Pet izgovora kojih se morate riješiti da biste bili uspješni

05.12.2017.

Uvježbani izgovori koje već napamet izgovaramo kad god naiđemo na prepreku upravo su ono što nas sputava na putu do sreće i uspjeha

Zato vam u nastavku donosimo pet izgovora koje najčešće govorimo sami sebi. Oni nas sputavaju na putu do ostvarenja raznih ciljeva koje smo si postavili ili bi ih htjeli postaviti, ali ih u startu odbacujemo upravo zato što mislimo da nećemo uspjeti. Otkrijte ih u nastavku i saznajte kako ih se riješiti.

“Čekam pravi trenutak.”

Tzv. “pravi trenutak” je urbana legenda o prijatelju vaše prijateljice koji je u pravi trenutak otvorio tu softversku tvrtku ili onoj sestrični kolegice s posla koja je baš u pravom trenu krenula u slastičarstvo. Svi su ti ljudi jednostavno skupili hrabrost i bacili se na ostvarivanje svojih snova bez ikakvih izgovora. Pravi trenutak ne postoji zato umjesto da ga nastavite čekati godinama, preuzmite odgovornost za svoj život, zapitajte se zašto uopće koristite taj izgovor i djelujte protiv njega.

“Premlada/prestara sam.”

Vera Wang je svoj brend pokrenula tek u 40-ima dok je Evan Spiegler milijarder postao već s 24 godine. Uspjeh kao ni sreća nemaju nikakve veze s vašim godinama. Zato se prestanite uspoređivati s drugima i time kada su oni postigli uspjeh i bacite se na posao.

“Bojim se da neću uspjeti.”

Neuspjeh je uvijek opcija zato odmah u startu prihvatite tu činjenicu i fokusirajte se na cilj. Napravite plan kojim ćete doći do svog cilja, marljivo radite i imajte vjere u sebe.

“Ne znam gdje početi.”

Ovo je jedan od najčešćih i najbesmislenijih izgovora. Početak je uvijek najteži, no to ne znači da je nemoguće pokrenuti tvrtku, postati freelancer koji radi dok putuje svijetom ili bilo što drugo što ste zacrtali kao svoj cilj. Istražite što vam sve treba da biste došli do svog cilja, povežite se s ljudima od kojih možete naučiti nove stvari i ne bojte se tražiti pomoć.

“Nisam dovoljno dobra.”

Tu ponovno dolazimo do one – nemojte se uspoređivati s drugima! Naučite se odmoriti od društvenih mreža i ušminkanih profila na kojima vas pojedinci bombardiraju svojim uspjesima, shvatite da je to sve iluzija. Fokusirajte se na svoje ciljeve i imajte vjere u sebe.

Piše: N.B.
Foto: Carl Heyerdahl & Estée Janssens Unsplash

Preporučujemo

Pročitajte i...

Pet životnih lekcija koje smo naučili od uspješnih poslovnih žena

Jeste li se ikad pitali kako je oblikovan um uspješnih žena?

Norveška više nije najsretnija zemlja na svijetu

Stigao je ovogodišnji World Happines Report i Norveška više nije najsretnija zemlja na svijetu

Četiri stvari koje će vas učiniti sretnima

Neuroznanstvenik Alex Korb otkrio je četiri ključna faktora zaslužna za osjećaj sreće, odnosno kako ga povećati

8 stvari koje bi svi trebali učiniti prije 8 ujutro

Većina nas spava do zadnjeg trenutke prije odlaska na posao, ne doručkujemo kvalitetno ili uopće ne doručkujemo i baš nikad ništa ne stignemo

Tri savjeta za sretniji početak tjedna

Ponedjeljak je, no to ne znači da trebamo biti negativni i očajavati što je vikend gotov i što se moramo vratiti na posao

Pet stvari koje morate promijeniti da biste bili sretniji

Često smo si sami najgori neprijatelj zato je važno ponekad se odmaknuti i objektivno pogledati svoje navike i ponašanja te ih promijeniti kako bismo mogli napredovati, ali i biti sretniji

▲ Povratak na vrh