U Parizu počinje instalacija kontroverzne Koonsove skulpture

27.08.2019.

Buket Tulipana

U blizini pariškog Champs-Elyséesa, u dvorištu Petit Palaisa, počela je instalacija skulpture Bouquet of Tulips s potpisom kontroverznog umjetnika Jeffa Koonsa. Službeno predstavljanje Tulipana očekuje se za 5. listopada kad je zakazan Nuit Blanche– cijelo noćni umjetnički event koji se održava jednom godišnje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jeff Koons (@jeffkoons) on Nov 21, 2016 at 11:41pm PST

Brojni prijepori i peripetije pratile su ovaj projekt, a priča s nesretnom skulpturom počinje 2016. godine, kad Koons ponukan tragičnim terorističkim napadima koji su u studenom prethodne godine unijeli strah u kosti Parižana, poklanja gradu Parizu Buket Tulipana kao simbol sjećanja, optimizma i iscjeljenja. Dok je ta vijest punila medijske stupce, pojavile su se prve kritike na cijenu samog projekta, jer iako je sama skulptura donirana, održavanje i instalacija, u iznosu od otprilike 3.5 milijuna eura financijski su teret poreznih obveznika.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🇫🇷 Conexão Paris 🇫🇷 (@conexaoparis) on Aug 24, 2019 at 2:27pm PDT

Sljedeći kamen spoticanja bila je lokacija same skulpture, naime, originalno je zamišljena u blizini Trocadéroa, između zgrada Palais de Tokyo i Musée d’Art Moderne, no to uspješno sprječava javnost i 23 kulturnih stručnjaka, uključujući bivšeg ministra kulture Frédérica Mitterranda. U otvorenom pismu u novinama Libération iznose svoju zabrinutost oko predviđene lokacije skulpture, koja bi zbog svojeg vizualnog utjecaja i gigantizma narušila današnji sklad između stupova dviju građevina i poznatog, atraktivnog pogleda na Eiffelov toranj.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lifestyle Asia | Paris Edition (@lifestyleasiaparis) on Aug 23, 2019 at 1:42am PDT


Nadalje, pozivaju na potpuno otkazivanje Koonsovih Tulipana, njegove verzije Kipa slobode, navodeći brojne probleme financijske, estetske, moralne, arhitektonske i tehničke prirode, kao i optužbe za product placement i besplatnu reklamu američke umjetnosti između dviju institucija koje su posvećene promociji francuskih umjetnika.

 

U svojim nastojanjima potpisnici peticije i građani Pariza nisu uspjeli, a prepiranja oko finalne lokacije trajale su 3 godine, kad je konačno postignut konsenzus. Sad kad je instalacija počela više nema natrag, a nama preostaje pratiti nadolazeće reakcije javnosti na Koonsov poklon Parizu.

 

Piše: L.H.
Fotografije: Instagram/Profimedia

Preporučujemo

Pročitajte i...

Umjetničko-modna suradnja koja nas je oduševila

Louis Vuitton predstavio je torbe napravljene u suradnji s umjetnikom Jeffom Koonsom

H&M

Jeff Koons za H&M

High-street lanac objavio novu dizajnersku suradnju

Revizija klasika: Michelangelo Antonioni "Crvena pustinja"

Prije 55 godina gledatelji su na filmskom festivalu u Veneciji prvi put vidjeli redateljev film u boji

TravELLE Guide: Opatija kroz 24 sata

Kako provesti jedan dan u Opatiji?

ELLE Kalendar: gdje se opustiti i zabaviti u narednih tjedan dana?

Koje nam se izložbe, koncerti, predstave i festivali smiješe od 13. do 20. rujna?

Koje će se dvije glumice natjecati za Oscar ove godine?

Nakon premijera na filmskom festivalu u Torontu, favoritkinje za Oscar su i više nego jasne

▲ Povratak na vrh