Brugge je savršena destinacija za vaše iduće putovanje

04.08.2016.

Upoznajte belgijski grad impresivne prošlosti, velikog bogatstva, delikatnih zanata, moćnih vladara, vodećih umjetnika i znanstvenika

Belgijski grad impresivne prošlosti, velikog bogatstva, delikatnih zanata, moćnih vladara, vodećih umjetnika i znanstvenika. Stil života ovdje je savršeno elaboriran već stoljećima!

I ako je Venecija postala globalni sinonim za grad na vodi, ona nije jedini takav grad „iz vode“ u većoj ili manjoj mjeri izranjaju Stockholm, Amsterdam, Hamburg, Sankt Petersburg i još mnogi. A grad na čijim ćete se kanalima, u konzerviranoj i uniformnoj povijesnoj arhitekturi gradske jezgre zaista osjetiti kao u Serenissimi, svakako je belgijski Brugge. To ne znači da su palače od opeke na kanalima ovog grada identične palazzima s Kanala Grande, ali znači da se ovdje snažno osjeća jedinstveni allure veličanstvene prošlosti kojom Brugge tako romantično i nostalgično zrači.

 

Brugge

 

Brugge je bio jedan od najvažnijih hanzeatskih gradova, trgovačke unije različitih „gildi“. Značaj Bruggea potjecao je iz njegovog zemljopisnog položaja. S jedne strane nalazio se u takozvanoj „Zlatnoj uvali“: veliki kanal Zwin koji ga je povezivao sa Sjevernim morem tijekom plime bio je plovan, pa su brodovi u njega mogli pristajati, a zahvaljujući dobroj prometnoj povezanosti, roba se iz njega mogla lako dalje transportirati prema velikim europskim gradovima. Neki kažu da čak i ime Brugge dolazi od riječi za luku – Bryggja – dok drugi pak tvrde da se ipak radilo o nazivu za most, kojih u ovom gradu ne nedostaje – brugga – iste riječi od koje dolazi današnja engleska riječ bridge. No, čak i ako se ne radi o nekom fizičkom mostu, očito je da je ovo bilo mjesto „premošćivanja“ dobara između pomorske i kontinentalne trgovine. I u suprotnom smjeru, naravno – s juga na sjever najviše su putovali začini. Žito i vino također su bile važne namirnice koje su prolazile ovim putem.

 

Brugge

 

Iako je promet neprocjenjivo važan pokretač lokalne ekonomije, on nije bio jedini izvor blagostanja Bruggea. Ovdje se nije samo pretovarivala roba, nego se itekako i proizvodilo. Glavni biznis u Bruggeu tog vremena bile su tkanine – u prvom redu vunene. Tamo se znači u najdoslovnijem smislu oblikovala modna industrija svoga vremena. Kad znamo da su tkanine iz Bruggea još od 13. stoljeća bile važan dio trgovačke ponude ne samo na flamanskim nego i francuskim sajmovima odjevnih materijala, vidimo značaj ovoga grada i za nastanak francuske modne industrije, i dan danas najutjecajnije na svijetu. Kad je koncept takvih sajmova propao, upravo su trgovci iz Bruggea početkom 14. stoljeća revolucionirali poslovanje otvorivši, uz već postojeći razvijeni bankarski sustav, i vjerojatno prvu burzu na svijetu. Povelju slobodnoga grada Brugge nosi od 1128. godine (za usporedbu, Zagreb ju je dobio 1242.). S obzirom na značaj Bruggea na trgovačkoj karti Europe, i drugi gradovi ovdje otvaraju trgovačka predstavništva.

U 15. stoljeću ova ekonomska postignuća dobivaju napokon i kvalitetnu nadgradnju. Tada Filip Dobri uspostavlja ne jednu nego tri (!) prijestolnice svojeg burgundskog vojvodstva – Brugge, Bruxelles i Lille. Potez koji u sva ta mjesta privlači još veći biznis, ali i vodeće intelektualce i umjetnike svojeg vremena. Uskoro počinje i ekonomska stagnacija vezana uz začepljivanje muljem gradske trgovačke žile kucavice – kanala Zwin. U tim okolnostima grad Antwerpen će preuzeti trgovački primat Bruggea, koji će se u 17. stoljeću ponovno pokušati afirmirati kao važno mjesto na tekstilnoj karti svijeta – putem industrije uksrasne čipke.

 

Brugge

 

Brugge se nije nikad vratio na staru slavu, no sve pretpostavke za moćnu kulturnu baštinu, po kojoj danas znamo ovaj prelijepi grad su se ostvarile i traju do danas. Ponovno zahvaljujući svojem položaju – između Francuske i Velike Britanije – Brugge još od sredine 19. stoljeća postaje jedna od prvih turističkih destinacija u suvremenom smislu riječi. Posjećuju ga imućni gosti iz jedne i druge zemlje i dive se njegovoj zaista jedinstvenoj ljepoti. Nakon 2. svjetskog rata, te velike restauracije gradskih zdanja, stari Brugge doživljava drugu mladost, pravi turistički bum. Godišnje ga posjećuje 2 milijuna turista, koji se nadahnjuju njegovom arhitekturom, kulturom i poviješću. Stara gradska jezgra na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine od 2000. godine, a 2002. Brugge je bio i Europska prijestolnica kulture.

