Pogled u fantastični svijet Dries Van Notena

06.11.2016.

Nakon najavljenih filmova o obitelji Versace, Anni Piaggi i Rihanni, ljubitelje mode čeka još jedan važan dokumentarac

Jednostavnog naziva „Dries“, najavljen je film posvećen jednom od najpoznatijih belgijskih dizajnera, legendarnom Driesu Van Notenu.

Van Noten već dva i pol desetljeća kreira neobičnu odjeću za žene koje zaziru od razvikanih brendova i modnih pravila te se radije oblače za osebujnog stilista u sebi. Otkad se sredinom osamdesetih pojavio na sceni, Van Noten stvara specifičan stil koji odiše nonšalantnom elegancijom i neviđenim kombinacijama uzoraka i tekstura.

To su komadi koji se generacijski nasljeđuju, istovremeno romantični i nevini, odjeća koja sezonu za sezonom izaziva uobičajeno poimanje boja i potiče na preispitivanje ljepote i stvarne svrhe mode. Van Noten je svojevrsni indie junak koji ne mari za komercijalne poslovne taktike kojima mnogi dizajneri nisu uspjeli odoljeti. Ne reklamira se, ne mari za it-torbe, licenciranje ili predkolekcije.

 

Van Noten F13 123

 

Njegove obožavane torbe, cipele i nakit čine jedva 15% ponude, dok kod većine konkurenata modni dodaci donose glavninu prihoda. I dok se njegove kreacije tek povremeno mogu vidjeti na crvenim tepisima od Hollywooda nadalje, izvan showbusinessa ga slijedi vjerna vojska moderno nemodernih žena punih ushita na sam spomen njegova imena. Zaista, žene koje nose Dries Van Notena vole se smatrati nekom vrstom tajnog društva, grupom naprednih fashionistica ili sretnicama istančanog ukusa.

Unatoč tome, Van Noten nije podlegao taštini i umjetničkom fingiranju kakvo bi ga moglo udaljiti od stvarnosti. Zbog toga je na snimanje dokumentarca pristao tek nakon višemjesečnog nagovaranja redatelja Reinera Holzemera. Ipak, na oduševljenje ljubitelja mode odlučio je pustiti kamere u svoj svijet.

„Mislim da sam mu se uspio približiti i snimiti iskreni materijal. Bit će to vrlo osobni prikaz njegova privatnog i poslovnog života,“ izjavio je režiser nakon godine dana snimanja u dizajnerovom ateljeu i imanju na kojem živi. Osim Van Notena, u filmu će se pojaviti Suzy Menkes, Iris Apfel i Pamela Golbin, kustosica pariškog muzeja Musée des Arts Décoratifs, a premijera je najavljena za 2017. godinu.

Jedva čekamo!

Pripremila: Maja Karnik
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

5 pastelnih detalja koji će se sjajno uklopiti u svaki zimski look

Pastelne nijanse nisu rezervirane samo za ljeto

Tajna strast Driesa van Notena

Slavni modni dizajner i... vrtlarenje?

Je li danas zaista nemoguće ostati neovisan dizajner?

Malo što nas je šokiralo kao vijest da je Dries Van Noten prodao udio u svojoj kompaniji. Jer Van Noten je oduvijek slovio kao jedan od nepopustljivih slobodnjaka koji stvari radi na svoj način

Pogledajte isječke iz modnog dokumentarca o Driesu Van Notenu

Uskoro nam stiže film o dizajneru Driesu Van Notenu, a evo kako će izgledati

Dries Van Noten

[GALERIJA] Najbolje cipele s Pariškog tjedna mode

Pogledajte kakve trendove u obući vodeći dizajneri predviđaju za nadolazeće proljeće

▲ Povratak na vrh