Nadrealistički Eden ili priča o fantastičnim skulpturama u meksičkoj prašumi

19.10.2019.

Zašto želimo posjetiti Las Pozas?

Na bucket listi mjesta koje jednom moramo vidjeti sigurnu poziciju čuva magično mjesto Las Pozas. Za čaroliju je odgovoran Edward James, umjetnik koji je u meksičku tropsku prašumu između 1949. i 1984. godine smjestio četrdesetak zapanjujućih betonskih struktura.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gaby Roiga🍍 (@gabyroiga) on Oct 14, 2019 at 9:34pm PDT


James je bio pripadnik britanske aristokracije, pjesnik, umjetnik i mecena velikih talenata kao što su Dalí i Magritte, a koji je kalifornijsku umjetničku scenu odlučio zamijeniti nekim romantičnijim okruženjem u kojem bi mogao bolje izraziti svoju kreativnost. Kako bi financirao izgradnju projekta Las Pozas James je morao prodati svoju kolekciju nadrealističke umjetnosti, a time je zaradio 5 milijuna dolara koji su uloženi u razvoj parka skulptura.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ⚫️ 𝙼 𝙰 𝚁 𝙸 𝙰 𝙽 𝙰 ⚪️ (@mariana_dom) on Apr 2, 2019 at 5:02pm PDT


Egzotična flora i fauna, brojni vodopadi i jezera sastavni su dio parka, i u svojem kontrastu s betonskim strukturama čine skladnu cjelinu ambijenta koji djeluje kao da je iz sna- jednog od glavnih motiva nadrealističke umjetnosti. James je bio veliki ljubitelj prirode i životinja i imao je mnogo egzotičnih ljubimaca, među kojima i zmiju Bou constrictor koju je jednom prilikom poveo sa sobom u poznati Hotel Francis u Mexico Cityju.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Asai Balboa (@asaibalboa) on Oct 18, 2019 at 6:23pm PDT


U potrazi za idealnom pozicijom za svoj životni projekt jedan od uvjeta je bio da pogodna za uzgoj orhideja- Jamesovog najdražeg cvijeta. Prašumsko selo Xilitla pokazalo se je kao idealno mjesto, a postoje informacije da je u jednom trenutku Las Pozas bio dom čak 29, 000 orhideja.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrew C Schaefer (@andrewcschaefer) on Oct 16, 2019 at 11:17am PDT


Nakon godina zapuštanja koje su uslijedile nakon Jamesove smrti sredinom osamdesetih, ovaj rajski vrt 2012. otkupljen je od Jamesovih nasljednika i stavljen pod brigu lokalne vlasti i fondacije Xilitla. Od tad je oko parka uspostavljena turistička infrastruktura, pa je posjet ovom magičnom vrtu uvelike olakšan. Dok ne uštedimo za put u Meksiko, ne preostaje nam ništa nego uživati u fotografijama ovog nadrealističkog raja na zemlji.

 

Piše: L.H.
Fotografija: Instagram

Pročitajte i...

Pronašli smo online adresu na kojoj ćemo provesti sate otkrivajući ikonična umjetnička djela!

Digitalizirana arhiva londonskog muzeja Royal Academy of Arts sjajna je razbibriga!

ELLE Stilske Vježbe vas pozivaju da se sredite i za po doma!

Konačno imate legitiman razlog za srediti se head-to-toe!

Nika Turković pregled tjedna u izolaciji

Tjedan u četiri zida s Nikom Turković

U blic intervjuu saznajte kako Nika zna kad je pojela previše čokoladnih keksiju, bi li se ikad usudila sam ošišati i još štošta!

▲ Povratak na vrh