Ovaj podcast i online tečaj otjerat će negativne misli i staviti stvari u perspektivu

znanost o sreći
21.03.2020.

Što je zapravo, sa znanstvenog gledišta, sreća?

Socijalna izolacija i ostanak kod kuće ono je što svi trebamo činiti ovih dana. No, svakodnevno slušanje loših vijesti, briga za zdravlje bližnjih i strah za budućnost svakako utječu na ljudsku psihu, stoga je sasvim prirodno da se počinju javljati znakovi anksioznosti, panike i uznemirenosti. Kao odgovor na to uvijek pomažu telefonski ili video razgovori s ljudima koje volimo, meditacija ili vježbanje (u kući, vrtu ili balkonu!) kao i feel good filmovi.

No, imamo još jedan prijedlog kako otjerati negativne misli i staviti stvari u perspektivu, a radi se o podcastu i online tečaju iza kojih stoji Laurie Santos. Ova znanstvenica i profesorica psihologije doktorirala je na Harvardu radom koji se bavi spoznajnom znanosti i ljudskim ponašanjem. Santosini profesionalni interesi isprofilirali su se u područjima koja istražuju razvoj ljudskog uma te pojam sreće sa znastvenog aspekta.

Laurie Santos, znanstvenica koja se bavi pojmom sreće

Njezin kolegij na Yaleu, “Psychology and the good life”, koji se bavio elementima sreće, postao je najpopularniji u povijesti fakulteta. Proširenu snimku predavanja u suradnji s portalom Coursera pretvorila je u besplatni tečaj The Science of Well-being. Tečaj je ubrzo postigao veliku popularnost u cijelome svijetu, a ako do sad niste dosada pronašli vremena, ovo vam je idealna prilika. Laurie će vas natjerati da se još jednom zapitate što je ono što vas uistinu čini sretnima te kako naš um uopće funkcionira kada se radi o ovoj temi.

Ako vam tečaj nije dovoljan ili želite neku bržu i kraću distrakciju, predlažemo i podcast kojeg je Laurie pokrenula prošle godine, naziva The Happiness Lab. Ako pronađete vremena, poslušajte i starije epizode, ali svakako prvo obratite pažnju posljednje dvije epizode koje su posvećene gorućoj temi aktualne pandemije. Laurie sa znanstvenog polazišta savjetuje kako se ponašati u kriznoj situaciji, te prebroditi usamljenost uslijed izolacije. Nama je slušanje ovih zanimljivih sadržaja uistinu pomoglo pa savjetujemo i vama da im date priliku.

 

Piše: J.R.

Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Kako produljiti osjećaj sreće poslije godišnjeg odmora?

Savjeti koji će vam pomoći da ostanete sretniji i nakon praznika

Legendarni John Galliano u novom projektu otkriva kako nastaju njegove kolekcije

Poznat po specifičnom pogledu na svijet i modu, slavni dizajner je ponovno pripremio nešto sasvim drugačije

Što sretni ljudi rade drugačije?

Kako bismo pronašli tajnu sreće, prvo trebamo definirati što za nas sreća predstavlja

Norveška više nije najsretnija zemlja na svijetu

Stigao je ovogodišnji World Happines Report i Norveška više nije najsretnija zemlja na svijetu

Četiri stvari koje će vas učiniti sretnima

Neuroznanstvenik Alex Korb otkrio je četiri ključna faktora zaslužna za osjećaj sreće, odnosno kako ga povećati

▲ Povratak na vrh