Soba s pogledom pod more

Podvodni hoteli
23.08.2012.

Raskošni restorani i resorti na dnu mora uz podmorske specijalitete nude i pogled na privatni koraljni greben

Uskoro će ljudi živjeti i raditi pod morem, djeca će ići u podmorske škole. Rodit će se nova generacija, prvi građani nove, oceanske civilizacije, čija će najvažnija zadaća biti nadgledanje i zaštita globalnog oceanskog okoliša”, entuzijas­tično predviđa ne neki maštoviti pisac, nego NASA-in bioinženjer Dennis Chamberland. On smatra da je krajnje vrijeme da koloniziramo more, a prvi korak u njegovu projektu ‘Ekspedicije Atlantica’ bit će postavljanje podvodnog habitata za četvero ljudi. Oni bi treba­li biti prvi stalni stanovnici mora, tih dosad neos­vojenih kvadrata Zemlje.

Možda se nećemo tako brzo vratiti u oceanski dom iz prošlosti, ali tehnologija i kapital omogućuju nam da već danas zavirimo u budućnost. A u prvom redu onih koji se tiskaju uz ključanicu je turist, taj strastveni tragalac za uvijek novim iskustvima.

Dok je svemirski turizam još uvijek­ privilegij najbogatijih, otkriveno je bli­­že prostranstvo, koje za ipak nešto ma­­nje novca nudi doživljaj iz stvarnosti znanstve­nika te mašte pisaca i filmaša – sobe s pogledom u oceanske dubine. Poduzetni milijarde­ri, maštoviti hotelijeri, znanstvenici i tehnološki stručnjaci udružuju se s ciljem turističke ponude ispod morske površine. A u vremenu u kojem su ekskluzivna iskus­tva najcjenjenija roba, interesenata je sve više.

Na raznim krajevima svijeta niču podmorski moteli, luksuzni suite­ovi, restorani koji na zahtjev klijenata na jednu noć postaju podmorski apartmani, podvodni wellnessi i megaluksuzni resorti. Kome su namijenjeni i tko bi uopće želio spavati pod morem? Prije svega oni čija je strast za onim što je dostupno rijetkima veća od straha od nepoznatog.

Znanstvenu podlogu da smo sposobni za nešto više od “površnog života” dao nam je još 1963. Jac­ques Cousteau. U njegovoj laboratorijskoj nastambi ‘Conshelf II’ pet je ronioca provelo mjesec dana na 10 m dubine, a dvoje tjedan dana na 27 m. Oni su bili jasan dokaz da je čovjek (barem kratkotrajno) fiziološki sposoban za život pod morem. Idućih desetljeća pod paskom NASA-e proučavali su se psihološki aspekti boravka u izolaciji morskog dna, a sve je zapravo bilo priprema za osvajanje svemirskih prostora. Korak po korak, do danas je izgrađeno 70-ak podmorskih habitata, većina u svrhu istraživanja.

To je bila i prvotna namjena laboratorija La Chalupa, koji je ranih 70-ih uz obalu Portorika razvio akvanaut i stručnjak za podmorje Ian Koblick. Taj pionir u istraživanju života pod morem prvi se dosjetio jedinstvenom turiz­mu na morskom dnu. Svoj laboratorij sa dvije spavaće i prostranom dnevnom sobom preselio je 1986. u Key Largo na Floridi i otvorio za javnost kao podvodni motel. U čast autora najinspirativnijeg “podmorskog” romana Julesa Vernea nazvao ga je Jules’ Undersea Lodge (www.jul.com). Motel se, doduše, ne nalazi 20.000 milja, nego samo 6 metara pod morem, ali pruža uzbudljiv doživljaj buđenja među riba­ma koje vas gledaju kroz velike okrug­le prozore.

Za sigurnost gostiju brine se obližnja nadzorna stanica, a neiskusni ronioci moraju proći trosatni tečaj ronjenja s bocom prije nego što urone u hotel kroz tzv. mokru sobu. Lodge je ispunjen komprimiranim zrakom koji sprečava ulazak vode, ima telefon, interkom, klimu, tuševe s toplom vodom, CD i DVD-uređaj. Onima koji žele maksimalno iskoristiti aranžman za 400 do 500 dolara po danu i ne izlaziti na površinu, na raspolaganju­ je i mer chef.

