Put svile: umjetnica Ida Blažićko i instalacija od tkanine koja odnedavno ukrašava Zagreb

03.09.2019.

Glavni grad u duhu umjetnosti

Zagrebačka kiparica koja je već uspjela ostaviti trag na svjetskoj sceni, Ida Blažičko, predstavila je skulpturu od svile u sklopu drugog izdanja umjetničkog festivala Okolo. Projekt okuplja umjetnike već drugu godinu zaredom uz podršku Turističke zajednice Grada Zagreba i nismo mogli ne iskoristiti ovu jedinstvenu priliku da simpatičnu i nevjerojatno talentiranu Idu ne pitamo nekoliko pitanja o njezinom radu, dojmovima i utiscima pred svjetskom publikom, ali i što ovaj projekt znači za kulturni život Zagreba. U nastavku pročitajte što nam je otkrila umjetnica koja je doktorirala javnu skulpturu, ni manje ni više nego u dalekoj u Kini!

Završili ste kiparstvo na Likovnoj akademiji te postdiplomski program skulpture u javnom prostoru na Kineskoj umjetničkoj akademiji u Hangzhou. Kolika je razlika stvarati za stranu i domaću publiku?

Stvarati u javnim prostorima je divno jer je moguće doprijeti do šire publike izvan granica muzeja ili galerija. Znatiželja, zanesenost, ushit.. emocije su iste, tako da ne pronalazim razliku u publici Kine, ili drugih europskih zemalja.

 

6. Tragovi vremena, 10. Međunarodni festival Arterija, Novigrad 2019.

 

Skulptura je umjetničko djelo koje rijetko koga ostavi ravnodušnim, koja iskustva s publikom su vas najviše iznenadila kada se radi o percepciji vašeg djela?

Taktilnost – želja mi je da se skulpture mogu osjetiti, dotaknuti, da je kontakt direktan, bez zadrške, odvajanja, ograda, prepreka. Ovo ljeto sam na poziv Jerice Ziherl, ravnateljice Muzeja Lapidarium u Novigradu, sudjelovala na 10. Međunarodnom festivalu vizualnih umjetnosti Arterija, osmišljenom kao platforma čiji je temelj promišljanje uloge suvremene umjetnosti u društvu te koja doprinosi komunikaciji i umrežavanju različitih umjetnika.

 

1. Josip Konfic&Nenad Sinkauz: eksperimentalni elektro-akustični performans, 10. Međunarodni festival Arterija, Novigrad 2019.

 

Umjetnici tako postaju nositelji i katalizatori promjena te na inovativan način pridonose novim pristupima, potiču na komunikaciju i senzibiliziraju publiku. Djevojčice Petra, Marisa i Klara koje ljetuju u Novigradu svakodnevno su mi bezrezervno i s velikim interesom pomagale pri postavu, te i same bile uključene u nastanak skulpture. I to je taj trenutak, kada se osjeća i živi umjetnost, kada je publika uključena, a ne isključena, djeca, odrasli, sami reagiraju, plešu, izražavaju se, nastaje čarolija.

 

3. Postav skulpture Obojaše vjetar – podivljali, jesenji vrt, atrij Muzeja Lapidarium, Novigrad, 2019.

 

Posljednju večer Arterije u atriju Muzeja Lapidarium iznimno talentirani Josip Konfic i Nenad Sinkauz izveli su eksperimentalni elektro-akustični performans. Reagirali su na samu lokaciju i oprostorili je zvukom, i sama sam u tom trenutku doživjela ambijent na jedan potpuno novi način što je apsolutno divan osjećaj.

 Mislite li da u Zagrebu nedostaje stalnih instalacija po uzoru na Berlin ili neke druge svjetske metropole?

Da, sigurno. Zato su hvalevrijedni projekti i inicijative poput Projekta Okolo Tine Kovačiček i Ane Mikin u kojem ove godine i sama sudjelujem, a koji promišljenim urbanim umjetničkim intervencijama unosi novi život u gradsku svakodnevicu, ili Biljke i svirke, koje na intiman i poetičan način povezuju prirodu i glazbu. Zanimljiv je i projekt Mjesto izvedbe i stvaranje grada europske mreže Creart u kojem nastaju umjetničke intervencije u javnom prostoru u suradnji HDLU-a  i Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Takvi projekti senzibiliziraju publiku, otvaraju mogućnost novog promišljanja javnog prostora, a time i promjenu.

 

 

Što biste savjetovali mladim umjetnicima koji tek traže svoje mjesto na kulturnoj sceni?

Da budu otvoreni i hrabri.

 

 

Piše: Nina Belina
Fotografije:Borut Planinc/ Međunarodni festival Arterija

Preporučujemo

Pročitajte i...

▲ Povratak na vrh