Scenska adaptacija humoreski Woodya Allena stiže u zagrebačko kazalište!

03.10.2019.

Kratka priča “Side effects” na daskama koje život znače

Renesansno svestran, Woody Allen kultna je i jedna od najistaknutijih umjetničkih osoba našega doba. Osim što je režirao, pisao scenarije i glumio u velikom broju filmova, svoj je svestrani talent dokazao i kao vrlo uspješan pisac koji je do sada objavio mnoštvo kratkih priča, kazališnih komada, monologa, eseja i aforizama.

 

Njegove kratke priče danas su neizostavan dio antologija američke proze i već se desetljećima smatraju klasikom humoristične proze, paradoksa, groteske i parodije. Woody Allen višestruki je dobitnik Oscara te brojnih drugih relevantnih umjetničkih nagrada i priznanja.

 

 

U projektu nazvanom Nuspojave (po njegovoj zbirci kratkih priča “Side effects” iz 1975. godine) dramaturški je spojen čitav niz njegovih kraćih proznih i dramskih tekstova kao i odlomci scenarija već realiziranih filmova. Želja nam je na duhovit način poigrati se tim dramaturškim kolažom i njegovom omiljenom temom urbane otuđenosti i neurotičnog nesnalaženja tipičnog intelektualca u fluktuirajućem svijetu svakodnevice.

 

 

Ispod te snažne satire Allen se bavi ključnim pitanjima urbanog egzistencijalizma filtriranog kroz prizmu crnog humora s puno simpatija za životne “luzere”. Ponekad je i s par riječi te običnom izmjenom perspektive moguće kreirati začudne svjetove na tragu Becketta, Ionesca i drugih velikih majstora kazališta apsurda. Woody Allen je zasigurno jedan od vodećih živućih sljedbenika te vrste izričaja.

 

Fotografije: Press

Preporučujemo

Pročitajte i...

Stiže nam novi atmosferičan film Woodyja Allena

Stigao je trailer za "Wonder Wheel", najnoviji film Woodyja Allena u kojem glume Justin Timberlake i Kate Winslet

Brojni poznati na premijeri predstave "Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto" u kazalištu KNAP

Premijera planetarno popularne komedije talijanskog autora Antonia Amurria u kazalištu KNAP osvojila je domaću publiku i nasmijala mnoge do suza

Filmski junaci u šarmantnom zagrebačkom kinu

Kino Tuškanac uvijek je odlična ideja!

Potpuno drukčija uloga za Justina Timberlake

Povratak u 1950-e za novi projekt Woody Allena

Objavljen trailer za prvu televizijsku seriju Woody Allena

Miley Cyrus glumi hipijevku dok je Allen sebi ponovno pripisao ulogu dežurnog neurotika

Chanel po mjeri za Café Society

Dizajn luksuzne pariške modne kuće i u sljedećem filmu genijalnog redatelja

▲ Povratak na vrh