Švedski Utter Inn nešto je skromniji, jednosobni apartman koji od 2000. gostima pruža priliku da spavaju 3 metra ispod površine jezera Mälaren, oko 1 km od obale gradića Västeråsa. Pitoreskna švedska crvena kućica s bijelom ogradom i spavaćom sobom uronjenom u jezero djelo je imaginacije umjetnika i kipara Mikaela Genberga. Za 1750 dolara tjedno možete uživati u samoći, razgledavati jezero odozdo i kanuom, a želite li dostavu večere brodićem, to spada u luksuzni aranžman za koji ćete morati izdvojiti još nešto novca.

Niz morsku struju

Ako ste pak zainteresirani samo za večeru ili masažu pod morem, na raspolaganju su vam dva restorana i spa. Lime spa u resortu Huvafen Fushi na maldivskom atolu North Male nudi, uz druge sadržaje, i dvije podvodne pros­torije za tretmane. Specijalitet kuće je Unite Me Crystal Ritual tijekom kojega ćete se sigurno trsiti da ostanete budni – dok vam maseri nježno “četkaju tijelo” (body brushing) i njeguju vas mirisnim uljima, tropske ribe u piruetama prate pokrete njihovih ruku.

Podvodna gastronomska ponuda još je primamljivija. Restoran-bar Red Sea Star (www.redseastar.com) dio je futurističkog resorta na sjeveru Izraela, u Eilatskom zaljevu. Nalazi se na 5 metara dubine, ima oblik morske zvijezde i svaki detalj u interijeru nosi romantičan potpis dizajnerice Ayale Shperling Tzarfaty. Prozori “prelijevajućeg” oblika, lusteri i stolci u obliku algi, meduza, hobotnica i morskih krastavaca, pješčani pod prekriven slojem epoksi-smole koji stvara dojam da hodate po mokrom pijesku… Svaki stol ima “privatni” prozor a noću je podvodni svijet oko restorana blago osvijetljen, s pažnjom i poštovanjem prema njegovim morskim starosjediocima. Red Sea Star može primiti 105 gostiju.

Restoran Ithaa (conradhotels1.hilton.com) u ultraluksuznom resortu Conrad Maldives Rangali Island još je ekskluzivniji, s kapacitetom od samo 14 gostiju. Fascinantna konstrukcija teška 175 tona uronjena je na dubinu od 5 metara uz koraljni greben s pomoću 85 tona pješčanog balasta i postavljena na četiri čelična stupa učvršćena betonom. Otvorena je 2005. a za petu godišnjicu ponudila je novu atrakciju: konak za 11.710 dolara u restoranu koji preko noći na zahtjev postaje apartman.

Ithain model s akrilnim­ “krovom” i “zidovima” koji nude panoramski pogled od 270° očito je u trendu jer identične apartmane planiraju i dva dosad najambicioznija podmorska projekta, dubajski resort Hydropolis i fidžijski Poseidon.

Konstrukcija Hydropolisa (www.crescent – hydropolis.com) započela je u ljeto 2005., ali otvorenje se stalno odgađa. Nije ni čudo jer taj basnoslovno skupi projekt trebao bi se sastojati od kopnenog pristaništa s oceanološkim laboratorijem, konferencijskim salama i klinikom za kozmetičku kirurgiju, podmorskog dijela sa 220 apartmana i svim uslugama luksuznog resorta (od restorana, spa i dućana do knjižnice) te 515 m dugačkog tunela koji će ih povezivati. Hydropolisov život pod morem odvijat će se na 20 m dubine i protezati na 260 hektara površine.

On bi trebao biti tek jedan u lancu podvodnih hotela Crescent Hydropolis a kao lokacije se spominju destinacije od New Yorka preko europskih (London, München, Monako, otok Man) do Qingdaa u Kini. Kad resort zaživi, otac projekta, njemački arhitekt Joachim Hauser i njegov pokrovitelj šeik Muhamed bin Rašid el Maktum očekuju 3000 posjetitelja dnevno uz hotelske goste. Dotad dubajski turisti smještaj u apartmanu-akvariju mogu naći u hotelu Palm Atlantis. Njegov Posejdonov apartman pruža voajerski pogled u dvore boga mora.

