja. Jer jednostavno je teško povjerovati kako ne postoje odlični tamnoputi glumci.

Vjerojatnije je, nažalost, kako im se ne daje dovoljno kvalitetnih prilika.

Piše: Maja Karnik
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

Koje će se dvije glumice natjecati za Oscar ove godine?

Nakon premijera na filmskom festivalu u Torontu, favoritkinje za Oscar su i više nego jasne

Dokumentarac o slavnom fotografu i oskarovcu Cecilu Beatonu koji ne smijete propustiti

Iako Cecil Beaton pripada nekom drugom vremenu, sada napokon možemo proniknuti u njegov fotografski genij u dokumentarcu "Love, Cecil"

Pet načina kako su glumice protestirale na 90. dodjeli Oscara

Iako sinoć nisu nosile crno, glumice su protestirale zbog afera vezanim uz seksualno uznemiravanje, ali i velikim razlikama u plaćama u Hollywoodu

Najbolje frizure i šminka s 90. dodjele Oscara

Sinoćnju 90. dodjelu Oscara obilježile su nepretenciozne firzure i jednostavna šminka

▲ Povratak na vrh