Nekoliko načina kako možete živjeti “zelenije”

09.10.2017.

Briga za okoliš ja naša dužnost i trebali bismo je uvažavati baš svaki dan, no to čestom zaboravljamo. Zato vam donosimo osam savjeta kako to promijeniti

U samo nekoliko koraka možete značajno smanjiti svoj negativan utjecaj na okoliš i promijeniti loše navike kad je u pitanju odjeća koju nosite, plastika koju koristite i otpad koji bacate.

U nastavku otkrijte nekoliko načina kako živjeti “zelenije”.

Zamijenite potrošno za trajno

Koliko puta ste ujutro uzeli kavu za van u papirnatoj čaši koju ste bacili, kupili flaširanu vodu u plastici ili pak koristili plastične i brzo potrošne britvice? Ulaganje u termosicu i bocu za vodu se doista isplati i to ne samo financijski već i kad je u pitanju zaštita okoliša. Isto tako se isplati kuhati kod kuće umjesto da biramo hranu iz dostave u potrošnim pakiranjima.

Kad kuhamo kod kuće smanjujemo negativan utjecaj na okoliš, ali i lakše kontroliramo što jedemo. Nismo ni svjesni koliko izbjegavanje plastičnih boca, čaša i drugih ambalaža može smanjiti naš utjecaj na okoliš, a to je prvi korak koji možemo učiniti. Isto vrijedi i za nekvalitetne plastične britvice, vrećice u trgovinama ili pak plastičnim dispenzerima za sapun i slične proizvode.

Kupujte proizvode u rinfuzi

Proizvodi bez pakiranja su, dakako, puno manje štetni za okoliš. U hrvatskim supermarketima u takve proizvode obično spadaju samo voće i povrće. No, svijest o štetnosti plastičnih pakiranja se itekako mijenja te je prošle godine u Zagrebu otvorena trgovina “Špeceraj” koja se vodi “zero waste” politikom i prodaje razne proizvode u rinfuzi.

Odbijte besplatne uzorke

Penkale, privjesci, letci i drugi nepotrebni proizvodi koji se nerijetko u sklopu raznih reklamnih kampanja dijele na ulicama su obično samo hrpa plastike koju ćete na kraju ionako baciti. Jedino kako možemo stati na kraj tim nepotrebnim predmetima jest da ih redovito odbijamo. Kad malo razmislite, treba li vam doista još jedna penkala na kojoj piše naziv neke pekare ili građevinske tvrtke?

Odustanite od plastike

Plastika nije biorazgradiva i može biti itekako toksična i pogubna za brojne živote kad se nađe u prirodi. U trgovinu ponesite platnenu vrećicu, odbijte slamku u koktelu koji ste naručili, prestanite kupovati vodu u plastičnim bocama i proizvode u plastičnim pakiranjima – eliminirajte plastiku koliko god je to moguće.

Birajte organske proizvode

Pesticidi su još jedan veliki štetnik za prirodu. Ima ih u našoj hrani, ali i u odjeći. Organsku je hranu važno birati jer je puno zdravija za naš organizam za razliku od one tretirane pesticidima, dok je pak odjeća od organskih vlakana priča za sebe. Količina pesticida i kemikalija u procesu obrade vlakana kod izrade tkanina tolika je da je dovela modnu industriju do mjesta drugog najvećeg zagađivača okoliša u svijetu. Zato birajte proizvode od recikliranih materijala, te od organskog pamuka i lana i kupujte odjeću u second hand trgovinama jer joj tako produžujete vijek i dajete novi život.

Piše: N.B.
Foto: Miguel Gomez on Unsplash

Preporučujemo

Pročitajte i...

▲ Povratak na vrh