Stiže podmornica

Teritorij kralja mora namjerava osvojiti i projekt Poseidon Resorts. Tvorac L. Bruce Jones, predsjednik kompanije U.S. Submarines s bogatim iskus­tvom proizvodnje luksuznih turističkih podmornica, za njega tvrdi da je mnogo realniji od Hydropolisa. Prvi u njegovu planiranom lancu resorta, Poseidon Undersea Resort na Fidžiju, trebao bi sadržavati “samo” 24 podvodna apart­mana pa će mu, izračunao je Jones, na godinu biti dovoljno 4000 gostiju. Imena prvih 1000 bit će trajno uklesana u resortu. A Poseidon će u svojoj koraljnoj laguni doista biti dostojan imena boga mora.

Šestodnevni smještaj za dvoje uključivat će za 30.000 dolara četiri noćenja u jednom od 48 luksuznih kopnenih bungalova i dva noćenja u podvodnom apart­manu, do kojeg će se dolaziti liftom. On će biti smješten na 12 m dubine i pružat će panoramski pogled na privatni koraljni greben koji će biti dom mnogim morskim vrstama. Gosti će iznutra moći kontrolirati osvjetljenje oko apartmana i hraniti ribice pomoću daljinskog upravljača. Kad se požele osvježiti, uskoči­t će u jacuzzi i nastaviti iz udobnijeg položaja promatrati svoj podvodni raj.

Osim luksuznih restorana, knjižnice, konferencijskih soba itd., itd., na raspolaganju će im biti i podmornica, a oni koji se za 20.000 dolara na noć odluče za dvosobni Poseidon’s Lair na 300 m dubine, koji će biti dostupan jedino privatnom podmornicom, uz nju će dobiti privatnog kapetana i batlera. Resort, dar 16-godišnjoj unuci financijera Johna Edwarda Andersona koja je odrasla maštajući da je sirena, bit će prva arhitektonska struktura na dnu mora s konstantnom atmosferom pa neće biti razlike između tlaka u resortu i na površini. U praksi to znači da gostima neće trebati dekompresija, koja je u dosadašnjim podvodnim habitatima bila nužna zbog razlike između tlakova na različitim dubinama.

Tehnološki su preduvjeti­ is­­punjeni, samo se još čekaju financijeri koji će ubrzati razvoj ovak­vih i sličnih projekata, poput vodenog svijeta Shimao Wonderland koji bi trebao niknuti u blizini Šangaja i luksuznih jahta koje osmišljavaju najveće podmorničarske kompa­nije. Ti atraktivni “ploveći stanovi”, poput Trilobisa 65 ili Jellyfisha 45, pod vodom imaju loungeove s panoramskim pogledom.

Iako se čini da su svi ti projekti još jedna opasna intervencija u prirodu koja vodi računa samo o zaradi, njihovi tvorci tvrde da im novac nije jedina stvar na pameti te da itekako vode računa o etici i ekologiji. “Činimo predivne stvari u području restauracije grebena i osnovali smo zakladu koja promovira njihovu obnovu. Nadamo se da ćemo po­taći i druge zemlje da počnu raditi na tome, prvi nam je na umu greben­ Great Barrier u Australiji”, kaže Poseidonov direktor­ prodaje i marketinga Nick Reid.

I NASA-in znanstvenik s početka teksta ideju kolonizacije temelji na tome da su tri četvrtine oceana, najvećeg bioma na našem planetu, dugo bile nevidljive – i sve su ugroženije. Zato je, kaže, primarni cilj njegova projekta Atlantica “promatranje i zaštita oceana, tog najbitnijeg od svih zemaljskih bioma”. Kako se u to uklapaju daljinske hranilice za ribe i koliko se njima sviđa život pod svjetlima reflektora, ne zna­mo jer ribe poslovično šute.

Tekst: Irena Jakelić
Foto: press

Pročitajte i...

Hrvatski modni brend postao dio jedinstvenog svjetskog projekta

Dizajnerica Kristina Burja je nastupila na 8. Arab Fashion Weeku

Hrvatski balonaši odlično promoviraju Zagreb u Dubaiju

Atraktivni prizori iznad metropole u pustinji

Burj Al Arab

Luksuz na odmoru

Kako izgleda interijer slavnog hotela Burj al-Arab?

Modni izlet u Dubai

Najljepši modeli svijeta nosit će reviju modne kuće Chanel

Novi centri stila

Novi centri stila

Modnom kartom svijeta zavladalo je pet novih gradova. Čime konkuriraju 'starim' modnim prijestolnicama?

Saint-Barth

Deluxe odmor

Predstavljamo vam 10 najspektakularnijih odredišta na svijetu, mjesta na koja ćete poželjeti otići s kartom u jednom smjeru

▲ Povratak na vrh