 

 

Brugge

A što danas Brugge nudi svojim posjetiteljima? Poput mnogih naročitih zvonika u Belgiji i Francuskoj, koji objedinjuju mnoge funkcije (zvonik, sat, osmatračnica, trezor, zatvor…) i zvonik Belfry u Bruggeu je multifunkcionalne povijesti. Zvonjava crkvenih zvona i inače može biti dojmljiv događaj, no njegova zvona „funkcioniraju“ i kao „pravi“ glazbeni instrument – takozvani „kariljon“. Ovdje se nalazi impresivnih 48 zvona (zvonik gradske vijećnice u Aalstu ima ih 52 komada). U izvedbi gradskog „karolinera“, u Bruggeu možete uživati u skladbama koje se izvode zvoneći ovim zvonima!

Muzej Groeninge gradski je muzej koji izlaže dijela belgijske i flamanske umjetnosti nastale tijekom 600 godina, dakle od samih početaka – ranog Jana van Eycka, pa preko neusporedivog Hieronymusa Boscha, kao i renesanse i baroka, do klasicističkog razdoblja i sve do suvremenijih -izama, primjerice Renea Magrittea. Gradska vijećnica na Trgu Burg jedna je od najstarijih takvih građevina – njezin kamen-temeljac položen je 1387. godine. Najstariji je primjer kasnogotičke arhitekture u ovom kraju svijeta, a moćna fasada, s dugim uskim prozorima koji prema vrhu završavaju elegantnim lukom, te osmerokutnim tornjićima na krovu, simbol je moći i značaja grada tijekom stoljeća. Unutra, gotička sala na prvom katu fascinantno je oslikana prizorima iz bogate gradske povijesti. Tu je i još jedan muzej, Memling, koji također predstavlja vrijedna djela starih flamanskih slikara. Najstarija zgrada koja još postoji u Bruggeu je Sint Jaansspitaal, nekadašnja bolnica, izgrađena u 12. stoljeću – danas se ovdje izlažu kirurški instrumenti i druge medicinske potrepštine tog vremena.

 

Brugge

 

U Bruggeu je sačuvan, iako više nije u funkciji, i poznat kompleks Beguinage, u kojem su nekoć živjele pripadnice sestrinstva „beguinki“, pripadnica polusvjetovno-polucrkvenog reda, koje se, kako ih opisuju, „nisu željele niti udati, niti zarediti, nego su birale treći put“. Baveći se izradom čipke, podučavanjem, pa i ljekarništvom, u sestrinstvu su živjele svojim izborom, slobodne da ga napuste kad požele.

 

Lokacije koje morate posjetiti:

Kok-au-vin, Restoran

Michelinov vodič za 2016. opisuje ga kao suvremeni bistro u kategoriji kreativne kuhinje, gdje ćete dobiti odličan omjer cijene i kvalitete, fokusom na ‘ono bitno’. Izbor jela na karti, poput gulaša, nesumnjivo je tradicionalan, ali njihova prezentacija je svježa i u duhu vremena. Specijalitet kuće? Kao što možete i pretpostaviti iz naziva restorana – to je pijetao u vinu. I na stranici restorana upozoravaju na svoju gostoljubivost, ali i lokalne namirnice, čiste okuse. Jednostavnost i užitak važni su im kako u kuhinji, tako i u životu. Balans im je važan, i to ne samo na tanjuru nego i u čitavoj atmosferi restorana.

Jezero ljubavi, Park

Na jugu grada, među drvećem, nalazi se Minnewaterpark, Jezero ljubavi. Tužna ljubavna priča o ovdašnjim Romeu i Juliji, djevojci Minni i ratniku Strombergu nadahnula je vjerovanje da ćete iskusiti vječnu ljubav s osobom s kojom prošetate mostićem preko jezera. Treba li uopće reći – nebrojeni parovi dolaze ovamo po svoju dozu romatike.

Bruges’ Burlesque, Neoburleska

Klasična burleska je miks glazbe, kabarea, zabave i golotinje. Danas, više seksi nego seksualna i više tease nego strip, neoburleska dokida opasnu seksualnu auru, ne obraćajući se muškoj, nego i ženskoj publici i na pozivajući način, s mnogo šljokica i perja, prelijeva glamur ovakvih nastupa u svakodnevni život. Osim posjete showu, možete i pohađati radionicu na kojoj ćete naučiti tajne veselog showa, smijeha, sugestivnih kostima i striptiza.

Zanimljivo je i znati: 

Obično se priča o Kineskom zidu i Keopsovoj piramidi, ali jedina umjetna struktura koja se, u prikladnim atmosferskim uvjetima, zaista može vidjeti s Mjeseca su autoputovi oko Bruggea – zahvaljujući iznimno snažnoj rasvjeti.

 

Tekst: ELLE Travel Guide, srpanj 2016.

Preporučujemo

Pročitajte i...

Intervju s azijske turneje: Punčke na putu da postanu "Big in Japan"

Bend Punčke detaljno o nedavnoj fantastičnoj turneji po Aziji

5 svjetskih gradova koje bi svaki kreativac trebao posjetiti u 2019.

Gradovi koji će obogatiti život svake kreativne duše

Ulaz u Carmel Market, ugao King GeorgeAllenby

TravElle Guide: Tel Aviv kroz 24 sata

Kako izgleda jedan dan u "Bijelom gradu"

▲ Povratak na vrh